Wie heeft nu niet een beetje extra geluk nodig in het leven? In Napels doen de locals er alles aan om het geluk aan hun zijde te hebben. Er zijn veel symbolen die te maken hebben met geluk (of bescherming tegen het malocchio). Denk aan de cornicello, het hoefijzer, de nummers van de lotto en natuurlijk het miraculeuze bloed van San Gennaro.
Wandelend door het historisch centrum van Napels kun je op één plek heel snel en makkelijk een dosis geluk tanken – en het kost helemaal niets. Joël en Iris van Ontdek Napels komen er regelmatig langs tijdens hun tours en vertellen je er alles over.
Het standbeeld van Pulcinella
In de Vico del Fico al Purgatorio, een dwarsstraat van de Via dei Tribunali, vind je dit standbeeld van Pulcinella, tegenover de bijzondere Chiesa del Purgatorio ad Arco en om de hoek van de beroemde Pizzeria Sorbillo.
Het bronzen beeld van Pulcinella is een geschenk dat beeldhouwer Lello Esposito in 2012 aan de stad Napels en haar inwoners gaf. Pulcinella is volledig van brons en ongeveer een meter twintig hoog. Het gezicht met een groot masker staat op een stenen pilaar. Maar wie is Pulcinella eigenlijk?
Wie is Pulcinella?
Pulcinella is een personage uit de commedia dell’arte en is onlosmakelijk verbonden met Napels. Ondanks al zijn pech en tegenslagen blijft Pulcinella altijd lachen. Met deze eigenschap symboliseert hij een belangrijk onderdeel van de Napolitaanse cultuur.
Je kunt Pulcinella herkennen aan zijn witte pak met puntmuts en natuurlijk zijn karakteristieke zwarte masker, waarachter dit komische figuur zijn verdriet en tegenslagen verbergt.
Loop je door de Via San Gregorio Armeno, de ‘kerststraat’, dan zul je heel veel beeldjes van Pulcinella tegenkomen. Ook het zwarte masker van Pulcinella is er overal te koop. Maar je kunt hem soms ook in levende lijve tegenkomen. Wist je trouwens dat Pulcinella de stamvader is van onze Jan Klaassen?
Pulcinella’s geluk
Gek genoeg kun je bij het beeld van pechvogel Pulcinella wel een dosis geluk halen. Als je naar het bronzen standbeeld kijkt, weet je direct hoe mensen dit doen. De haakneus glanst fel, omdat dit de plek is waarover gewreven wordt door voorbijgangers; toeristen, maar ook Napolitanen die op zoek zijn naar een beetje buona fortuna.
Er is geen specifieke manier waarop je de neus moet aanraken, al doen sommige mensen het snel en onopvallend om niet ‘bijgelovig’ over te komen.