Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

De kleurrijke kloostertuin van de Santa Chiara – een serene plek in hartje Napels

Sinds Saskia’s eerste bezoek aan Napels is ze dol op het centro storico, het historisch centrum, met zijn smalle straatjes en overdonderende chaos, met de vele Maria-altaartjes en voetballende straatschoffies, met het Napolitaanse dialect dat doorklinkt tot in de meest afgelegen binnenplaatsen en met de geur van tomatensaus die meer dan elders in Italië in de straten lijkt te blijven hangen.

Voor bijzondere ervaringen in dit stukje stad moet je niet alleen naar de grootse kerken of monumentale palazzi, maar vooral dwalen door straatjes die zo smal zijn dat de zon de straatstenen nauwelijks raakt, met fris geurende was die aan de balkons wappert, met mollige mamma’s die op luide toon met hun overburen praten, met het gekletter van koffiekopjes dat uit elke bar komt, vergezeld van een zweem sterke koffie…

Chiostro di Santa Chiara – kleurrijke kloostertuin

Midden in de drukte van de Spaccanapoli, het geheel van aaneensluitende straten dat Napels in tweeën lijkt te splijten, ligt het Complesso Monumentale di Santa Chiara, een voormalig nonnenklooster.

Het is een van Saskia’s lievelingsplekjes, maar ook Joël en Iris van Ontdek Napels komen er graag. Joël: ‘De veertiende-eeuwse gotische kerk, die erg sober oogt, kreeg een alles behalve sobere binnentuin vol kleurrijke majolicategels en fresco’s.

De kerk werd in 1943 verwoest door een bombardement en vervolgens volledig herbouwd/gerenoveerd in gotische stijl. Gelukkig bleef de kloostertuin tijdens het bombardement grotendeels gespaard.

De architect van de tuin was Domenico Vaccaro. Hij ontwierp de kloostertuin tussen 1742 en 1769 in opdracht van zuster Ippolita Carmignano.

De tuin is in vieren verdeeld, met twee belangrijke kruisende paden. De perken vol rozenstruiken, citroen- en sinaasappelbomen worden omringd door vierenzestig majolica-zuilen versierd met bloemenpatronen.

Alles moest in natuurlijke en vrolijke kleuren gemaakt worden. Je zult dus veel zonnig geel, frisgroen en zeeblauw terug zien komen. Ook de vier muren die de kloostertuin begrenzen, zijn versierd, maar dan met fresco’s uit de zeventiende eeuw. Hierop zie je gebeurtenissen uit het Oude Testament terugkomen.’

Saskia’s lievelingsplek in Napels

Saskia: ‘De kloostertuin van de Santa Chiara is een van mijn lievelingsplekjes in Napels – en zelfs een van de fijnste plekjes in heel Italië.

De ruim zeventig achthoekige zuilen en de bankjes die daartussen zijn gebouwd, zijn van boven tot beneden betegeld met majolica. De kleurrijke tegels vertellen verhalen uit een ver verleden, met vergane landschappen. Daartussen strengelen druivenranken, bloemen en olijven om de zuilen.

De kloostertuin zelf is een oase van rust, met een fontein, wijnranken, sinaasappel- en citroenbomen. De fresco’s op de muren van de kloostergang maken het helemaal af en bieden een perfect decor voor de honderden bruidsreportages die hier worden geschoten.

Geniet maar even van de weldadige rust, want zodra je je op weg begeeft naar de volgende plek word je overspoeld door de chaos van de Spaccanapoli…’

Praktische informatie Chiostro di Santa Chiara

Ben je benieuwd geworden naar deze kleurrijke oase van rust in hartje Napels? De kloostertuin is dagelijks te bezoeken, van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur en op zondag van 10.00 tot 14.30 uur (de kassa sluit steeds een half uur eerder). Op feestdagen kunnen de openingstijden iets anders zijn.

De entree bedraagt € 6,- per persoon. Op de website van het klooster vind je meer informatie.

Extra tip: aperitivo in de binnentuin van Palazzo Venezia

Aan de Spaccanapoli liggen prachtige palazzi. Ondanks het feit dat ze nu vaak in een erbarmelijke staat verkeren, straalden deze palazzi in de glorietijd van Napels een enorme macht uit.

Onze favoriet is Palazzo Venezia (Via Benedetto Croce 19), met een heerlijke binnentuin waar je in alle rust en midden in het groen van een drankje geniet, met op de achtergrond vaak live pianomuziek.

Ook de moeite waard als je even wil genieten van rust, groen en een serene sfeer, zijn de kloostertuin van de San Gregorio Armeno en de botanische tuin van Napels.

Boek je vlucht naar Napels

Vliegen naar Napels kan onder meer met Transavia vanaf Amsterdam (check alle vliegtickets). De snelste manier om vanaf het vliegveld van Napels naar het stadscentrum van Napels te reizen is met de shuttlebus van Alibus.

De bus maakt twee tussenstops: bij het treinstation van Napels (ongeveer twintig minuten vanaf het vliegveld) en in de haven van Napels (ongeveer een half uur vanaf het vliegveld).

Tussen 10.00 en 21.00 uur vertrekt er ieder kwartier een bus van het vliegveld richting het centrum (en viceversa), daarbuiten om de twintig à dertig minuten. Op de website van ANM vind je de actuele vertrektijden.

Een kaartje voor de Alibus kost € 5 (enkele reis). Je kunt online een kaartje kopen, maar ook op het vliegveld (bij een loket of bij een van de automaten) en in de bus zelf. Vergeet niet om je kaartje in de bus af te stempelen; pas dan is het kaartje geldig. Je vindt de halte van de Alibus meteen bij de uitgang van de aankomsthal.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

8 reacties

  1. Dag. Van 20 t/m 29 mei zijn wij in Massa lubrense. We gaan zeker Napels bezoeken, ik denk met de veerpont.
    Graag nog wat tips. Groet Eugène

  2. Ciao Eugène,
    alle tips voor Napels en omgeving vind je via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/napels/ en https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/campanie/
    Buon viaggio!

  3. Buon giorno, wat een fijne, heerlijke e-mail van ciao tutti!
    Grazie .

  4. Grazie Paul!

  5. elena rodnina

    hallo, ga binnenkort naar Napoli. Welke wijken kan ik beter vermijden? Je hoort allerlei enge verhalen.. Ben niet zo bang uitgevallen, maar… je kent de stad goed, dus.. Alvast bedankt voor je advies!
    Elena

  6. Ciao Elena,
    er zijn geen specifieke wijken die je moet vermijden, althans niet in en om het centro storico.
    De buurt van het station vermijd ikzelf ‘s avonds (maar niet alleen in Napels…) maar verder vermijd ik geen specifieke wijken in en om het centrum. Opletten moet je in elke stad, maar Napels is niet gevaarlijker dan Rome of Milaan.

  7. De moderne pizza komt uit Napels lees ik op Wikipedia. Er zijn online zoveel lijstjes te vinden met ‘de beste pizzaria van Napels’… Waar kun je volgens jou de beste pizza’s eten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *