Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Corso Vittorio Emanuele – de langste straat van Napels

Veel mensen die Napels kennen, denken dat de Spaccanapoli de langste straat van de stad is. Maar dat is niet waar… Deze lange weg, die dwars door het historisch centrum loopt, bestaat namelijk uit verschillende straten die in elkaar doorlopen en die samen Spaccanapoli worden genoemd.

De langste straat van de stad vind je vlak bij deze beroemde straat. Om precies te zijn een klein stukje boven het begin van de Spaccanapoli, halverwege de Vomero-heuvel. Joël en Iris van Ontdek Napels vertellen je wat meer over deze straat in Napels, omdat veel toeristen deze mooie weg missen tijdens hun bezoek aan de stad.

het uitzicht vanaf de trappen bij Montesanto

Van Corso Maria Teresa tot Corso Vittorio Emanuele

De Corso Vittorio Emanuele is een straat die door Napolitanen gebruikt wordt om van de ene kant van de stad naar de andere te komen, tenminste als ze niet te voet zijn. Deze straat kronkelt langs de Vomero-heuvel en omvat prachtige gebouwen, mooie uitzichten, leuke eetplekjes en meer.

De Corso Vittorio Emanuele was ooit de eerste belangrijke rondweg van Napels. Rond 1850 gaf koning Ferdinand II van Bourbon de opdracht aan een aantal architecten om een straat te ontwikkelen, zodat niet iedereen door het centrum hoefde om van de ene naar de andere kant van de stad te komen.

De straat moest bovendien makkelijk te bereiken zijn vanuit het kloppend hart van de stad, bijvoorbeeld vanaf de Via Toledo en vanuit de Quartieri Spagnoli.

Oorspronkelijk was de naam van deze straat de Corso Maria Teresa, als eerbetoon aan de vrouw van koning Ferdinand. Na de eenwording van Italië werd de naam veranderd in Corso Vittorio Emanuele.

De rondweg van Napels

Tijdens de aanleg van de rondweg werden er wetten gemaakt die het verboden om te bouwen aan de linkerkant van de weg. Dat zou namelijk de prachtige panoramische uitzichten verpesten.

Deze regels werden helaas niet overal goed nageleefd. De Corso Vittorio Emanuele werd een viereneenhalve kilometer lange rondweg met verbindingswegen die vanuit beneden in de stad naar de Corso toe liepen.

Op sommige plekken liep de weg langs bebouwing en op andere plekken door landbouwgrond. Inmiddels is de enige landbouwgrond die nog over is de Vigna di San Martino.

Bekende monumenten langs de Corso Vittorio Emanuele zijn het zeventiende-eeuwse klooster San Francesco al Monte, dat tegenwoordig een hotel is, het Suor Orsola Benincasa Instituut, de kerk San Nicola da Tolentino en Il Castello Aselmeyer van Lamont Young.

Hoe je de Corso Vittorio Emanuele bereikt

Ben je benieuwd naar deze weg die langs de Vomero-heuvel kronkelt en wil je hier ronddwalen? Beklim dan de trappen naast de funicolare van Montesanto. Je hebt dan meteen een prachtig uitzicht over de stad.

Eenmaal boven kun je een lekker broodje halen bij Salumeria Malinconico, een van onze favoriete salumeria’s van de stad. Wij stoppen hier zelf ook vaak om iets lekkers voor de lunch te halen.

Een andere manier om boven te komen is door de Spaccanapoli omhoog te lopen of door vanaf Castel Sant’Elmo juist naar beneden te lopen, via de Via Pedamentina S. Martino.

Wat ook nog kan, is de funicolare nemen bij station Augusteo (bij de Galleria Umberto I) naar de eerste halte, Corso Vittorio Emanuele.

Logeren aan de langste straat van Napels

Wil je aan deze straat verblijven? Dan zijn San Francesco al Monte, The Britannique en Grand Hotel Parkers hele mooie hotels, allemaal met een fantastisch uitzicht over de stad. Buona passeggiata!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *