Home » Reizen door Italië » Napels » Nine in Napels
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Nine in Napels

Nine Boor heeft net haar HAVO-diploma binnen en een tussenjaar genomen. Ze gaat onder meer de taal leren van het land dat haar doet stralen: Italië. Ze verhuist naar Napoli en laat ons geregeld meegenieten. Nine laat zien dat Napoli veel meer is dan camorra en afval en toont ons een stad waar ze niet meer weg wil…

nine-napels-ciao-tutti-1

Nine: ‘Het is mei 2016 en de zestiende keer dat ik naar Italië ga. Voor het eerst alleen, met twee vriendinnen, na vijftien heerlijke Italiaanse vakanties met mijn vader en moeder, die een aardig mondje Italiaans spreken. Nou zul je wellicht denken: na vijftien keer Italië moet Nine toch een woordje Italiaans spreken? Dat moest blijken, want ik was daar zelf nog niet zo van overtuigd. Maar omdat we naar Napels gingen, moest ik regelmatig mijn Italiaans in de strijd gooien om het een en ander voor elkaar te krijgen, zo zou blijken.

De dag na aankomst verkennen we de buurt waar we een appartement hebben. We stappen een niet al te mooi uitziende koffiebar binnen om onze wens naar een sterk kopje koffie te vervullen. Zes paar ogen staren ons aan. ‘Waar komen jullie vandaan, amore?’ zo wordt mij in het Italiaans gevraagd. Mijn vriendinnetjes wijzen namelijk meteen naar mij als het op bestellen aankomt, omdat ik ‘Italiaans spreek’.

‘Olanda,’ antwoord ik met een rood hoofd. ‘Zijn alle mensen daar zo mooi?’ vraagt een van de kleine mannetjes achter de bar. We knikken heftig en toosten met onze espresso, op een vriendschap die hier spontaan geboren werd, tussen ons, de kleine mannen en de bloedmooie Italiaanse zussen die er ook werken.

Deze vriendschap is tekenend voor onze tijd in Napels. We zijn gecharmeerd door iedereen die ons weet te charmeren, met een blik, de eindeloze hulp (zo gingen een paar Napolitanen met ons mee in de bus, om de weg te wijzen, waardoor ze zelf een half uur later arriveren op de plek waar ze moeten zijn), de lekkernijen die we aangeboden krijgen en de huwelijksaanzoeken die ons om de oren vliegen.

nine-napels-ciao-tutti-2

Tijdens de acht dagen daarna word ik steeds meer verliefd op de stad die zich Napulè noemt. Ik wist niet dat je liefde voor een stad kan voelen, maar Napoli doet me dat ontdekken. De combinatie van zee, stad, een heuvelachtig landschap – met als pronkstuk de Vesuvius, de oude straten en de liefste mensen doen me geloven dat ik in een andere wereld ben.

Omdat ik afgelopen zomer mijn HAVO-diploma heb gehaald en nog jong ben, wil ik graag weer terug, maar nu om de taal leren van het land waar ik gelukkig ben en dat me laat stralen.

Maar waar zou ik heen gaan? Na onze trip naar Napoli zijn we Rome gaan ontdekken. Ook een wonderschone stad, maar veel minder Italiaans dan het zuiden – en iets minder thuis. Daarom boekte ik een paar weken geleden, na hevige heimwee, een enkele reis Napoli. Ik ga er drie maanden Italiaans leren en genieten van de charme van de stad.

nine-napels-ciao-tutti-3

Veel mensen begrijpen dat niet. De stad die ik zie als de parel van Italië, is ook de stad waarvoor ik door Jan en alleman gewaarschuwd wordt. Voor de camorra, voor het vuilnis en voor mannen die wat van je willen. Gelukkig weet ik beter en zal ik laten zien dat de wondere wereld van Napoli meer bevat dan geheime organisaties en hondenpoep. Het is een stad waar de geur van espresso en pizza de boventoon voert, waar nog altijd vrolijk gezongen wordt tijdens een ritje met de funicolare en waar de Vesuvio slaapt, altijd aanwezig aan de horizon.

Het Italiaans, waar ik aan het begin van mijn vakantie, nog zo bang voor was, dat adoreer ik nu. Het helpt natuurlijk ook mee dat elke Italiaan tegen je zegt: ‘Parla bene l’italiano!’ Dat geeft je het gevoel dat de wereld, nou ja, de stad aan je voeten ligt…’

Nine start in januari en zal tot eind maart in Napels Italiaans studeren. Eind januari vertelt ze ons over haar eerste ervaringen!

nine-napels-ciao-tutti-4

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Zo dapper en stoer

  2. Houden van een stad. Constante heimwee. Ik snap je Nine, heb ik met Lucca. Ben heel benieuwd naar je verhalen. Succes!

  3. Geweldig Dear, Amore Amore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *