Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek het Parco Archeologico del Pausilypon in Napels

In en rondom Napels vind je veel interessante archeologische resten, die je mee terugnemen naar het Grieks-Romeinse Napels. Natuurlijk denk je hierbij direct aan Pompeï en Herculaneum, maar je hoeft de stad niet uit voor plekken die net zo boeiend zijn.

Iris en Joël van Ontdek Napels brachten een bezoek aan het minder bekende Parco Archeologico del Pausilypon, aan de rand van de stad, op de Posillipo-heuvel.

Wat is het Parco Archeologico del Pausilypon?

Het Parco Archeologico del Pausilypon maakt deel uit van Gaiola, een beschermd natuurgebied aan de zuidwestelijke kant van Napels. Het park bestaat uit verschillende Romeinse opgravingen en overblijfselen plus een lange tunnel, die de Grotta di Seiano heet. Daar begint je ontdekkingstocht.

Grotta di Seiano

De ingang van Pausilypon vind je aan de achterkant van de Posillipo-heuvel, aan de kant van Bagnoli. Daar betreed je een enorm lange tunnel, die meer dan zevenhonderd meter lang en zes meter hoog is.

De eerste versie van deze tunnel werd gemaakt in de eerste eeuw voor Christus, zodat de villa maritima van Vedio Pollione (Vedius Pollio) ook te bereiken was over land en niet alleen via de zee.

De grote gele bogen van de tunnel in het Napolitaanse tufo steen zijn in 1840 in opdracht van koning Ferdinand II, koning der Beide Siciliën, gebouwd. Veel jongeren die tijdens hun Grand Tour naar Napels kwamen, wilden deze bijzondere plek bezoeken.

Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd ook deze tunnel gebruikt als schuilkelder voor de inwoners van Pozzuoli en Bagnoli, net als de Galleria Borbonica in het centrum.

De opgravingen van Pausilypon

De lange tunnel brengt je bij de opgravingen van Pausilypon, dat in het Grieks ‘verlichting van pijn’ betekent. Als je arriveert bij de overblijfselen van de villa van Vedius Pollio, begrijp je direct waarom dit gebied zo genoemd werd.

Vanaf de heuvel aan het einde, het deel van Napels dat nu Posillipo heet, heb je enorm mooi uitzicht over het water. Naast de villa stond hier een amfitheater dat ruimte bood aan tweeduizend toeschouwers, die eveneens uitzicht hadden op zee.

Het Odeon was een kleiner en overdekt theater, dat gebruikt werd voor muziek en poëzie. Als je het archeologisch museum in Napels bezoekt, kun je het marmer dat hier (helaas) is weggehaald nog bewonderen.

De baai van Trentaremi

Aan de rand van Pausilypon kijk je omlaag naar de zee en heb je een waanzinnig uitzicht op de baai van Trentaremi. Je ziet onder andere het schiereiland Nisida, de baai van Pozzuoli en de eilanden Procida en Ischia.

Je ziet nu ook hoe mooi deze locatie geweest moet zijn, omringd door een diepblauwe heldere zee met grotten, steengroeven en kliffen.

Hoe je Pausilypon kunt bezoeken

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pausylipon en wil je deze plek bezoeken? Dat kan van dinsdag tot en met vrijdag om 11.00 uur met een rondleiding in het Engels of Italiaans. In het weekend zijn er rondleidingen om 10.30, 12.15, 17.00 en 18.45 uur.

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen € 7,- voor volwassenen en € 4,- voor kinderen van zeven tot en met veertien jaar. Reserveren kan via deze link.

Neem zelf een flesje water mee, omdat er niets te koop is op en rondom de locatie. Vanuit het centrum van Napels is de plek lastig te bereiken, houd er dus rekening mee dat je na gebruik van het openbaar vervoer ook nog een stuk moet lopen of dat je een taxi moet nemen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *