Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Sentiero dei Santuari – wandelen langs de heiligdommen van de Cinque Terre

In en om de Cinque Terre kun je prachtig wandelen. Een van de bekendste wandelroutes is Il Sentiero Azzurro, ‘het blauwe pad’, dat Riomaggiore met Monterosso verbindt. Het is een prachtige wandeling, maar zó bekend dat je er vaak schouder aan schouder loopt.

In deze blog nemen we je daarom mee naar een minder bekend wandelpad, Il Sentiero dei Santuari, ‘het pad van de heiligdommen’, dat langs een aantal kerken en kloosters van de Cinque Terre voert. Trek je wandelschoenen aan, vul je flesje water, zorg voor bescherming tegen de zon en wandel met ons mee!

Betoverende vergezichten over Cinque Terre

De route telt circa vijfentwintig kilometer, die je in ongeveer zeven uur kunt lopen (uiteraard kun je het ook in etappes verdelen). Het pad voert dwars door het terrasvormige landschap van dit stukje Ligurië.

Het uitzicht op zee en de grillige kustlijn met steile kliffen is betoverend mooi. De kleine gekleurde huisjes in de verte lijken soms op bijna onbereikbare plekken te staan, tussen de groene terrassen die zich trapsgewijs naar boven toe ontvouwen. Elk stukje van deze route is indrukwekkend, maar de vijf heiligdommen voegen er nog een bijzonder spiritueel element aan toe.

Het is overigens geen toeval dat élk van de vijf dorpjes van de Cinque Terre een santuario heeft. Ieder dorpje bouwde in de loop der eeuwen zijn eigen heiligdom, gewijd aan de verering van Maria, die de inwoners moest beschermen tegen de gevaren van zowel de zee als het land. Aan de kust lagen invasies van piraten en barbaarse volken altijd op de loer. Nu liggen de dorpjes er sereen bij, maar de inwoners voelen nog altijd een sterke verbintenis met de heiligdommen.

Santuario di Nostra Signora di Soviore – Monterosso

Een goed startpunt voor de wandeling is Monterosso. Na een flinke klim wacht hoog boven dit dorpje het eerste heiligdom, het Santuario di Nostra Signora di Soviore, op bijna vijfhonderd meter hoogte.

Je inspanning wordt beloond met een blik op het oudste heiligdom van de regio Ligurië. Het santuario werd voor het eerst genoemd in een document uit de dertiende eeuw, maar het dateert al van de achtste eeuw. Volgens de legende veroverden de Longobarden de kuststrook in de zevende eeuw, waarna de bewoners naar de hoger gelegen heuvels vluchtten om hun houten Madonnabeeld te verstoppen.

Een eeuw later zag een priester uit Monterosso op deze plek een witte duif fladderen. Hij zag dit als een teken van boven en vond na enig zoekwerk de houten Madonna. Genoeg reden om hier een heiligdom te bouwen, gewijd aan dit bijzondere Mariabeeld.

In de veertiende eeuw werd er boven op de oude kerk een nieuw heiligdom gebouwd. Toen startte men ook met de bouw van het eerste deel van de portico, de zuilengalerij, die grenst aan de klokkentoren, en van de gastenverblijven voor pelgrims.

In de kerk bewonder je een authentiek Agati-orgel uit 1834, maar het is vooral het totaalplaatje dat zo adembenemend mooi is, met eeuwenoude steeneiken en cipressen die de kerk omringen en het uitzicht op zee. Het is heerlijk bijkomen op een van de bankjes, voor je verder wandelt naar het volgende heiligdom.

Santuario Nostra Signora di Reggio – Vernazza

Van Monterosso voert de route naar Vernazza, waar hoog boven het kleurrijke dorpje het Santuario Nostra Signora di Reggio schittert. In dit kerkje wordt de Madonna van Reggio bewaard, een beeld van een Maria met een donkere huidskleur.

Het santuario heeft een eenvoudige romaanse façade en een zwart-wit gestreepte klokkentoren. Waarschijnlijk is het al duizend jaar oud. Ook hier kun je, voor je verder gaat met de volgende etappe, even uitrusten op een van de bankjes, vanwaar je uitzicht hebt op de omliggende heuvels.

Santuario di Nostra Signora delle Grazie – Corniglia

De route voert richting Corniglia, waar op een hoogte van vierhonderd meter het Santuario di Nostra Signora delle Grazie prijkt. Het uitzicht over Corniglia en de zee is schitterend.

Als je je blik ervan kunt losrukken, zie je dat de kerk, die oorspronkelijk werd gebouwd in de zestiende eeuw, in de loop der eeuwen verschillende verbouwingen onderging. Dat is overigens niet allemaal met veel bloed, zweet en tranen gebeurd…

In de achttiende eeuw wilden de inwoners van Corniglia het schilderij van de Madonna dat in de kerk hangt restaureren, maar eenmaal in de kerk zagen ze dat de Madonna op wonderbaarlijke wijze puntgaaf en met levendige kleuren op hen neerkeek. Voor de inwoners van Corniglia genoeg reden om de Madonna in 1874 te kronen en regelmatig een bezoek te brengen aan hun santuario.

Santuario di Nostra Signora della Salute – Manarola

Hoog boven Manarola, in het gehucht Volastra, schittert het Santuario di Nostra Signora della Salute, een prachtig voorbeeld van een twaalfde-eeuws romaans kerkje, waar later gotische elementen aan werden toegevoegd, zoals het raam in de voorgevel. Neem zeker ook even een kijkje binnen in het kerkje, met een barok altaar, waar de Madonna della Salute schittert.

Leuk om te weten: Volastra dankt zijn naam aan de olijfboomgaarden die je in dit deel van de Cinque Terre veel vindt. Het is een verbastering van de Romeinse naam voor olijfboom, vicus oleaster.

Santuario di Nostra Signora di Montenero – Riomaggiore

De laatste stop is het Santuario di Nostra Signora di Montenero in Riomaggiore, met een opvallende roze klokkentoren. Hier kun je de vijfde Madonna van deze heilige route bewonderen, die de inwoners van Riomaggiore nog altijd een warm hart toedragen.

Het oorspronkelijke heiligdom dateert waarschijnlijk al uit de achtste eeuw; het huidige aanzicht is het resultaat van negentiende-eeuwse renovaties.

Deze plek, omgeven door pijnbomen en hoog boven de zee, is misschien wel de mooiste van allemaal. Geniet van de weidse uitzichten over zee, tot aan Punta Mesco, met zelfs de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto aan de horizon. Met recht een hemels eindpunt van deze heilige wandeling!

Praktische informatie over Il Sentiero dei Santuari

Il Sentiero dei Santuari maakt deel uit van het Parco Nazionale Cinque Terre. Op de website van Parco Nazionale Cinque Terre vind je een handige, interactieve kaart met daarop de route van het Sentiero dei Santuari. Als je een vinkje zet bij punti d’interesse zie je precies waar de heiligdommen zich bevinden.

Om het wandelpad te kunnen lopen, is een toegangskaartje voor het park verplicht. Op onze pagina Cinque Terre – praktische informatie en tips lees je hoe je vooraf online je toegang tot het Parco Nazionale Cinque Terre kunt regelen. Je kunt ook ter plekke een toegangskaartje kopen bij een Cinque Terre informatiecentrum, dat in elk dorpje te vinden is.

Als je geen tijd hebt om het volledige wandelpad tussen de vijf heiligdommen te lopen, kun je er ook voor kiezen om vanuit een van de vijf dorpjes naar het heiligdom boven in de heuvels te lopen. Met name de eerste en de laatste (Santuario di Nostra Signora di Soviore  bij Monterosso en het Santuario di Nostra Signora di Montenero in Riomaggiore) zijn dan aanraders.

met dank aan Fabio Caironi, P.Grassi (LEphotoart.com)
& Parco Nazionale Cinque Terre voor een aantal foto’s

Ook leuk om te lezen

een heilige plek hoog boven zee – het klooster van Monterosso al Mare
wandel van Riomaggiore naar Portovenere
vijf (rustiger) alternatieven voor de Cinque Terre
Portovenere, de zesde parel van de Cinque Terre

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Warme herinnering, zelfs wat heimwee.
  Ik wandelde het traject Lévanto-Riomaggiore en La Spezia ( Portovenere ) -Riomaggiore een vijftal keer.
  Hetzij met mijn vrouw , of als groepsbegeleider voor een wandelorganisatie.
  Ik vrees dat het tegenwoordig moeilijk is om nog een in relatieve rust van dit heerlijk stukje Italië te kunnen genieten.

 2. Ik ken het gevoel…
  Volgens mij zal het dit jaar, net als afgelopen jaar, nog rustiger zijn dan anders.
  Er zullen nog maar weinig niet-Europese bezoekers zijn, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *