Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Nessun Dorma in Manarola – het mooiste terras van de Cinque Terre

Op veel plekken is het beter om toeristische trekpleisters en overvolle terrassen te vermijden, maar soms zijn er goede redenen dat een plek zo geliefd is. Dat geldt zeker voor Nessun Dorma in Manarola. Deze openluchtbar mag dan pas zes jaar geleden geopend zijn, eigenaar Simone haalt er jaarlijks kranten en tijdschriften over heel de wereld mee.

Liza ging bij Nessun Dorma op bezoek en vertelt je waarom dit prachtige terras én de gloednieuwe wijnkelder zeker op het programma moeten staan als je de Cinque Terre bezoekt.

Liza: ‘Boven het haventje van Manarola, op een heuvel met een van de mooiste panoramische vergezichten van de Cinque Terre, bevindt zich een kleine openluchtbar. Terwijl je de zon in de zee ziet zakken en uitkijkt over de idyllische, pastelkleurige huisjes die vervaarlijk op de rotsen lijken te balanceren, kun je hier een aperitivo drinken en proeven van lokale producten.

Niet zo gek dus dat deze plek binnen de kortste keren op tal van (inter)nationale reisblogs stond. Een jaar na opening besloot eigenaar Simone uit te breiden met een wijnbar in het dorp, waar je niet alleen wijn kunt proeven, maar ook meer kunt leren over de bijzondere manier van wijn maken in dit gebied. Anno 2021 zijn er plannen voor een derde locatie. De werkzaamheden aan de nieuwe bar zijn zelfs al gestart.

Lunch en aperitivo with a view
‘Deze plek was jarenlang zo goed als uitgestorven,’ vertelt eigenaar Simone als ik hem tref in zijn bar, na een korte wandeling heuvelopwaarts vanuit het piepkleine haventje van Manarola.

Simones roots liggen niet in de Cinque Terre, maar in Calabrië, hoewel hij al van jongs af aan in Ligurië woont. ‘De locals deden er niets mee, tot er een bando pubblico (openbare aanbesteding, red.) werd uitgeschreven,’ zo gaat hij verder.

Het winnende concept dat hij voor ogen had was even simpel als doeltreffend: ‘Een openluchtbar met een klein keukentje waar mensen terecht kunnen voor een lunch of aperitivo. De kaart is klein en de gerechten zijn simpel maar van hoge kwaliteit, bereid met lokale ingrediënten: bruschette, salades, kaas en vleeswaren. De locatie doet de rest.’

Inderdaad: het onbetaalbare uitzicht over de lager gelegen dorpskern met pastelkleurige huisjes, het haventje en de zee heeft geen toelichting nodig. Regelmatig staan er lange rijen voor de ingang, maar Simone weigert reserveringen aan te nemen.

‘We krijgen zelfs van luxehotels het verzoek om een tafel bezet te houden voor hun gasten, maar we willen dat dit een toegankelijke, laagdrempelige plek blijft, dus daar doen we niet aan. Wie het eerste komt, mag als eerste plaatsnemen.’

Tip: kom vroeg of juist laat in de avond om de rij te omzeilen. Met name rond zonsondergang is het vaak erg druk.

Pesto maken is niet voor watjes
Ook de experiences die Simone en zijn collega Sara organiseren, zijn geliefd. Met stip op nummer één staat de pestoworkshop. Simone is zelf een groot pestoliefhebber en neemt de kunst van het maken van de perfecte pesto heel serieus.

‘Het geheim? Ingrediënten van uitmuntende kwaliteit, natuurlijk.’ De benodigdheden? Een vijzel van marmer uit Carrara, een houten stamper en verse ingrediënten: de beste basilicum uit Genua, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie, zeezout en een klein teentje knoflook.

Voordat je kunt genieten van een heerlijk stuk focaccia met zelfgemaakte pesto, moet je aan het werk. Simone coacht je door het recept heen en geeft waar nodig commentaar op je techniek en kracht: pesto maken is niet voor watjes.

Na de tips en tricks van Simone zul je niet meer zo snel een potje pesto uit de supermarkt meenemen. Na het proeven is het tijd om te proosten – met een glas witte Cinque Terre DOC van een lokale cantina, natuurlijk.

De wijnkelderr van Nessuna Dorma
Overigens heeft Nessun Dorma ook een eigen wijnkelder. Simones collega Sara neemt me mee om daar een kijkje te nemen. Als wijnexpert is Sara sinds 2018 betrokken bij Nessun Dorma en geeft ze proeverijen en rondleidingen over de wijngaarden.

Cantina Nessun Dorma bevindt zich in een piepklein historisch pandje uit 1864, waar voorheen de dorpssmid zijn werk deed. Het originele stenen welfplafond is behouden gebleven.

‘Ik wil graag vertellen welk verhaal er schuilgaat achter een fles Cinque Terre DOC of Sciacchetrà, onze twee belangrijkste wijnen,’ vertelt Sara, die momenteel bezig is met een opleiding tot sommelier in La Spezia.

Onderweg vanaf het station naar het plein waaraan de cantina ligt, kun je de wijnterrassen die het centrum van Manarola omringen al zien liggen. In de wijngaarden van de Cinque Terre worden de druiven verbouwd op kilometerslange terrassen, die van elkaar gescheiden worden door muri a secco, muurtjes van gestapelde stenen.

Machines kunnen hier niet komen en dus wordt vrijwel alles met de hand gedaan: van het onderhoud tot de oogst. Dat is ook meteen wat de wijn hier zo speciaal maakt.

‘De wijnboeren van de Cinque Terre zijn een heel belangrijk onderdeel van onze identiteit. Hun wijnterrassen bepalen voor een groot deel het gezicht van het landschap, ze onderhouden de stapelmuren waarop de druiven groeien en ze maken een prachtig product,’ aldus Sara.

‘Het verhaal komt nog meer tot leven als je met je eigen ogen de steile terrassen en het harde werk van de wijnmaker ziet.’ Daarom neemt ze gasten altijd mee naar de wijngaarden om ze voor te stellen aan Manarola’s heldhaftige wijnboeren.

met dank aan Nessun Dorma voor een aantal foto’s

Cibus 231
Voordat ik afscheid neem, laat Simone me nog even de nieuwste aanwinst van Nessun Dorma zien, in een pand aan de Via Antonio Discovolo, de hoofdstraat van Manarola. Dit moet Cibus 231 worden, een bar en afhaalrestaurant waar bezoekers dezelfde kwaliteit kunnen verwachten als op de hoofdlocatie.

‘Zeker als het druk wordt in de zomer en mensen geen zin hebben om in de rij op een plekje te wachten, kunnen ze hier snel geholpen worden,’ legt Simone uit. ‘Op de grond komt glas, zodat gasten de flessen in de wijnkelder kunnen zien.’

Er moet nog heel wat gebeuren aan het pand, maar hij ziet het al helemaal voor zich. Als alles goed gaat, gaat de nieuwste locatie dit jaar nog open om bezoekers ook hier te laten genieten van de magie van de Cinque Terre.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *