Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chiesa di Santa Maria della Misericordia ai Vergini – een begraven kerk in Napels

In Napels zijn er talloze plekken waar je onder de grond oude delen van deze bijzondere stad kunt bewonderen, van catacomben tot tunnels en begraven stukken oude stad.

Joël en Iris van Ontdek Napels gingen onlangs onder de grond op een plek waar ze al vaak over gehoord hadden, maar die altijd achter gesloten deuren bleef. Tot voor kort, want onder de Borgo Vergini-markt in hun wijk Rione Sanità ging de poort van ‘la Misericordiella’ eindelijk voor ze open.

Chiesa di Santa Maria della Misericordia ai Vergini

De kerk van Santa Maria della Misericordia ai Vergini, die ook wel bekend staat als la Misericordiella (‘de barmhartige’), is gebouwd op de kruising van de Via Fuori Porta San Gennaro en Via Misericordiella, een straat waar je winkeltjes vindt die onderdeel uitmaken van het eerste deel van de bruisende Borgo Vergini-markt.

De kerk maakt deel uit van een groter complex dat bestond uit een oud ziekenhuis en een oratorium van de Arciconfraternita dei Nobili di Santa Maria della Misericordia.

La Misericordiella werd waarschijnlijk in de veertiende eeuw gebouwd, maar heeft door alle verbouwingen en uitbreidingen in de eeuwen erna een achttiende-eeuws uiterlijk. Dat is deels te danken aan de expertise van de architect Ferdinando SanFelice, bekend van het Palazzo dello Spagnolo dat je op een paar passen van deze kerk vindt.

foto’s: Open House Napoli

De ondergrondse kerk

Maar het is vooral wat je onder de kerk vindt, wat deze plek zo bijzonder maakt. Als je afdaalt via de trappen, kom je op een niveau dat hoogstwaarschijnlijk dat van de oorspronkelijke kerk was.

Hier vind je een ruimte die net zo groot is als de kerk erboven, maar die door een grote modderstroom in de zestiende eeuw bedolven werd. In de eeuwen erna blokkeerden (bouw)afval en andere resten de toegang tot dit bijzondere deel van de kerk.

In de afgelopen jaren heeft SMMAVE, een centrum voor hedendaagse kunst, zich gelukkig over deze plek ontfermd. Het resultaat? Toegang tot een ondergrondse kerk die grotendeels gerestaureerd is en de twee ‘tuinen’ met oude graven laat zien, met rondom de nissen voor meer gerenommeerde doden.

Ook is er nog een deel van het oorspronkelijke altaar van de kerk te zien, met een fresco van de Pietà die hoogstwaarschijnlijk door Leonardo Olivieri is gemaakt.

Hoe bezoek je deze ondergrondse kerk in Napels?

Je vindt de Chiesa di Santa Maria della Misericordia ai Vergini aan de Via Fuori Porta San Gennaro 13 in Rione Sanità in Napels.

Tot 17 december 2023 kun je de kerk op vrijdag, zaterdag en zondag bezoeken, van 10.00 uur tot 15.00 uur. Reserveren is noodzakelijk, dat doe je per e-mail via smmavemisericordiella@gmail.com. Een (kleine) bijdrage wordt verwacht voor de tour die ongeveer een half uur duurt.

Het is de bedoeling dat het complex ook in de latere toekomst toegankelijk zal zijn voor het publiek. Check voor actuele informatie de Facebookpagina van SMMAVE.

Ti portero nel sangue

Tijdens de hierboven genoemde openstelling van de kerk kun je ook Ti portero nel sangue van Allegra Hicks bewonderen, een kunstwerk dat in samenwerking met SMMAVE in de ruimte onder de kerk geplaatst is.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *