Fietsen in Venetië is niet de meest voor de hand liggende activiteit. Het centrum bestaat uit ruim honderdvijftig kanalen en honderden bruggetjes, waardoor je je er eigenlijk alleen te voet kunt verplaatsen – en hier en daar met de vaporetto.
Wil je even ontsnappen aan de drukte en Venetië op een andere manier leren kennen? Ga dan naar het Lido di Venezia en stap daar op de pedalen voor een unieke fietsroute naar het eiland Pellestrina.
Tijdens de fietstocht over deze eilanden in de lagune bewonder je eerst de luxe van de art nouveau-architectuur langs de lanen van het Lido en vervolgens de eenvoudige levensstijl van de vissers op het kleurrijke eilandje Pellestrina.
Lido di Venezia
De fietstocht start op het Lido di Venezia, dat wereldberoemd is vanwege het internationale filmfestival dat elke zomer op het eiland gehouden wordt.
Je kunt het eiland Lido bereiken met de vaporetti vanuit Venetië (lijn 1, 5.1 of 5.2) of met de veerboot vanuit Tronchetto. Je kunt zelf een fiets meenemen, maar je kunt ook fietsen huren bij de vaporetto-halte op de Gran Viale S. Maria Elisabetta.
Aangekomen op het Lido vallen meteen de prachtige gebouwen in art nouveau-stijl op. Dit bewijs van grote pracht en praal leidde ertoe dat het Lido werd omgedoopt tot Isola d’Oro, ‘het gouden eiland’.
De belangrijkste symbolen van dit tijdperk zijn onder meer de prachtige hotels zoals Grande Albergo Ausonia & Hungaria, Hotel Excelsior en het inmiddels gesloten Grand Hotel Des Bains, waar Thomas Mann het verhaal Death in Venice schreef.
Nadat je het gebied rond de Gran Viale, het hart van het eiland, bent gepasseerd, fiets je verder naar het strand. Hier kun je de typische capanne bewonderen; kleurrijke kleedhokjes met een buitenveranda, die de Venetianen al sinds jaar en dag huren voor het zomerseizoen.
Fiets je door richting het zuiden, dan maakt het strand plaats voor de Murazzi; een grote dam van Istrische stenen, die uit meerdere delen bestaat en in de achttiende eeuw werd gebouwd door de Republiek Venetië om de eilanden te beschermen.
Wanneer je over de dam fietst, geniet je van de zee aan de ene kant en de wilde natuur aan de andere, tot je het dorp Malamocco bereikt. Dit is een van de oudste nederzettingen in de lagune.
Hier proef je de typisch Venetiaanse sfeer. Wij raden je aan om te stoppen bij Trattoria Al Ponte di Borgo om te genieten van de cicchetti, typisch Venetiaanse hapjes voor bij een aperitivo.
Ook Trattoria Da Scarso is een aanrader. In het verleden werd deze trattoria bezocht door de beroemde regisseur Federico Fellini en ook de Venetiaanse kunstenaar Lele Vianello schuift er graag aan.
Wanneer je nog iets verder naar het zuiden fietst, kom je bij Bagni Alberoni, een breed stuk strand met mooie duinen dat door het Wereld Natuur Fonds wordt beschermd. Hier vind je ook Macondo Alberoni, het laatste eettentje voor de plek waar de veerboot naar Pellestrina aanlegt.
Voet aan wal op Pellestrina
Het eerste dorp waar je doorheen fietst als je eenmaal voet aan wal hebt gezet op het eiland Pellestrina, is San Pietro in Volta. Het bestaat uit kleurrijke huisjes met tuinen en balkons, een achttiende-eeuwse kerk omringd met vissershuisjes en moestuinen met uitzicht op de lagune. Een beetje zoals Burano, maar dan zonder de drukte.
Onderweg van San Pietro in Volta naar het dorp Pellestrina kun je lunchen in authentieke restaurantjes zoals Da Celeste of Osteria La Rosa. Hier geniet je van goede, verse lokaal gevangen vis en het uitzicht op de kalme lagunewateren.
De talloze vissersboten die langs de kusten aangemeerd liggen, zijn de stille getuigen dat de visserij nog steeds de basis van de economie van dit eiland vormt. Hier kun je ook langs het strand lopen om mosselen te rapen, die in het Venetiaans dialect caparossoi worden genoemd.
Na het verlaten van het dorpje Pellestrina kom je bij het volgende deel van de Murazzi. Deze smalle dam tussen de zee en de lagune gaat naar het einde van het eiland; Ca’ Roman, een veertig hectare groot natuurreservaat dat vooral beroemd is om de variatie aan wilde dieren. Duizenden vogels kiezen dit gebied in de herfst en de lente als tussenstop tijdens hun trek om te broeden voordat ze naar verre bestemmingen doorvliegen.
Als je iets meer tijd hebt, kun je vanaf Ca’ Roman de vaporetto naar Chioggia nemen, dat ook wel klein Venetië wordt genoemd. Op de boot zie je de mossel- en viskwekerijen opdoemen. Op een heldere dag is het zelfs mogelijk om contouren van de Dolomieten achter de klokkentoren van de San Marco te zien oprijzen.
Aan het einde van de fietstocht kun je met de ferry terugvaren naar Tronchetto. Hopelijk doe je dit op precies het goede tijdstip, zodat je kunt genieten van het ora d’oro, het gouden uur. De zonsondergang maakt deze tocht dan nog magischer!
foto’s: Leonardo Bonelli, Fedele Ferrara, Julia Lopatina & Massimo Rivenci
Organiseren jullie zelf reizen,
Ciao Nicole,
nee, wij organiseren in principe zelf geen reizen, met uitzondering van af en toe een speciale lezersreis.