Download gratis de Ciao tutti app

De kloostertuin van de Santa Chiara – een serene plek in Napels

Ontsnappen aan de drukte van Napels? Dat kan volgens Iris & Joël van Ontdek Napels onder meer in de botanische tuinen. Maar wist je dat er zelfs midden in het hectische historisch centrum een plek te vinden is waar altijd een serene rust heerst?

Joël en Iris: ‘Elke dag lopen duizenden mensen door de smalle straatjes te dwalen. Op sommige dagen is het soms om gek van te worden: groepen studenten, groepen passagiers van een net aangemeerd cruiseschip en dan natuurlijk nog de overige toeristen.

Gelukkig is er een plek waar je even aan al die drukte kunt ontsnappen. Achter de Santa Chiara-kerk vind je de prachtige kloostertuin die bij het Complesso Monumentale di Santa Chiara hoort, het voormalig nonnenklooster. De veertiende-eeuwse gotische kerk, die erg sober oogt, kreeg een alles behalve sobere binnentuin vol kleurrijke majolicategels en fresco’s.

De kerk, die ooit in barokstijl werd gebouwd, werd in 1943 verwoest door een bombardement. De kerk werd volledig herbouwd/gerenoveerd in gotische stijl.

Gelukkig bleef de kloostertuin tijdens het bombardement grotendeels gespaard. De architect van de tuin was Domenico Vaccaro. Hij ontwierp de kloostertuin tussen 1742 en 1769 in opdracht van zuster Ippolita Carmignano.

De tuin is in vieren verdeeld, met twee belangrijke kruisende paden. De perken vol rozenstruiken, citroen- en sinaasappelbomen worden omringd door vierenzestig majolica-zuilen versierd met bloemenpatronen.

Alles moest in natuurlijke en vrolijke kleuren gemaakt worden. Je zult dus veel zonnig geel, frisgroen en zeeblauw terug zien komen. Niet alleen op de zuilen, maar ook op de banken, die zijn versierd met afbeeldingen van gebeurtenissen uit het dagelijkse leven van de mensen in de achttiende eeuw.

De vier muren die de kloostertuin begrenzen, zijn versierd met fresco’s uit de zeventiende eeuw. Hierop zie je gebeurtenissen uit het Oude Testament terugkomen.’

Ben je benieuwd geworden naar deze kleurrijke oase van rust in hartje Napels? Deze mooie tuin is dagelijks te bezoeken. Je kunt er terecht van 9.30 tot 17.30 uur. Op feestdagen kunnen de openingstijden iets anders zijn. De entree bedraagt € 6,- per persoon (leraren, studenten jonger dan dertig jaar en ouderen boven de vijfenzestig jaar betalen € 4,50).

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Dag. Van 20 t/m 29 mei zijn wij in Massa lubrense. We gaan zeker Napels bezoeken, ik denk met de veerpont.
    Graag nog wat tips. Groet Eugène

  2. Ciao Eugène,
    alle tips voor Napels en omgeving vind je via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/napels/ en https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/campanie/
    Buon viaggio!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *