Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x inspiratie voor je vakantie in Italië in 2024 – welke bestemmingen mag je niet missen?

Weet je al waar je volgend jaar op vakantie gaat? Mocht je nog niets hebben geboekt of twijfelen waar je in Italië wil neerstrijken, dan delen we graag tien tips voor je volgende reis.

Of je nu kiest voor een stedentrip vol activiteiten of juist voor een ontspannen vakantie aan het strand of in de natuur, Italië biedt voor ieder wat wils.

Hopelijk mogen zowel jullie als wij in het nieuwe jaar weer prachtige plekken ontdekken in la bella Italia. Uiteraard blijven we jullie ook in het nieuwe jaar voorzien van veel tips om nóg meer van je vakantie in Italië te genieten!

Florence & Toscane
start van de Tour de France & bijzondere openingen

We beginnen met een bekende bestemming, die vaak hoog op vakantielijstjes staat. Dit jaar zijn er echter meerdere redenen om Toscane en de Toscaanse hoofdstad Florence te bezoeken.

Zo is Florence dit jaar het decor van de start van de Tour de France. De Grand Départ is op 29 juni 2024. De renners fietsen dan van Florence naar Rimini, aan de Adriatische kust.

Maar er is meer! In de hoofdstad van Toscane moet in 2024 ook (eindelijk!) het MUNDI openen, het Museo Nazionale della Lingua Italiana, dat helemaal gewijd is aan de Italiaanse taal, waarvan Florence zichzelf – met name dankzij Dante Alighieri – ziet als bakermat.

Ook de Corridoio Vasariano, de ‘geheime’ gang over de Ponte Vecchio, die deel uitmaakt van de Galleria degli Uffizi, opent in 2024 weer de deuren voor bezoekers. Als het goed is, kun je vanaf mei 2024 weer door deze unieke gang wandelen en het uitzicht op de Arno van hoog boven de Ponte Vecchio bewonderen.

Vanaf 21 februari 2024 zou ook het Museo della Specola na een lange restauratie weer te bezoeken moeten zijn. Het museum maakt deel uit van de universiteit van Florence, die in 2024 het honderdjarig bestaan viert.

Emilia-Romagna
ontdek de buik van Italië per fiets of per trein

Na het bekendere Toscane staat ook de wat minder bekende regio Emilia-Romagna in 2024 in de schijnwerpers. Allereerst dankzij de Tour de France. We noemden net al dat de finish van de eerste etappe in Rimini ligt, dat bekend staat om de stranden maar ook prachtige Romeinse overblijfselen kent, zoals je in deze blog kunt lezen.

De Tourrenners fietsen nog twee dagen door Emilia-Romagna, op de tweede dag van Cesenatico naar Bologna en de derde dag van Piacenza naar Turijn.

De regio leent zich er ook uitstekend voor om zelf per fiets te verkennen. In steden als Parma, Ferrara en Ravenna kun je prima fietsen en ook tussen de steden en langs de kust ligt een uitgebreid netwerk aan fijne fietsroutes.

Voor wie liever met de trein op pad gaat, stippelden we samen met Opreis.nl een mooie route uit door Emilia-Romagna en Veneto. Je ontdekt én proeft het beste van beide regio’s, van buonissima hoofdstad Bologna tot de proseccostreek, van romantisch Verona tot kleurrijk Ravenna. Via deze link ontdek je alle details van deze rondreis per trein.

Nog meer redenen nodig voor een bezoek aan ‘de buik van Italië’? Sinds het najaar van 2023 is deze regio een Unesco-site rijker, met de evaporitische karst en grotten van de noordelijke Apennijnen, een ongebruikelijk goed bewaard gebleven netwerk aan grotten, met in totaal meer dan negenhonderd grotten die samen meer dan honderd kilometer beslaan.

Tot slot viert men in 2024 honderdvijftig jaar Marconi én de release van de film Ferrari, waarbij het bedrijf uit Modena natuurlijk extra in de schijnwerpers staat.

Sterrenrestaurants in Italië
reis langs de stralendste Italiaanse sterren

Na Frankrijk en Japan is Italië het land met de meeste Michelinsterren. De Michelingids Italië 2024 zorgde voor een record, met bijna vierhonderd sterrenadresjes in de laars: dertien restaurants met drie Michelinsterren, veertig met twee sterren en driehonderdtweeënveertig met één ster. Daarnaast telt Italië achtenvijftig groene sterren (voor duurzame restaurants) en meer dan tweehonderdvijftig zaken met een Bib Gourmand.

Natuurlijk is elk restaurant op zich een reis naar Italië waard, maar als je graag een smakelijke reis langs meerdere sterren maakt, dan is deze culinaire reis van Italmania wellicht iets voor jou.

Tijdens deze dertiendaagse rondreis voor levensgenieters en fijnproevers verblijf je bij vier bijzondere accommodaties, in vier verschillende regio’s. Je avontuur begint bij Da Nadia, aan de oevers van het Lago d’Iseo, vlak bij de Franciacorta, beroemd om de sprankelende wijn die zich mag meten met champagne.

Vervolgens reis je naar het hart van Toscane, waar je zult verblijven op een schitterend bio-resort in de buurt van Florence, voor een etentje met een groene ster bij PS Ristorante. Daarna reis je richting Emilia-Romagna, waar Magnolia je verwelkomt in een elegante villa in een schilderachtig park.

De grande finale is bij Venissa, op het kleurrijke Burano, een van de mooiste eilanden in de lagune van Venetië. Bij dit sterrenrestaurant hoort ook een bijzondere wijngaard, waar de druiven zich hebben aangepast aan het zilte water van de lagune.

Alle details van deze unieke sterrenreis vind je via deze link. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen bij welke stops je de Michelin-keuken wil ervaren en of je al dan niet gebruik wil maken van het wijnarrangement (dat mag vier keer, maar hoeft dus niet). Je kunt deze opties eenvoudig toevoegen tijdens het boekingsproces.

Venetië
overal vreemdelingen bij de Biennale
& toegangstickets voor de stad

Venetië is altijd een goed idee, maar in de jaren van de Biennale nog meer dan anders. Van 20 april tot 24 november 2024 vindt de zestigste editie van de Biennale plaats, met de titel Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere en met de Braziliaanse Adriano Pedrosa als curator.

Marian van Venetian Steps zal te zijner tijd een voorproefje van de Biennale geven. Wil je er graag heen, dan kun je tot 21 maart 2024 early bird tickets kopen (zie deze link).

Check als je kaartjes voor de Biennale koopt ook meteen of je een toegangsticket voor Venetië zelf nodig hebt. Voor 2024 zijn er negenentwintig dagen aangemerkt waarop bezoekers die Venetië alleen een dagje willen bezoeken, een ticket moeten aanschaffen (in de vorm van een persoonlijke QR-code).

Het gaat om 25 april tot en met 5 mei 2024, gevolgd door elk weekend in mei (11-12 mei, 18-19 mei en 25-26 mei), de laatste vier weekenden van juni (8-9 juni, 15-16 juni, 22-23 juni en 29-30 juni) en de eerste twee weekenden van juli (6-7 juli en 13-14 juli), voor mensen die de stad bezoeken tussen 8.30 en 16.00 uur.

Het ticket is alleen nodig voor het historisch centrum van Venetië. Voor de eilanden als het Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo en Mazzorbo heb je geen registratie nodig. Je hebt evenmin een ticket nodig als je een of meer nacht(en) in Venetië verblijft.

De kosten bedragen € 5,- per persoon per dag. De boete is niet mals en bedraagt € 300,-. Het boekingssysteem moet vanaf 16 januari 2024 in werking zijn, dan delen we ook de directe link. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van de gemeente Venetië.

Udine
de hoogste kwaliteit van leven in Italië

Udine – dat ook wel ‘klein Venetië’ wordt genoemd – is volgens een onderzoek van de krant Il Sole 24 Ore de stad waar je in Italië het beste kunt neerstrijken, omdat de kwaliteit van leven er het hoogst is.

Ook als toerist is het er goed toeven; er heerst een aangename sfeer. Het Piazza della Libertà is geïnspireerd op het Piazza San Marco. De grote zuilengalerij, de astronomische klok, de Venetiaanse leeuwen en de twee Moren die de uren slaan – het is net het San Marco-plein in het klein!

Als je de route van onze City Walk in Udine volgt, breng je een bezoek aan dit plein, maar ook aan het hoog op een heuvel gelegen kasteel van Udine, de Duomo (met schitterende schilderingen van Tiepolo), het rijk gedecoreerde stadhuis en het levendige Piazza Giacomo Matteotti. Natuurlijk schuif je ook aan voor een typisch Friulaanse lunch!

Overigens kunnen we een bezoek aan de nummer twee en drie van het onderzoek, Bologna en Trento, ook van harte aanraden.

Pesaro
culturele hoofdstad van Italië in 2024

Iets zuidelijker ligt de culturele hoofdstad van Italië van 2024: Pesaro. Deze kuststad ligt in het noorden van de regio Le Marche en is vooral bekend omdat componist Gioacchino Rossini er geboren werd.

In dit artikel delen we veel tips voor een bezoek aan deze kersverse culturele hoofdstad. Pesaro is perfect te combineren met bijvoorbeeld Urbino en Fano, maar ook het net iets noordelijker gelegen Parco San Bartolo is een aanrader.

Wil je meer van Le Marche zien? Op deze kaart van de regio Le Marche vind je al onze tips terug.

Wil je (ook) eerdere culturele hoofdsteden bezoeken? Zet dan ook Bergamo en Brescia (2023), Procida (2022), Parma (2020 en 2021), Matera (2019), Palermo (2018), Pistoia (2017) en Mantova (2016) op je lijstje. Of neem al een voorproefje op Agrigento, de culturele hoofdstad van 2025!

Orient Express La Dolce Vita
met de trein door Italië

Altijd al eens door Italië willen treinen, maar dan wel lekker luxe? Check dan de nieuwe Orient Express La Dolce Vita, geïnspireerd op de gelijknamige film van Federico Fellini. Het interieur en de sfeer van de rijtuigen ademen het dolce vita van de jaren zestig.

In de retrocabines met verschillende luxe suites en zelfs een restaurant aan boord kun je door veertien regio’s rijden, naar tientallen Italiaanse steden en drie internationale bestemmingen (Parijs, Istanbul en Split).

De zes verschillende treinen zullen tien verschillende routes afleggen. Via deze link blader je digitaal door de brochure.

foto’s: Orient Express La Dolce Vita

Liever niet onderweg slapen? In 2024 moet ook het eerste Orient Express Hotel Minerva de deuren openen, in Rome.

Grande Pompeï
een driedaagse reis door de tijd

In 2024 opent Grande Pompeï, een groot archeologisch park dat onder meer Pompeï, Boscoreale, Oplontis en Stabia omvat. Er komt een ticket dat drie dagen geldig is en waarmee je alle plekken die tot het park gaan behoren kunt bezoeken, met de gratis Pompeii Artebus die tussen de verschillende sites zal rijden.

Na veel unieke vondsten in Pompeï – van een prachtig versierde triomfwagen tot een slavenkamer en een soort Romeinse snackbar – is er ook voor wie er ooit al eens was veel nieuws te zien.

foto: Luigi Spina | Parco Archeologico di Pompeii

Felicia van Salerno Travel zal jullie in 2024 meer vertellen over dit Grande Pompeï, met alle details voor een bezoek. Handig is overigens ook dat je sinds de zomer van 2023 direct met de hogesnelheidstrein van Rome naar Pompeï kunt sporen. Je hoeft dan niet in Napels over te stappen op de Circumvesuviana.

Sardinië
beste eiland in Europa

Volgens Forbes is Sardinië een van dé bestemmingen voor 2024. De lezers van het magazine kozen het eiland bovendien als de beste Europese eilandbestemming van 2023. Geen wonder, want de schitterende stranden van Sardinië, de azuurblauwe baaien en de kleurrijke plaatsjes doen denken aan tropische bestemmingen.

Het eiland biedt voor ieder wat wils. Ook als je niet zo van het strand houdt, vind je er veel moois, van eeuwenoude nuraghi tot Romeinse ruïnes, van wilde paarden tot een wandeling langs de wachttorens aan de kust.

Met onze Special Sardinië stippel je een mooie route uit over dit unieke eiland, dat echt anders is dan het Italiaanse vasteland. Als je er nog nooit bent geweest, zul je zeker verrast zijn door de schoonheid en gastvrijheid van la bella Sardegna!

Via dell’Amore (Cinque Terre)
de weg van de liefde gaat weer open

De vijf dorpjes van de Cinque Terre vormen een van de drukstbezochte plekken van Italië. Dat zal komend jaar niet anders zijn, ook omdat in de zomer van 2024 na langdurige en kostbare werkzaamheden de Via dell’Amore weer opent.

Deze ‘weg van de liefde’ loopt tussen Riomaggiore en Manarola en was na een aardverschuiving lange tijd afgesloten. Nu deze iconische route weer opent, zal de drukte in Riomaggiore en Manarola zeker toenemen.

We raden je dan ook aan een bezoek aan de Cinque Terre in het late najaar te plannen of juist vroeg in het voorjaar te gaan. Wil je de grootste drukte vermijden? Wandel dan bijvoorbeeld eens het Sentiero dei Santuari of de Alta Via Cinque Terre of bezoek een van deze vijf dorpjes, die qua charme, sfeer en kleur niet onderdoen voor de Cinque Terre.

Buon viaggio, op een mooi nieuw jaar vol onvergetelijke ervaringen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *