Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In Napels vind je ook voetballers en pizzabakkers in de kerststal

Het is meteen duidelijk waarom de Via San Gregorio Armeno in Napels ook wel ‘de kerststraat’ wordt genoemd. Zelfs midden in de zomer is het hier volop kerst. Aan weerszijden van deze straat staan duizenden kerstfiguren uitgestald: Maria’s en Jozefs in alle soorten en maten, kribbes met het kindje Jezus, engeltjes, herders en koningen.

Een heel dorp als kerststal

Maar dat is nog niet alles, want in de Napolitaanse presepe, kerststal, figureert het hele dorp: pizzabakkers, timmermannen, wasvrouwen, herbergiers, scharenslijpers, landlopers, slagers… Ook de meest uiteenlopende dieren krijgen een plekje in de stal, van kippen en kalkoenen tot varkentjes aan het spit en konijntjes in een kooi.

Beroemde figuren rondom de kribbe

De laatste jaren hebben zelfs veel beroemdheden een plekje bij de kribbe weten te bemachtigen. Je kunt ook in de Napolitaanse kerststal natuurlijk niet om Maradona heen, dé held van de stad, maar ook de paus, Pulcinella (de ‘Napolitaanse Jan Klaassen’) en Totò zijn in allerlei formaten en uitvoeringen te koop, net als Barack Obama, Valentino Rossi en Lady Gaga (die nu schittert in de film House of Gucci).

Al wandelend langs de kraampjes in de kerststraat ontdek je Muhammad Ali en Fidel Castro tussen de herders en engelen. Ook veel beroemde zangers en muzikanten maken hun opwachting bij de heilige familie: Pino Daniele, Lucio Dalla, Vasco Rossi, Gianna Nannini, Fedez, Ligabue, Claudio Baglioni, Prince, Laura Pausini, Jovanotti, Anonimo, Michael Jackson…

En wat te denken van mini-versies van Berlusconi, Salvini, Di Maio, Renzi, Trump, Hillary Clinton, Angela Merkel, de Queen of England, prins William en zijn vrouw Kate? Voor de best lijkende beroemdheden kies je het best uit de collectie van Di Virgilio (Via San Gregorio Armeno 18). Neem je liever een prachtige handgemaakte Pulcinella mee naar huis? Stap dan binnen bij Sciuscià (op nummer 3).

Eeuwenoude kerststaltraditie

Het maken van herders, pizzabakkers, koningen en kamelen gaat eeuwen terug. De meeste kerststalbouwers hebben de kunst afgekeken van hun vader en opa. Een van de oudste kerstateliers is dat van Ferrigno (Via San Gregorio Armeno 8), waar sinds 1836 terracotta figuurtjes worden gemaakt.

De techniek wordt van generatie op generatie doorgegeven, waardoor je er creaties van zowel vader Giuseppe als zoon Marco kunt kopen. De poppetjes worden aangekleed met stukjes zijde uit de San Leucio-fabriek in de provincie Caserta, een eeuwenoude traditie waar de familie Ferrigno nog altijd aan vasthoudt. Op de eerste verdieping staan grotere beelden van herders en engelen, dus trotseer zeker even de kleine houten trap om ook deze te kunnen bewonderen.

Bijzonder fascinerend zijn de kersttaferelen van Bottega Gambardella (op nummer 49), prachtig gevangen onder glazen stolpen. Er zijn ook ministolpjes, die makkelijker zijn mee te nemen als souvenir.

Andere beroemde kerststalkunstenaars zijn de Fratelli Capuano (op nummer 28), waar inmiddels de vierde generatie broers aan het roer staat. Vincenzo en Luciano wekken in navolging van hun vader en opa de mooiste miniatuurmensen tot leven. Vanaf de binnenplaats van hun winkel annex werkplaats kun je na betaling van een euro per persoon de kelder induiken, waar een originele Napolitaanse kerststal te bewonderen is.

Met een oppervlakte van ongeveer dertig vierkante meter een indrukwekkend schouwspel, met uit de hemel neerdalende engelen, een tafel die bijna doorbuigt onder het gewicht van de uitgestalde lekkernijen, kalkoenen, honden, varkens, koeien en schapen, muzikanten, een visser die net een goede vangst aan de haak heeft geslagen, sjofele herders en overdadig geklede koningen.

Drie koningen, voetballers en Pulcinella

Elke winkel heeft weer andere tafereeltjes, andere personages. Bij de ene staan de drie koningen uit het oosten zij aan zij met de (voormalige) sterspelers van SSC Napoli, bij de andere houden de os en de ezel de Napolitaanse magistraten warm en buigt Pulcinella zich over het kerstkindje. Je komt hier ogen tekort, kijk nog maar even mee naar onderstaande foto’s!

P.S. De meeste foto’s zijn genomen in het najaar van 2019, toen Saskia samen met fotografe Carola op pad was voor haar boek Mijn Napels. Dit jaar kunnen we de nieuwe aanwinsten – onder wie Giorgio Meloni – helaas niet voor jullie vastleggen, maar gelukkig zijn bovenstaande kerststalfoto’s tijdloos.

De kerststal als puzzel

Je komt de pizzabakkers, voetballers en andere kerststalfiguren ook tegen in ons kerstpuzzelboekje, als thema voor een speurpuzzel én bij de zoek de verschillen-puzzel, waarbij je tien verschillen moet opsporen bij een van de kraampjes aan de Via San Gregorio Armeno.

Je kunt dit kleurrijke papieren puzzelboekje via deze link bestellen (80 pagina’s op A5- formaat) voor € 9,95 (excl. verzendkosten).

Wil je liever een pdf om zelf thuis uit te printen? Dat kan ook; via deze link bestel je voor € 6,95 een pdf van het puzzelboekje, die je kunt printen op A4-formaat. Geniet ervan, veel puzzelplezier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *