Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Ontdek de vier oude stadspoorten van Napels

Als je in Napels bent geweest, heb je ongetwijfeld een van de oude toegangspoorten van de stad gezien. De bekendste is Port’Alba, de stadspoort die je van het Piazza Dante naar het Piazza Bellini brengt.

De andere drie stadspoorten zijn de Porta San Gennaro, de Porta Nolana en de Porta Capuana. Alle vier liggen ze aan de rand van het huidige historisch centrum van Napels, waarvan de oude stadsmuren inmiddels verdwenen zijn.

Ooit waren er maar liefst vijfentwintig poorten die toegang gaven tot het stadscentrum, maar door de eeuwen heen is Napels flink gegroeid en veranderd. Dat heeft ertoe geleid dat veel poorten en stadsmuren uiteindelijk verdwenen. Iris en Joël van Ontdek Napels nemen je mee naar de vier overgebleven stadspoorten.

Porta Nolana

We beginnen bij Porta Nolana, een stadspoort uit de vijftiende eeuw, vlak bij het centraal station, bij het gelijknamige treinstation van de Circumvesuviana-lijn. Dit station ligt trouwens op de plek waar ooit het eerste treinstation van Italië was, Stazione Bayard.

Porta Nolana was in het verleden verbonden met de Porta Capuana (de volgende stop). Deze twee poorten vormden samen een sterk verdedigingssysteem. Beide poorten lijken ook erg op elkaar.

Een tweede poort die verbonden was met de Porta Nolana, was de Porta di Forcella, maar deze bestaat helaas niet meer. Porta Nolana staat tegenwoordig vooral bekend om haar levendige markt die je er dagelijks vindt.

Porta Capuana

We vervolgen onze tocht richting het Piazza Garibaldi, het plein voor het station. Om de hoek vind je Porta Capuana, de primaire ingang van de stad vanuit het oosten.

Het is misschien wel de meest indrukwekkende stadspoort die nog over is, met twee forse donkere torens. Ook bij deze poort vind je een dagelijkse markt, de Mercato Borgo Sant’Antonio Abbate.

Boven de dikke torens van de oude poort zie je de grote koepel van de Santa Caterina a Formiello uitsteken. Bij dit kerkcomplex horen twee kloosters, waarvan het kleinste de afgelopen jaren is veranderd in een broedplaats voor kunstenaars en kunstliefhebbers. In deze blog geven Iris en Joël een voorproefje van dit kleurrijke chiostro.

Deze ligt aan de overkant van de Via Cesare Rosaroll. Volg deze straat omhoog richting de Via Foria, waar je onderweg overblijfselen van oude verdedigingsmuren tegenkomt.

Bij de kruising van deze twee straten vind je nu een gerechtsgebouw (de voormalige Garibaldi-kazerne), waar torens in dezelfde stijl te zien zijn. De stadsmuur liep vanaf dit punt verder over de Via Foria. Deze weg volg je, tot je op het Piazza Cavour staat. Daar vind je de Porta San Gennaro.

Porta San Gennaro

De Porta San Gennaro ligt aan de noordzijde van Napels en kijkt uit op Rione Sanità. De poort ligt om de hoek van de Duomo di Napoli, de laatste rustplaats van beschermheilige San Gennaro. Dat is echter niet de reden dat deze poort naar hem is vernoemd.

De reden ligt namelijk (letterlijk) aan de andere kant van de stadsmuur. Vanaf de poort liep vroeger een weg die je naar de Catacombe di San Gennaro leidde, waar het stoffelijk overschot van de bisschop in de vijfde eeuw naartoe werd verplaatst.

Op de stadspoort vind je de beeltenis van San Gennaro, een fresco dat oorspronkelijk geschilderd is door Mattia Preti.

De fresco’s van Mattia Preti

Mattia Preti leefde in de zeventiende eeuw. Na de verschrikkelijke pestepidemie van 1656 beschilderde hij de toen nog zeven bestaande stadspoorten.

Die opdracht kreeg hij op een heel bijzondere manier. Toen hij tijdens de pestepidemie de stad probeerde te betreden (hetgeen verboden was), doodde hij een wachter en werd hij ter dood veroordeeld.

Toen de onderkoning van Napels hoorde dat een getalenteerd schilder vast zat, verleende hij Mattia gratie in ruil voor het gratis decoreren van de stadspoorten.

Port’Alba

Vanaf de Porta San Gennaro liepen de stadsmuren door richting de Port’Alba. Wandel langs het archeologisch museum naar beneden, tot je op het Piazza Dante staat. Daar vind je, in de hoek van het plein, de Port’Alba.

Dit is de bekendste stadspoort, die veel mensen gebruiken om in het historisch centrum te komen. De reden dat deze poort gebouwd werd, was overigens omgekeerd: deze doorgang moest ervoor zorgen dat de mensen uit het historisch centrum makkelijk de markt op het Piazza Dante konden bereiken.

De poort werd begin zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van de Spaanse onderkoning Don Antonio Álvarez de Toledo. De Port’Alba is hiermee de meest recente stadspoort van Napels en tevens het eindpunt van onze wandeling langs de poorten van Napels.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *