Napels

Een unieke kijk op Napels

Gastblogger Paul Janssen nam ons gisteren al mee naar Napels, waar hij ons kennis liet maken met een keur aan mensen die hij op zijn tochten door de stad tegenkwam. Hij ontmoette echter zoveel bijzondere mensen dat één blog niet genoeg was. Vandaar vanochtend deel 2 van deze unieke kijk op Napels! de barista’s van koffiehuis Gambrinus de weeskinderen van het klooster bij de Chiesa San Gregorio Armeno delicatessen’zaakje’ op de markt nabij de Corso Garibaldi even de was ophangen een scooter per tutta la famiglia gelati! bij de kapper aan de Spaccanapoli La Loren de ‘sommelier’  van A Pigna d’Uva in …

Lees meer »

Lang leve de Napolitanen!

Terwijl wij in Rome verbleven, dompelde gastblogger Paul Janssen zich samen met zijn vrouw Lianne vier dagen onder in de tsunami van chaos die Napels heet. Wat hem vooral raakte? De enorme diversiteit aan Napolitanen die hij op zijn ontdekkingstocht door de stad tegenkwam. Voor Ciao tutti legde hij een aantal van deze mensen van verschillend pluimage vast in een tweedelige fotoblog, zodat ook wij mee kunnen genieten van de mensen die in deze wervelende en emotionele stad wonen en werken. Een unieke kijk op Napels! de baas van de straat een barista pur sang una bella ragazzina in de tuinen …

Lees meer »

Funiculì, funiculà

Dit inmiddels wereldberoemde Napolitaanse lied is geschreven door Peppino Turco en Luigi Denza. Het duo deed in 1880 met dit liedje mee aan het liedjesfestival dat deel uitmaakte van het volksfeest van Piedigrotta. Eigenlijk was het niet meer dan een grap, een liedje in het Napolitaanse dialect ter ere van de funicolare, de tandradbaan, die eerder dat jaar (op 6 mei 1880) was geopend op de helling van de Vesuvius. Inmiddels telt ook de stad zelf een paar funicolari, waarin je deze tekst naar hartenlust kunt zingen terwijl je het oude centrum van Napels steeds kleiner ziet worden. Jammo, jammo, …

Lees meer »

Mario Talarico maakt paraplu’s voor de paus

Terwijl de kardinalen in conclaaf zijn, stuitten wij op een foto van een paraplu met een afbeelding van Benedictus XVI, in de winkel van Talarico, de enige echte Napolitaanse paraplumaker. foto: Claudia Murena Hoewel het in Napels meestal mooi weer is, is paraplumaker Talarico al sinds 1860 een begrip in de stad. Achille Talarico was de eerste van vele generaties Talarico die in een werkplaats aan de Via Trinità degli Spagnoli samen met 80 werknemers bijzondere paraplu’s maakte, beschilderde en verkocht. Honderd procent handwerk, zo’n Talarico-plu, en dus ook zeer in trek bij de rijkere clientèle, zoals de Koninklijke familie. …

Lees meer »

Castel dell’Ovo – het oudste kasteel van Napels

Bij Napels denk je wellicht aan smalle, donkere straatjes, met wapperende was, zingende mamma’s, kleine scootertjes en voetballende jochies. In sommige delen van de stad is dit inderdaad het heersende straatbeeld, maar waar Napels grenst aan de blauwe zee wordt het beeld gedomineerd door witte rotsen, cruiseschepen en het Castel dell’Ovo, het kasteel van het ei. Castel dell’Ovo en de legende van het ei van Vergilius Het Castel dell’Ovo is het oudste kasteel van Napels. Het dankt zijn naam volgens de overlevering aan het ei dat Vergilius er heeft begraven, diep onder de grond. Hij waarschuwde de Napolitanen voor de …

Lees meer »

Babà – kleine cakejes met rum uit Napels

Na het heilige wonder van gisteren (ja, het bloed vloeide, dus de Napolitanen konden hun geluk niet op) vandaag een culinair wonder, dat anders dan de Napolitanen je graag doen geloven niet in Napels is bedacht maar in Polen. Cake overgoten met sterke drank Het schijnt dat de hoogbejaarde koning Stanislas Leszczynski wanhopig was omdat hij niet sterk genoeg meer was om een stuk van zijn lievelingsgebak, de tulbandcake, af te snoepen. In plaats van zich hierbij neer te leggen, liet hij een van zijn onderdanen wat sterke drank over de cake heen gieten, zodat de cake zachter werd en …

Lees meer »

Festa della Madonna – 8 december

Vandaag vieren de Italianen het feest van de Immacolata Concezione – de onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele dag staat in het teken van Maria, waardoor het feest in de volksmond ook wel Festa della Madonna wordt genoemd. Het feest wordt gevierd sinds 1854, toen op 8 december de pauselijke bul Ineffabilis Deus werd afgekondigd door Paus Pius IX. Onder de katholieken zorgde dit voor een grote nieuwe golf van Mariaverering. Hoewel deze dag in veel landen nu niet of nauwelijks meer gevierd wordt, is 8 december in Italië nog steeds een belangrijke feestdag. Veel mensen zijn vrij en er …

Lees meer »

De smaakvolle stropdassen van Maurizio Marinella in Napels

Helaas voor mijn broers krijgen ze als kerstcadeau geen stropdas met goud en zeekoraal, hoeveel geluk zo’n das ook mag brengen. Gelukkig zijn er in Napels ook genoeg andere mooie dassen te vinden, vaak nog met de hand gemaakt. Op het Piazza Vittoria bijvoorbeeld zit de wereldberoemde stropdassenmaker Maurizio Marinella, in een  piepklein winkeltje waar je gemakkelijk aan voorbij zou lopen. Hier verkopen ze stropdassen in alle soorten en kleuren, en voor wie dat nog niet genoeg is kunnen dassen zelfs op maat worden gemaakt. Toen ik voor mijn broers een das kwam uitzoeken, was de eigenaar helaas niet aanwezig, …

Lees meer »

Culinair genieten in Napels

De lekkerste adresjes voor een heerlijke tijd in Napels! 1 Gran Caffè Gambrinus Via Chiaia 1 (op de hoek van Piazza Trieste e Trento), Napels Dit klassieke café stamt uit 1860 en vormt al tientallen jaren een gewilde ontmoetingsplaats voor schrijvers en andere artistiekelingen. Tussen de goudomlijste spiegels, roodfluwelen stoelen en camerieri in wit kostuum waan je je even in het literair Napels van een eeuw geleden. 2 Caffè del Professore Piazza Trieste e Trento 46, Napels Een eenvoudiger, maar minstens zo lekker kopje koffie drink je aan de overkant van het Piazza Trieste e Trento, bij Caffè del Professore. …

Lees meer »

De geschiedenis van de Napolitaanse pizza

Pizza is de culinaire trots van Napels. Hoewel de oorsprong van de pizza niet met harde feiten valt te bewijzen, gaan de Napolitanen er prat op dat de pizza in Napels is uitgevonden. Het feit dat de Etrusken al platte broden aten die zij picea noemden en dat we dankzij het Griekse pitta en in het Turkse pide vermoeden dat de pizza de Italiaanse versie van de zeer oude, mediterrane traditie van platte broden betreft, doet niets af aan de Napolitaanse trots. Zoals Mimmo, de eigenaar van de bed & breakfast waar ik verbleef stellig herhaalde: ‘Noi Napoletani abbiamo inventato …

Lees meer »