Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de Salone Margherita – een ‘geheime’ plek onder de Galleria Umberto I in Napels

Tijdens een bezoek aan Napels kun je de winkelgalerij Galleria Umberto I – die is gebouwd naar voorbeeld van de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan – niet missen. Als je in Napels bent geweest, herken je dit monument naast het Palazzo Reale en Teatro San Carlo direct.

Maar ook al heb je al eens over de prachtige vloer van de galleria gelopen, dan is er toch vast iets dat je gemist hebt: de salon die verborgen ligt onder je voeten. Iris & Joël van Ontdek Napels nemen je mee naar de Salone Margherita.

De geschiedenis van de Salone Margherita

Na de ernstige cholera-epidemie van 1884 werd besloten dat Napels grondig moest veranderen. Het symbool van deze stadsvernieuwing werd een imposante winkelgalerij, vernoemd naar de koning van Italië.

Bij de bouw van de Galleria Umberto I werd onder de glazen koepel, onder de vloer, ook de Salone Margherita gerealiseerd; een exclusieve plek voor de crème de la crème van Napels.

Het eerste Italiaanse café-chantant

Op 15 november 1890 opende Teatro Salone Margherita de deuren. Het etablissement was een idee van de gebroeders Marino, die geïnspireerd waren door Moulin Rouge in Parijs, dat een jaar ervoor geopend was.

Salone Margherita werd hiermee het eerste Italiaanse café-chantant, een exclusieve muziekzaal. De opening werd bijgewoond door prinsessen, gravinnen, politici en andere vooraanstaande Napolitanen. Ook omdat de Salone Margherita echt anders was dan de salons die je elders in Italië vond.

Naar het voorbeeld van Moulin Rouge waren er in Napels ‘can-can’ danseressen, waren de billboards en menu’s in het Frans en spraken zelfs de obers de gasten aan in deze taal. De lokale kranten kopten daarom al snel: ‘Parijs is naar de Via Toledo gekomen!’

In de jaren daarna groeide de Salone Margherita uit tot hét symbool van de Italiaanse belle époque. Rijke en bekende Italianen kwamen naar Napels voor een show.

De teloorgang van de Salone Margherita

Aan de mooie jaren kwam langzaam een einde. Het verval van de Salone Margherita zette echt in toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na de oorlog heropende de salone als een variététheater, maar het had zijn exclusieve en chique karakter verloren.

Na de Tweede Wereldoorlog vond de Salone Margherita zichzelf opnieuw uit en werd het een plek voor cabaretshows en optredens van bands en orkesten. Maar de oorlog had voor aanzienlijke schade aan het interieur gezorgd en dus werd de Salone Margherita na tijdelijke sluitingen in 1952 en 1960 uiteindelijk in de jaren tachtig definitief gesloten.

Salone Margherita anno 2023

Terug naar het heden. Na een jarenlange restauratie is de Salone Margherita eindelijk weer toegankelijk voor het publiek. Dankzij de familie Barbaro, een naam die je misschien wel herkent van de vele winkels die ze in en rondom de Galleria Umberto I hebben.

Salone Margherita heeft weliswaar niet meer de exclusieve shows en glamour van meer dan honderd jaar geleden, maar is qua interieur wel weer zo chic als vroeger. Er worden themafeesten, galadiners, bedrijfsevenementen en shows georganiseerd. Ook is er tegenwoordig een dansschool te vinden onder de vloer van de Galleria Umberto I.

De Salone Margherita is vooralsnog alleen open op aanvraag. Kom je met een groep naar Napels en wil je deze bijzondere plek bezoeken? Of wil je er een aperitivo of de aftrap van je personeelsreis organiseren? Neem dan contact op met Joël en Iris van Ontdek Napels, dan helpen ze je graag!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Heel bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *