Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek het Complesso Monumentale Donnaregina en het Museo Diocesano in Napels

De kathedraal van Napels, de Duomo, die is gewijd aan San Gennaro, ligt midden in het historisch centrum van de stad, aan de Via Duomo, op een plek die niet te missen is. Schuin achter deze beroemde kerk ligt nog een bijzondere bezienswaardigheid: het Complesso Monumentale Donnaregina.

Om er te komen, loop je vanaf de Duomo honderd meter verder omhoog over de Via Duomo en sla je af naar rechts, naar het Largo Donnaregina. Vanaf dit plein kijk je meteen tegen de trappen van de gelijknamige kerk aan.

Of kerk, eigenlijk zijn het twee kerken… Iris en Joël van Ontdek Napels bezochten beide kerken en vertellen je er in deze blog meer over.

Complesso Monumentale Donnaregina

Joël: ‘Het Complesso Monumentale Donnaregina is een oud religieus complex dat bestaat uit een klooster en twee oude kerken, die door de tijd heen met elkaar vergroeid zijn. Sinds 2007 vind je er ook een museum.

Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw waren de twee kerken en het klooster één geheel. Via een kleine doorgang waren de middeleeuwse Chiesa Santa Maria di Donnaregina Vecchia en de zeventiende-eeuwse kerk Donnaregina Nuova met elkaar verbonden.’

Chiesa Santa Maria di Donnaregina Vecchia

Iris: ‘De oorsprong van de Chiesa Santa Maria di Donnaregina Vecchia is te herleiden tot het jaar 780. In die tijd bevond zich op deze plek het kloostercomplex San Pietro al Monte di Domina Regina.

Het klooster werd in de eeuwen erna bewoond door onder andere nonnen van de Basiliaanse orde, de Benedictijnen (die het opdroegen aan Santa Maria) en uiteindelijk door nonnen van de Orde van Sint Clara (Santa Chiara).

Het uiterlijk van de oude kerk zoals je nu nog kunt zien, ontstond aan het begin van de veertiende eeuw. Maria van Hongarije, de toenmalige koningin van Napels, gaf opdracht voor een grondige wederopbouw in gotische stijl, nadat het complex verwoest was door een aardbeving.

Na bijna tien jaar van werkzaamheden was de kerk in 1316 af. Toen Maria van Hongarije in 1324 stierf, werd ze begraven in deze kerk en kreeg ze een monumentaal graf, dat gemaakt was door Tino di Camaino. Dit is nog steeds te zien in de kerk.

Een ander bijzonder deel van de oude kerk vind je boven in het nonnenkoor. Daar is een serie van de belangrijkste fresco’s van Napels uit de veertiende eeuw te bewonderen.

Twee eeuwen later werd een nieuw klooster toegevoegd aan het complex en in de zeventiende eeuw volgde een tweede kerk, de Donnaregina Nuova.’

Chiesa Santa Maria di Donnaregina Nuova

Joël: ‘Met de bouw van de nieuwe kerk, de Chiesa Santa Maria di Donnaregina Nuova, werd een groot kloostercomplex gevormd. De oude en nieuwe kerk werden direct met elkaar verbonden via een doorgang tussen de beide apsissen.

De nieuwe kerk werd opgetrokken in barokstijl. Napolitaanse kunstenaars kregen de opdracht de kerk te decoreren. Een groot fresco van Francesco Solimena is nog te zien in de pastorie en naast het altaar zijn schilderijen van Luca Giordano te bewonderen.

Aan het einde van de achttiende eeuw ontstond het plein voor de kerk, met de grote trap die je nu naar de ingang brengt. Een eeuw later werd het klooster gesloten, nadat een uitbreiding van de Duomo de sloop van een deel van het religieuze complex vereiste.

In de jaren dertig eeuw werd een deel van de Donnaregina Vecchia gereconstrueerd. Helaas ging de oude verbinding daarbij verloren. Het graf van koningin Maria van Hongarije werd weer teruggeplaatst in de oude kerk, nadat het eerder naar de nieuwe kerk was verplaatst.

Uiteindelijk werd het complex pas in 2007 weer helemaal in ere hersteld, toen het Museo Diocesano werd geopend in de Santa Maria di Donnaregina Nuova.’

Museo Diocesano

Iris: ‘Het Museo Diocesano vind je boven in de Santa Maria di Donnaregina Nuova. Het museum was oorspronkelijk aan de overkant van het plein gevestigd, in het aartsbisschoppelijk paleis.

In het museum vind je twee paden die je meenemen door de geschiedenis van de Napolitaanse religieuze kunst, enerzijds middeleeuws en anderzijds barok. Op ruim drieduizend vierkante meter vind je schilderijen van beroemde Napolitaanse schilders zoals Andrea Vaccaro, Luca Giordano, Francesco Solimena en Aniello Falcone.

Naast deze permanente tentoonstelling zijn er in het museum in de loop der jaren ook veel prestigieuze tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, met onder meer kunstwerken van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Vasari.’

Praktische informatie voor je bezoek

Het Complesso Monumentale Donnaregina en het Museo Diocesano bereik je gemakkelijk lopend als je in het historisch centrum van Napels bent. De ingang ligt aan het Largo Donnaregina. Als je met de metro gaat, is het een dikke tien minuten lopen vanaf metrohalte Duomo of Museo.

Het complex is zes dagen per week geopend (dinsdag is de vaste sluitingsdag) De deuren gaan open om 09.30 uur en sluiten om 16.30 uur, behalve op zondag, dan sluiten ze om 14.00 uur. Tickets kosten € 7,- voor volwassenen; kinderen van zeven tot achttien jaar betalen € 5,-.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *