Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Onder de grond in Rione Sanità

Dat er in Napels ook ondergronds veel te ontdekken valt, heb je eerder in deze blog al kunnen lezen. De grond onder Napels zit vol met verborgen parels en nog steeds worden er nieuwe plekken ontdekt.

Joël & Iris van Ontdek Napels nemen je mee naar een aantal ondergrondse plekken in de wijk waar ze wonen, Rione Sanità.

Ipogeo dei Cristallini

Rione Sanità als begraafplaats van het oude Napels

De vallei onder de Capodimonte-heuvel, waar nu Rione Sanità ligt, was oorspronkelijk een begraafplaats (necropolis in het Grieks). In de Griekse en Romeinse tijd lag zo’n begraafplaats altijd buiten de stadsmuren.

De necropolis strekte zich uit over ongeveer een kilometer en omvatte ongeveer honderdvijftig grafmonumenten. Door de eeuwen heen zijn deze ‘verdwenen’, met name door modderstromen vanaf de Capodimonte-heuvel. Pas veel later werden deze bijzondere plekken weer ontdekt.

De geschiedenis van dit deel van Napels gaat daarmee meer dan 2300 jaar terug in de tijd. Na de bouw van de necropolis volgde de aanleg van de catacomben, waarvan de Catacomben di San Gennaro en die van San Gaudioso de bekendste zijn.

Nog weer later, in de zeventiende eeuw, ontstond het Cimitero delle Fontanelle, het grote ossuarium.

Celanapoli – Necropoli di Neapolis

Sinds kort zijn er een paar ‘nieuwe’ plekken in Rione Sanità waar je onder de grond kunt. We nemen je allereerst mee naar Carlo Leggieri. Carlo werkt als archeoloog al jarenlang aan het uitgraven van elf Griekse graftombes.

Je vindt deze bijzondere plek om de hoek van de markt Borgo dei Vergini. Carlo heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om de graftombes die onder een aantal hedendaagse palazzi liggen bloot te leggen. Hiervoor heeft hij meerdere ruimtes in deze gebouwen gekocht.

Onder begeleiding van Carlo kun je nu delen van een aantal graftombes bezoeken. Carlo neemt je met veel passie uitgebreid mee terug in de tijd, onder andere met visuele reconstructies die laten zien hoe dit gebied er in de Griekse tijd uit zag.

Celanapoli is alleen open op reservering. Je kunt Iris en Joël hiervoor benaderen via deze link.

Acquedotto Augusteo del Serino

Vlak bij Celanapoli vind je een deel van het Acquedotto Augusteo del Serino, een van de juweeltjes van de Romeinse architectuur in Napels, verborgen onder het Palazzo Peschici-Maresca.

Het volledige aquaduct had een lengte van meer dan honderd kilometer en liep van Serino (ten oosten van Napels) naar Piscina Mirabilis bij Miseno (ten westen van Napels). Het aquaduct is gebouwd tussen 33 en 12 voor Christus. Onder andere Napels, Pompeï en Pozzuoli werden door dit aquaduct voorzien van water.

Het Acquedotto Augusteo del Serino is eveneens alleen op afspraak te bezoeken. Ook tijdens speciale tentoonstellingen waarvoor de ruimtes af en toe worden gebruikt, kun je een kijkje nemen.

Op onderstaand kaartje zie je in het rood het aquaduct en bij nummer 11 en 12 de Griekse graftombes van Celanapoli:

Ipogeo dei Cristallini

We eindigen bij de plek die pas sinds kort open is voor publiek, het Ipogeo dei Cristallini. Je bewondert hier vier ondergrondse Griekse grafkamers, onder het palazzo van baron Donato.

In 1889 vond de baron per toeval de graven toen hij op zoek was naar water onder het huis van zijn familie. De vier uit tufsteen gegraven kamers hebben elk een eigen ingang en zijn erg goed bewaard gebleven.

Fresco’s, inscripties, urnen en andere decoraties zijn nog duidelijk zichtbaar, met als absoluut hoogtepunt de kamer met de Medusa.

Wil je het Ipogeo dei Cristallini bezoeken, dan kun je hier een plek reserveren. Per uur mogen er acht mensen naar binnen.

Ontdek meer moois in Rione Sanità

Wil je meer zien van de wijk Rione Sanità, maar weet je niet waar je moet beginnen? Boek dan de Rione Sanità Tour van Ontdek Napels en ga met Iris of Joël op pad om deze levendige wijk te ontdekken!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *