Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Jago Museum – Jago opent zijn persoonlijke museum in Napels

Eerder schreven Joël en Iris van Ontdek Napels al over de Italiaanse kunstenaar Jago en zijn kunst in Napels, toen hij zijn tijdelijke werkplaats vond in een verlaten kerk in Rione Sanità.

Diezelfde kerk opende op 20 mei van dit jaar de deur voor meer dan vijfduizend bezoekers. Op die dag opende Jago er namelijk zijn eigen museum: het Jago Museum. Een bijzondere plek aan de rand van het historisch centrum, waar Joël en Iris je graag meer over vertellen.

Jago – de nieuwe Michelangelo

Joël: ‘Jago is een kunstenaar uit Frosinone (in de regio Lazio) die in de afgelopen jaren internationale faam heeft opgebouwd met zijn moderne beeldhouwkunst. Hij gebruikt elementen van authentieke beeldhouwwerken, van het marmeren materiaal tot Bijbelse verwijzingen, om mensen na te laten denken over actuele kwesties.

Daar is hij zo succesvol mee dat hij meerdere internationale prijzen heeft mogen schrijven. Italiaanse journalisten noemen hem wel eens ‘de nieuwe Michelangelo’.

Misschien heb je onbewust zijn Pietà gezien als je de afgelopen twee jaar in de Basilica di Santa Maria in Montesanto in Rome bent geweest. Veel mensen kennen Jago echter vooral via Instagram, waar hij zijn publiek meeneemt in het proces van creatie.

Van atelier tot museum

Zoals we al eerder schreven, vond Jago in 2019 zijn tijdelijke atelier in Napels. Bij de ingang van Rione Sanità kreeg hij dankzij de Fondazione San Gennaro de sleutel voor de Chiesa di Sant’Aspreno ai Crociferi, een zeventiende-eeuwse kerk die jarenlang leeg stond.

Hier maakte Jago onder andere zijn beroemde beeld Pietà, dat inmiddels is teruggekeerd uit Rome en nu te bewonderen is in de ruimte waar het gecreëerd werd. In deze voormalige kerk vind je uiteraard nog meer van Jago’s creaties, in een steeds wisselende weergave.

Meer dan een museum

Maar het Jago Museum is niet alleen een museum, het is ook een infopunt voor toeristen en andere belangstellenden die Rione Sanità verder willen ontdekken, een wijk die vol zit met geschiedenis, cultureel erfgoed en kunst.

Als onderdeel hiervan zijn ook twee nieuwe projecten gestart: Luce al Rione Sanità en Tornaccantà, initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van de creativiteit en het talent van jonge bewoners van Sanità.’

Bezoek het Jago Museum

Je vindt het Jago Museum op het Piazzetta Crociferi, op loopafstand van de Duomo en het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli).

De openingstijden zijn op dit moment van 10.00 uur tot 13.00 uur (op maandag tot en met donderdag) en 10.00 uur tot 17.00 uur (op vrijdag tot en met zondag).

Een ticket kost € 8,- en geeft ook toegang tot de Basilica San Severo verderop in de wijk, waar Jago’s Figlio Velato te bewonderen is. Als je ook een ticket voor de Catacombe di San Gennaro of Catacombe di San Gaudioso hebt, krijg je € 2,- korting op je ticket voor het Jago Museum.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *