Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

HollAndMe – 6x Nederlandse street art in Italië

Italië kent veel prachtige street art, zowel in grote steden als Napels, Rome, Turijn en Palermo als in kleinere dorpen die vaak door de muurschilderingen (opnieuw) op de kaart zijn gezet (zoals je in deze blog kunt zien).

Wij zijn er dol op en bewonderen op elke bestemming de kleurrijke creaties die op de muren zijn gezet, soms voor langere tijd, soms voor maar heel even.

Dankzij de Nederlandse ambassade in Italië schitteren er ook een aantal werken van Nederlandse kunstenaars op Italiaanse muren. Met het project HollAndMe krijgen zes Italiaanse gemeentes een street art-werk van evenveel Nederlandse artiesten.

Samen met Inward – Osservatorio Nazionale sulla Creatività Urbana en zes lokale ACU’s (Associazioni per la Creatività Urbana) zorgen zij voor kleurrijke eyecatchers in Mantova, Santa Croce di Magliano, Turijn, Lentini, Lecce en Napels (en omstreken).

foto: Collin van der Sluijs
foto: Maaike Canne

Aperta – Erosie & 108 in Mantova (Lombardije)
De eerste street art uit de HollAndMe-reeks verscheen eind juni 2021 in Mantova, ter ere van de zesde editie van het festival Without Frontiers – Lunetta a Colori.

De kleurrijke combi-muur van de Nederlandse Jeroen Erosie en de Italiaanse 108 kreeg als titel Aperta, ‘open’. De kunstenaars kozen deze titel niet alleen als verwijzing naar de opening van de culturele sector na de lockdowns, maar ook omdat het werk zelf open staat voor verschillende interpretaties, door de aanwezige abstracte vormen, die qua ontwerp ook nog eens grotendeels open zijn, alsof ze vensters in zich dragen.

De dialoog tussen de twee kunstenaars uit zich ook in de bewerking van verschillende letters, als een open brief aan de kijker, in een uniek samenspel van kleuren en vormen.

Bovendien is het werk, vanwege de strategische positie van de muur waarop het te zien is, ook een toegestoken hand, een opening, van het historisch centrum naar de wijk Lunetta.

foto’s: Riccardo Lanfranco

Roeland Slagter, de vice-consulgeneraal van Nederland in Italië, vertelde dat het idee voor HollAndMe is ontstaan tijdens de lockdown van 2020, toen alle musea en expositieruimtes gesloten werden en de meeste kunst letterlijk achter slot en grendel verdween.

Met dit project moet kunst weer in de publieke ruimte terugkeren, zodat het voor iedereen toegankelijk is. De kunstenaars haken ook aan bij een aantal maatschappelijke thema’s, zodat er ruimte ontstaat voor dialoog en discussie.

Daydream – Maaike Canne in Santa Croce di Magliano (Molise)
Ter ere van de achtste editie van de Premio Antonio Giordano nodigde de Associazione Culturale Antonio Giordano (ACAG) kunstenaar Maaike Canne uit om in juli naar Santa Croce di Magliano te komen, in de nog vrij onbekende regio Molise.

Het doel van de ACAG is het stimuleren van een dialoog tussen de kunstwerken en de omgeving, waarbij de nadruk vaak ligt op thema’s als klederdracht, tradities, architectuur, religie en legendes.

Het werk van Maaike Canne verenigt al deze waarden, maar brengt ook een universele boodschap, zowel voor de kijker als voor de plek zelf, een uitnodiging om even stil te staan, om op te gaan in een ideale wereld, om te dromen. Vandaar ook de titel, waarmee het werk de locatie overstijgt.

‘Na een lastige tijd wilde ik een ontspannen, sereen werk creëren, dat je aanzet om afstand te nemen van je dagelijkse beslommeringen, al is het maar voor even. Een plek waar iedereen kan dromen,’ aldus Maaike.

foto’s: Maaike Canne

In totaal zijn er in Santa Croce di Magliano zo’n veertig kunstwerken te zien, met name gemaakt tijdens de eerdere edities van de Premio Antonio Giordano. Meer werk van Maaike Canne zie je onder meer in Amsterdam, Breda en Rotterdam.

Incontro al lago – Nina Valkhoff in Lentini (Sicilië)
In oktober werd er druk geschilderd in Italië. Zo streek Nina Valkhoff op uitnodiging van ACU Badia Lost & Found neer in Lentini, in de Siciliaanse provincie Siracusa. Haar werk schittert sindsdien in dit van street art vergeven Siciliaanse plaatsje, tegenover het Palazzo Beneventano, waarin Badia Lost & Found gevestigd is.

Nina staat bekend om haar natuurschilderingen en ook hier brengt ze de schoonheid van de natuur tot leven. Op een oppervlakte van twaalf bij dertien meter schitteren de pollo sultano, een lokale vogelsoort, en een rode lepelaar, een trekvogel die met name in de winter op Sicilië te vinden is, in een incontro al lago, een ontmoeting bij het meer.

De diepere boodschap gaat volgens Nina over waarderen wat je hebt, met een open blik naar nieuwe mensen, nieuwe invloeden, nieuwe ideeën. Hoe diverser je wereld is, hoe mooier – en dat geldt zeker voor Lentini, dat met deze schildering weer een schitterend street art-pareltje rijker is.

foto’s: Giorgo Franco | Badia Lost & Found & Nina Valkhoff

In Nederland en België bewonder je street art van Nina Valkhoff in onder meer Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Dordrecht, Gent, ‘s-Heer Hendrikskinderen, Leidschendam en Rotterdam.

Open minds see no borders – Vincent Huibers in Turijn (Piemonte)
Het vierde street art-project werd eveneens in oktober gerealiseerd, maar dan helemaal aan de andere kant van Italië, op de gevel van de Residence Universitario EDISU Olimpia in de wijk Vanchiglia, in een van de meest heterogene buurten van Turijn.

Hiermee wil Vincent Huibers een boodschap van gelijkheid – op élk denkbaar vlak – en openheid uitdragen, op uitnodiging van ACU Il Cerchio e Le Gocce.

Elke letter van de slogan Open minds see no borders is een kunstwerkje op zich en verenigt nieuwsgierigheid naar andere culturen, eenheid en ontmoeting in zich, hetgeen ook geldt voor de street art als geheel.

Het geeft de buurt kleur, als een onbegrensde boodschap die de toeschouwers bijna letterlijk toeschreeuwt dat hokjesdenken vooral jezelf beperkt, in een wereld die zo veel onbegrensder is dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

foto’s: Michele Rossi

In Nederland bewonder je werk van Vincent Huibers in onder meer Eindhoven, Goirle, Sas van Gent, Schijndel, Utrecht en Venlo, maar ook in Walibi (in Biddinghuizen).

Rise – Collin van der Sluijs in Lecce (Puglia)
Ook het vijfde kunstwerk werd in oktober gerealiseerd, wederom in het zuiden. De wijk Stadio van barokstad Lecce vormt het decor van een wijs kijkend roodborstje tussen de herfstbladeren.

Op uitnodiging van ACU 167/B Street toverde de uit Maastricht afkomstige Collin van der Sluijs een saaie muur om tot een waar kunstwerk, mét een belangrijke boodschap: blijf overeind, werk samen en verenig je.

foto’s: Collin van der Sluijs

Mocht een reis naar Lecce (nog) niet op de planning staan, dan bewonder je in Maastricht ook een prachtige mural van een vogel van de hand van Collin van der Sluijs. Een ideale combinatie met onze Italiaanse stadswandeling in Maastricht!

Verder bewonder je zijn werk in onder meer Breda Den Haag, Heerlen, Hoorn, Leuven, Lichtenvoorde, Nijmegen en Rotterdam.

Finale in Napels en omstreken
De grande finale van HollAndMe zal plaatsvinden in Napels en omgeving. Details zijn bij ons nog niet bekend, maar zodra we meer weten, zullen we dit artikel uiteraard van een update voorzien. In de tussentijd kun je ook op Facebook en Instagram de #hollandme in de gaten houden voor meer nieuws.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *