Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De oudste klokkentoren van Napels: il Campanile della Pietrasanta

Wandelend door het centro storico van Napels kom je enorm veel kerken tegen, van de grootse Gesù en de indrukwekkende Duomo tot de minder bekende Sant’Anna dei Lombardi.

Aan het begin van de Via dei Tribunali passeer je de Basilica di Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta. Op het pleintje voor deze kerk staat een bijzondere toren, waarvan veel mensen zich afvragen of deze nu wel of niet bij de basiliek hoort. Iris & Joël van Ontdek Napels vertellen je er in dit artikel alles over.

Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta

De Basilica di Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta is de eerste kerk in Napels die opgedragen is aan de Heilige Maagd Maria. Daarmee is het een van de belangrijkste basilieken van de stad.

De kerk werd in de zesde eeuw gebouwd op de plek van een oude Romeinse tempel. In de kerk zou in het verleden een heilige steen (pietra santa) gelegen hebben die je moest kussen voor een aflaat (vrijstelling van zonden).

In 1653 werd de kerk herbouwd in barok- en renaissancestijl. Na de Tweede Wereldoorlog moest de kerk opnieuw herbouwd worden door de zware bombardementen van de geallieerden. Dit verklaart ook het sterke verschil in uiterlijk tussen de kerk en de klokkentoren.

De Campanile della Pietrasanta

De campanile, klokkentoren, van de Pietrasanta maakt deel uit van de oudste overblijfselen van het religieuze complex. De klokkentoren is gebouwd in de negende of tiende eeuw, maar heeft elementen die nog veel ouder zijn.

De toren is vier verdiepingen hoog en is bijna volledig gebouwd met rode bakstenen. Tussendoor zijn witte elementen te zien, die van marmer zijn. Stuk voor stuk heel bijzonder!

Romeinse inscripties en symbolen

Als je van de buitenkant naar de toren kijkt (maar ook als je er onderdoor loopt) dan vallen de witte marmeren blokken direct op. Deze elementen uit de Romeinse tijd zijn waarschijnlijk gevonden op het plein waar de toren nu staat.

Het zouden resten zijn van de Romeinse tempel voor de godin Diana die er toen stond. In het marmer zie je inscripties en symbolen waarvan sommige tot op de dag van vandaag een mysterie blijven.

Maar in de toren is ook iets verwerkt wat wél bekend is: het Romeinse bordspel ludus latrunculorum – het spel van de soldaten – is verticaal in de toren gebouwd (zie deze link voor meer informatie over dit bordspel).

Als je omhoog kijkt, zie je marmeren zuilen en kapitelen in de hogere verdiepingen.

Waar vind je de Campanile della Pietrasanta?

Wandelend door het historisch centrum kun je de klokkentoren van Pietrasanta bijna niet missen. De Via dei Tribunali is een van de hoofdwegen van de oude stad en de toren ligt direct aan deze straat.

Je kunt de toren zelf niet in, maar je kunt hem wel van de buitenkant bewonderen. Navigeer op Basilica di Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta of het Piazzetta Pietrasanta, op nog geen vijf minuten loopafstand van het bekende Piazza Dante.

De Basilica di Santa Maria Maggiore is wel te bezoeken. Je kunt er dagelijks terecht van 10.00 uur tot 20.00 uur. Raadpleeg voor meer uitgebreide informatie de website van de Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *