Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5 fijne plekken voor een aperitivo in Vomero, de wijk boven in Napels

Bij Napels denk je vaak direct aan de smalle, oude straatjes van de stad. Het dichtbebouwde historisch centrum, de Quartieri Spagnoli en de buurten eromheen zien er ook zo uit. Maar wist je dat je boven in de stad nog een heel groot en modern(er) deel van Napels hebt?

Dit ‘andere’ stadscentrum heet Vomero en ligt op de heuvel die dezelfde naam heeft. Dit stuk stad ontstond aan het einde van de negentiende eeuw, als onderdeel van de grondige stadsvernieuwing na de zware cholera-epidemie van 1884.

Al dwalend door Vomero ontdek je een Napels dat veel meer lijkt op andere Europese steden die je kent. Ook is het een plek waar je enorm veel plekken hebt voor een lekkere aperitivo.

Joël en Iris van Ontdek Napels nemen je mee naar Vomero en tippen vijf plekken waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje.

Aperitivo op het Piazza Vanvitelli

Het hart van dit nieuwe deel van Napels werd het Piazza Vanvitelli, een heerlijke plek om even een terrasje te pakken. Dit plein is vernoemd naar Luigi Vanvitelli, de zoon van de Nederlandse schilder Caspar van Wittel (die in Italië Gaspare Vanvitelli werd genoemd).

Luigi Vanvitelli was de architect van onder andere de Reggia di Caserta, maar ontwierp ook de loggia aan het Piazza Dante in het historisch centrum van Napels.

Op het Piazza Vanvitelli is het een komen en gaan van mensen, vooral met de scooter en de metro. Halte Vanvitelli van linea 1 ligt namelijk meteen onder het plein. Als je hier uitstapt, vind je om je heen direct een aantal barretjes waar je kunt neerstrijken voor een aperitivo.

Een drankje aan de Via Scarlatti

Rondom het Piazza Vanvitelli ligt een groot winkelgebied, waarvan de Via Alessandro Scarlatti de hoofdstraat is. Ook aan deze winkelstraat vind je leuke plekken om tussen het winkelend publiek te genieten van een drankje.

Je kunt bijvoorbeeld neerstrijken bij Riverso by Alaska (op nummer 183) of op de binnenplaats van Barrio Botanico (op nummer 139), waar je even weg bent van de drukte van de winkelstraat. Deze hippe bar heeft overigens ook een vestiging bij het Piazza Municipio, in het historisch centrum.

met dank aan Barrio Botanico voor een aantal foto’s

Via Luca Giordano

Om de hoek van Via Scarlatti gaat het winkelgebied van Vomero nog verder door. Ook hier vind je veel terrassen en plekjes voor een lekkere aperitivo, bijvoorbeeld bij Cantine Sociali (op nummer 88), dat ook al jarenlang in de wijk Chiaia gevestigd is.

Verderop, op nummer 96, kun je terecht bij Stairs Coffee Shop, waar ze niet alleen koffie schenken maar ook lekkere cocktails maken.

foto: Stairs Coffee Shop

Villa Floridiana

Wil je echt even weg uit de drukte in het hart van Vomero? Zoek dan stadspark Villa Floridiana op, om de hoek van de straten die Iris en Joël eerder noemden. In dit park kun je fijn wandelen. Met mooi weer heb je hier een ook geweldig uitzicht over de baai van Napels; je kijkt recht op Capri.

Buiten de wintermaanden vind je hier sinds kort ook een fijne plek voor een aperitivo. Aan de achterkant van het Museo della Ceramica Duca di Martina is een pop-up bar met een terrasje. Let op: door de sluitingstijd van het park (17.00 uur) kun je hier alleen vroeg terecht.

Na sluitingstijd kun je nog wel neerstrijken bij Caffè Floridiana, direct tegenover de ingang van het park (aan de Via Domenico Cimarosa 156).

Castel Sant’Elmo

Het oudste deel van Vomero mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Op het hoogste punt van de heuvel vind je het middeleeuwse fort Castel Sant’Elmo. Het is een populaire plek onder toeristen én locals vanwege het fantastische uitzicht over Napels.

Tegenover het kasteel vind je al jarenlang Renzo e Lucia (Via Tito Angelini 33), waar je op het panoramaterras kunt genieten van het uitzicht en een drankje.

In het kasteel zelf vind je een plek waar dit eigenlijk nog beter kan. De gerenommeerde banketbakkerij Scaturchio opende hier onlangs de nieuwste vestiging. Je kunt hier natuurlijk de beroemde babà en sfogliatelle proeven, maar ze serveren ook een heerlijke aperitivo.

Meer tips voor Napels

Ben je op zoek naar nog meer culinaire tips in Napels? Joël en Iris van Ontdek Napels geven je meer tips en veel praktische info tijdens hun Nederlandstalige tours door Napels.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *