Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Made in Cloister – kunst in een Napolitaans klooster

Porta Capuana is een van de stadspoorten van het oude Napels. Als je vanaf het centraal station richting het historisch centrum loopt, is de kans groot dat je deze poort tegenkomt.

Boven de dikke torens van de oude poort zie je de grote koepel van de Santa Caterina a Formiello uitsteken. Bij dit kerkcomplex horen twee kloosters, waarvan het kleinste de afgelopen jaren is veranderd in een broedplaats voor kunstenaars en kunstliefhebbers.

Joël en Iris van Ontdek Napels namen een kijkje bij Made in Cloister en geven alvast een voorproefje van dit kleurrijke chiostro.

Het klooster van Santa Caterina a Formiello

Het kloostercomplex is net als de kerk vernoemd naar de heilige Catharina van Siena en is een van de belangrijkste voorbeelden van de Napolitaanse renaissance (vijftiende-zestiende eeuw).

In de negentiende eeuw werd het klooster in opdracht van koning Ferdinand I echter getransformeerd tot een fabriek voor de productie van wol en militaire uniformen. Het woord lanificio boven de ingang herinnert hier nog aan. De fabriek ging na de eenwording van Italië ten onder en werd een vervallen plek. Tot 2012…

Restauratie van het oude klooster door Made in Cloister

In dat jaar werd de stichting Made in Cloister opgericht door Davide de Blasio en Rosa Alba Impronta. Het klooster van Santa Caterina a Formiello was op dat moment nog steeds vervallen en grotendeels verlaten, met uitzondering van ruimtes die gebruikt werden als garage of opslagplaats.

Het doel van de stichting was de restauratie van dit bijzondere monument om het een nieuwe bestemming te geven: een centrum voor tentoonstellingen en performatieve kunst toegankelijk voor de stad.

De restauratie duurde een aantal jaren, met ook een bijdrage van de kunstacademie in Napels. Studenten die het vak restauratie volgden, hebben de zestiende-eeuwse fresco’s weer tot leven gebracht.

Bijzondere tentoonstellingen en activiteiten

In het voormalige klooster zijn in de afgelopen jaren al veel activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Momenteel is (tot 17 september 2022) de tentoonstelling Interaction Napoli te zien, een eerste editie van een tweejaarlijkse tentoonstelling die tot stand is gekomen door interactie tussen zevenentwintig internationale artiesten en de renaissanceruimte waarin hun werk geplaatst is.

Made in Cloister probeert met haar werk bij te dragen aan stadsvernieuwing en tegelijkertijd een netwerk te creëren van creatieve bedrijven. Bovendien is men continu bezig een nieuwe bestemming te zoeken voor andere delen van het kloostercomplex.

In dit complex vind je naast de expositieruimte ook een prachtige bar, laboratorium en een shop waar onder andere handgemaakte producten, kunstobjecten en meubels te koop zijn.

Made in Cloister bezoeken

Made in Cloister ligt aan het Piazza Enrico de Nicola 48. Het is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 19.00 uur. De toegang bedraagt vijf euro (behalve als je jonger dan achttien of ouder dan vijfenzestig jaar bent, dan is de toegang gratis). Alle informatie vind je op de officiële website van Made in Cloister.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *