Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met een blinddoek over het Piazza del Plebiscito – het grootste plein van Napels

De naam San Ferdinando doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar deze Napolitaanse wijk is dankzij de hoge concentratie van monumenten en de aanwezigheid van het Teatro di San Carlo hét culturele hart van de stad.

Je vindt er onder meer de Galleria Umberto I, het Piazza del Plebiscito met het Palazzo Reale en het Castel Nuovo. Het is bovendien de oudste wijk van de stad, waar je de adem van de veelbewogen historie van Napels bijna voelt…

Basilica Reale San Francesco di Paola

Het Piazza del Plebiscito is het grootste plein van Napels. Aan dit enorme piazza prijkt onder meer de Basilica Reale San Francesco di Paola.

Deze enorme kerk is ontworpen met het Pantheon in Rome in het achterhoofd. De grootste koepel is een exacte kopie van die van het Pantheon. Hij is drieënvijftig meter hoog, want hij mocht niet hoger zijn dan het Palazzo Reale, het koninklijk paleis, aan de andere zijde van het plein.

Met een blinddoek tussen de paarden door

Kijk niet gek op als je hier mensen met een blinddoek ziet lopen. Het is een gewilde activiteit voor toeristen: een poging wagen om geblinddoekt van de ingang van het Palazzo Reale tussen de twee ruiterstandbeelden op het plein door te lopen.

De twee beelden symboliseren Karel III van Bourbon en zijn zoon Ferdinand I en zijn gemaakt door de beroemde beeldhouwer Antonio Canova en diens Napolitaanse collega Antonio Calì.

Het is nog geen tweehonderd meter, maar toch lukt het niemand om deze afstand in een rechte lijn te overbruggen. Iedereen wijkt af van het rechte pad, waarschijnlijk omdat het plaveisel op het plein niet recht loopt maar lichtjes naar beneden helt. Benieuwd of het jou wel lukt? Laat je blinddoeken en vraag je medereiziger(s) je poging te filmen. Hilariteit gegarandeerd!

Palazzo Reale – het koninklijk paleis van Napels

Voor het Palazzo Reale moet je je blinddoek weer afdoen. Hier is zo veel pracht en praal te zien dat het je bijna zal duizelen. Het paleis werd begin zeventiende eeuw gebouwd door Domenico Fontana. In de nissen in de gevel staan acht standbeelden van belangrijke koningen en andere mannen die het in Napels voor het zeggen hebben gehad.

Er zijn hier heel wat hooggeplaatste mensen over de drempel gestapt, maar inmiddels is het Palazzo Reale een museum. De marmeren trap spreekt nog altijd tot de verbeelding (zie je je hier al naar beneden schrijden?), net als het privétheater en de enorme bibliotheek. Via deze link vind je meer informatie over een bezoek aan het koninklijk paleis.

A tavola bij Trattoria San Ferdinando

Wil je graag genieten van een Napolitaanse pasta terwijl je omgeven wordt door foto’s van Totò, een handtekening van Pavarotti, koperen pannen, gedroogde knoflook en libretti? Schuif dan aan bij Trattoria San Ferdinando (Via Nardones 117), voor een bord pasta e fagioli (pasta met bonen), pasta met ragù, gefrituurde artisjokken, polpette (gehaktballen), baccalà met tomaat, olijven en kappertjes of gevulde inktvisjes.

De trattoria wordt gerund door Marco en Daniela Bruno, de derde generatie. Hun opa Ciro, die in Napels bekendstond onder zijn bijnaam Occhiobello, kookte nog in het restaurant in het Palazzo Reale. Het is aan te raden tijdig te reserveren, want hoewel je het vanbuiten niet zou zeggen, is dit een populaire plek bij de Napolitanen.

Caffè Gambrinus

Vlak bij het Piazza San Plebiscito ligt het Piazza Trieste e Trento, met onder meer het beroemde Caffè Gambrinus. Dit klassieke grand café opende zijn deuren in 1860 en vormt al tientallen jaren een gewilde ontmoetingsplaats voor schrijvers en andere artistiekelingen. Tussen de goudomlijste spiegels, roodfluwelen stoelen en camerieri (obers) in kostuum waan je je even in het literaire Napels van een eeuw geleden.

Fontana del Carciofo

Op het Piazza Trieste e Trento staat ook de Fontana del Carciofo, de artisjokfontein. Eigenlijk was het de bedoeling om de Fontana di Monteoliveto (aan het gelijknamige plein) hierheen te verplaatsen, een prachtig versierde fontein met een bronzen koning Karel II boven het klaterende water.

Het Consiglio Superiore delle Antichità e Belle Arti vond dat echter te riskant. Daarom werd er voor dit plein een nieuwe fontein ontworpen, die in 1956 werd geplaatst.

Volgens een Napolitaanse legende stroomt er door de fonteinen van de stad niet zomaar water, maar een tranendal. Zo zouden door de Fontana di Monteoliveto de tranen stromen van een non die het lijden van Christus beweent.

Fonteinen vol tranen

Bij de Fontana del Leone, de fontein van de leeuw (Via Mergellina), huilt een Napolitaanse prins, die zijn enige vriend, een leeuw, gruwelijk aan zijn einde zag komen. De Fontana del Nettuno, de fontein van Neptunus, aan het Piazza Municipio laat de tranen van de zeegod vloeien, die huilt om een schitterend standbeeld waar hij tot over zijn oren verliefd op was maar dat hij niet tot leven kon wekken.

Dit is overigens een van de grootste fonteinen van Napels. Hij werd gebouwd door Michelangelo Naccherino, naar een ontwerp van Domenico Fontana, met zeemonsters van onder anderen Pietro Bernini. Rondom de fontein ligt een aantal leeuwen, met het stadswapen tussen hun poten.

Op weg naar het Castel dell’Ovo wandel je langs de Fontana dell’Immacolatella, die ook wel Fontana del Gigante wordt genoemd. Ook dit is een werk van Pietro Bernini en Michelangelo Naccherino.

Pietro Bernini was vanuit Toscane naar Napels gekomen voor een reeks opdrachten in het Certosa di San Martino, waar je nog een mooi reliëf van Sint Maarten van zijn hand kunt bewonderen. Zijn zoon, de beroemde Gianlorenzo Bernini, werd in 1698 in Napels geboren, maar heeft vooral in Rome veel schitterende beeldhouwwerken nagelaten, zoals je in deze blog kunt zien.

Ontdek meer moois in Napels

Met onze City Walk in Napels nemen we je mee op pad langs nog veel meer mooie, bijzondere, smakelijke en onvergetelijke plekken in deze fascinerende stad!

Download Napels – zinderende stad aan zee

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen. De City Walk bevat ook een link naar de route in Google Maps.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *