Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

‘O broro ‘e purpo – proef de speciale octopussoep uit Napels

Als je ooit op een kerstmarkt in het noorden van Italië bent geweest, ken je ongetwijfeld de vin brulé of glühwein. In Napels vind je iets vergelijkbaars, maar zonder alcohol: o broro ‘e purpo, oftewel il brodo di polpo, een kop gevuld met warme octopussoep.

Een uitdovende traditie in Napels, maar Iris en Joël van Ontdek Napels nemen je mee naar een plek waar je de soep nog steeds kunt proeven.

Het oudste street food van Napels

Voor de geschiedenis van de octopussoep gaan we meer dan honderd jaar terug. Aan het begin van de twintigste eeuw werd rondom de oude stadspoorten winters en voedzaam eten verkocht.

Het stond er vol met kraampjes waar onder andere ‘o broro ‘e purpo verkocht werd. Echt street food, zoals we het tegenwoordig noemen. Helaas zijn de kraampjes nu grotendeels verdwenen, door moderne regels voor de verkoop van voedsel dat direct op straat gekookt en bereid wordt.

Maar misschien ook doordat er ondertussen ontelbare soorten street food te vinden zijn, met als bekendste voorbeeld de pizza fritta.

Wat is ‘o broro ‘e purpo precies?

‘o broro ‘e purpo is zoals eerder gezegd een octopussoep, met drie eenvoudige ingrediënten (naast water): peper, zout en octopus. Het bereiden van het recept gaat volledig op gevoel.

Je vult een grote pan met water waaraan je zout en veel peper toevoegt. Zodra het water aan de kook is, laat je de octopus erin vallen en laat je hem ongeveer twintig minuten koken. Het resultaat is een zeer sterke, smakelijke bouillon.

Vervolgens wordt de octopus eruit gehaald. De bouillon wordt in een kopje geserveerd, zoals thee, maar dan met de gesneden stukjes van de tentakels van de octopus. Deze stukjes, die vaak uit de soep omhoog steken, worden in het Napolitaans ranfetelle genoemd.

Je krijgt een prikkertje om de malse stukjes octopus mee te eten en de gepeperde bouillon drink je. Je krijg het er direct lekker warm van én het is ook goed voor je maag.

Althans, dat is wat het Napolitaanse gezegde over de octopussoep ons vertelt: ‘O broooor ‘e puuurp… scàrf ‘a panza e dègn ‘o stomaco, oftewel il brodo di polpo riscalda la pancia e fa bene allo stomaco.

Proef de octopussoep in Napels

Ben je nieuwsgierig geworden hoe ‘o broro ‘e purpo in het echt smaakt? Dan zijn er nog maar een aantal plekken in Napels waar je deze traditie vindt.

Het is niet verrassend dat deze zich allemaal in de buurt bevinden van de belangrijkste oude stadspoort, de Porta Capuana. Je herkent de kraampjes van de octopussoepverkopers aan een pot waaruit de dampen van de bouillon komen.

Bovendien ruik je de heerlijke geur van octopussoep natuurlijk als je in de buurt komt. Plekken waar je ‘o broro ‘e purpo nog kunt vinden, vooral in de wintermaanden, zijn ‘A figlia d‘o Luciano bij de Porta Capuana en ‘O Mericano aan de Via Foria.

Bij ‘A figlia d’o Marenaro  aan de Via Foria, Addo’ figlio ‘e Carlucciello aan de Via Cesare Rosaroll en È pronto ‘o mangià aan de Via Cesare Rosaroll bestel je deze bouillon het hele jaar door.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *