Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandelen in het Parco San Bartolo, een adembenemend mooi natuurgebied aan de Adriatische kust

Aan de kust van Le Marche, tussen Pesaro en Gabicce Mare, strekt zich het Parco San Bartolo uit, een vijftien kilometer lange groenstrook die wordt gedomineerd door bloemen, planten, vogels en bijzondere diersoorten.

Dit regionale natuurpark is een van de vier natuurreservaten in Le Marche en de ideale plek voor wie even wil bijkomen van de dagelijkse drukte. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen, met als enige doel genieten van al het moois om je heen.

Maar er is meer, want in het relatief kleine gebied (het is slechts 1600 hectare groot) vind je alles voor een perfect dagje uit: goed aangelegde en bewegwijzerde fiets- en wandelpaden, steile kliffen, middeleeuwse vestingstadjes, ruige stranden, baaitjes, uitbundige bloemenvelden, rotspartijen en panoramische vergezichten. Andiamo?

Het is een uniek natuurgebied, dat vanwege zijn winderige en gevaarlijke voorgebergte voor zeilers al werd beschreven in Dantes Inferno. Langs de Strada Panoramica zie je de steile kliffen inderdaad al opduiken. Gelukkig verkennen wij het park over land en hoeven we niet te waken voor het gevaar van de wind.

Onze dagtocht begint vanuit het zuiden. Als we de bebouwde kom van Pesaro achter ons laten, rijden we vrijwel gelijk een groene slingerweg op. Onderweg passeren we tientallen fietsers, al dan niet in groepjes, die de kuitspieren aanspannen om de heuvels te bedwingen.

Langs de weg zien we geregeld rood-witte bordjes die diverse uitgezette wandelpaden markeren. Wij zetten eerst koers naar Fiorenzuola di Focara, een schilderachtig elfde-eeuws dorpje, gelegen op een klif hoog boven de zee.

Fiorenzuola di Focara

De naam Fiorenzuola di Focara komt van bloem, fiore, en vuur, fuoco. Het vuur werd door volkeren die aan de kust woonden gebruikt om stenen gemengd met klei te bakken. Deze stenen werden dan per boot vervoerd naar plekken in de omgeving waar op dat moment gebouwd werd.

De vesting van Fiorenzuola di Focara vormt samen met de kastelen van Casteldimezzo, Gradara en Granorola de vroegere verdedigingslijn langs de Strada Flaminia in Le Marche. Deze weg werd door de Romeinen aangelegd om vanuit Rome makkelijker naar Rimini te kunnen reizen. Als er niemand anders is, denk je hier bijna terug in de tijd te kunnen stappen.

Anders is dat bij de lokale bar op het dorpsplein, hét rustpunt voor alle wandelaars en fietsers. Op het terras is het dan ook een drukte van belang.

Een kleine rondgang in het naastgelegen piepkleine parkje rondom de herbouwde kerktoren (de bijbehorende kerk werd in 1917 door een aardbeving verwoest) levert een paar sfeervolle plaatjes op.

Onder de doorgang naar de kerktoren hangt een fotocollage van een verwoestende brand, die Fiorenzuola di Focara in 2017 trof en waarbij hele stukken van het natuurgebied aan de vlammen ten prooi vielen.

Zodra we te voet de haarspeldbochtenweg naar het strand afdalen, worden we direct geconfronteerd met de nog altijd aanwezige resten van de brand: enkele zwart geblakerde bomen, hekken en dorre stukken land. Maar het frisse groen en de kleurrijke bloemen overheersen duidelijk en het gebied is gelukkig weer bijna helemaal tot volle bloei gekomen.

Het is een zeer steile weg (in de zomermaanden rijdt er een bus) en we vrezen al de weg terug omhoog. Maar de heerlijke vergezichten en het bijna verlaten strand maken de komende klim meer dan de moeite waard.

Als we nog net niet buiten adem weer boven in het dorp zijn aangekomen, genieten we bij het drukbezette Ristorante La Rupe van een heerlijke lunch op het terras, met een magnifiek uitzicht op de zee en de kust als toegift.

Casteldimezzo

Een paar kilometer naar het noorden ligt nog zo’n authentiek middeleeuws adelaarsnest, Casteldimezzo. Met een hoogte van tweehonderd meter boven de zeespiegel is dit het hoogste punt van het Parco San Bartolo.

Het vormt een natuurlijk balkon met indrukwekkende uitzichten tot aan Rimini, San Marino, de Apennijnen en Gradara aan toe. Hier is het niet zo druk als in Fiorenzuola di Focara, maar desalniettemin is dit dorpje zeker de moeite van het bezoeken waard.

Andere mooie plekken in het Parco San Bartolo zijn een joods kerkhof, statige villa’s zoals Villa Imperiale en Villa Caprile, een archeologische site in Colombarone, het haventje van Baia Vallugola en het plaatsje Gabicce Mare.

Op zoek naar vuurvliegjes

Na een mooie dag in het park hebben we ook ’s avonds nog iets leuks in het verschiet. We zijn door Federico van Il Ponticello uitgenodigd voor een ‘lichtgevende’ ontdekkingstocht door het park.

De vuurvliegjes vertonen in deze tijd van het jaar namelijk direct na zonsondergang massaal hun lichtgevende capriolen. Voor we op avontuur gaan, genieten we in Fiorenzuola di Focara van de bijbehorende proeverij.

In de tuin van Piadinzuola, aan het Piazza Alighieri, smullen we van overheerlijke biologische piadine, gecombineerd met de smaakvolle wijnen van Tenuta Carlini. Luca geeft ons als sommelier alle uitleg over de wijnen, terwijl gids Pietro ons al het een en ander vertelt over de tocht die ons te wachten staat.

In een groepje van tien personen vertrekken we naar een parkeerplaats bij het gehucht Colombarone, vanwaar we dwars door het park richting Casteldimezzo zullen lopen om uiteindelijk te eindigen boven de baai van Vallugola.

Pietro deelt bij het vertrekpunt alvast lantaarns uit, die we nodig zullen hebben als het na half tien echt donker wordt. Dan zijn deze lantaarns onze enige lichtbakens in de duisternis.

Pietro: ‘We zullen zeker ook allerlei dieren spotten. Er leven verschillende soorten dieren in het park variërend van een das tot een stekelvarken en van een heuse wolf tot de wilde beer, alhoewel die laatste twee uiterst zeldzaam zijn.’ We hopen ze vanavond in elk geval niet tegen te komen…

Tijdens de wandeling ruik je voortdurend de zwoele geur van diverse bloemen en plantensoorten. Heerlijk!

Zo struinen we kort na vertrek dwars door de velden en stuiten we op een uitbundig bloeiende fiore di sambuca, vlierbloesem. Deze plant staat bekend om zijn geneeskrachtige werking, maar je maakt er ook overheerlijke limonadesiroop van en het is tevens een bestanddeel van het alom bekende zomerdrankje Hugo.

Boven op een plat stuk hebben we uitzicht op de grens tussen Emilia-Romagna en Le Marche én op San Marino. We wandelen door stukken bos, open velden en naderen langzaam de kustlijn. Opeens wijst Pietro ons op een zee van honderden, zo niet duizenden dansende en dwarrelende vuurvliegjes die enkele meters van ons vandaan een prachtig lichtspel opvoeren.

Vuurvliegjes zijn eigenlijk hele kleine mannelijke kevertjes met lichtgevende puntjes op hun achterlijf. De lichtgevende dames, die ook wel glimwormen genoemd worden, nestelen zich liever op de grond waar ze door de mannetjes bevrucht worden.

De mannetjes gaan gelijk na de bevruchting dood, terwijl de vrouwtjes nog twee weken de tijd hebben om hun eitjes te produceren, voordat ook zij het loodje leggen. Soms geven ze nog feller licht dan de mannetjes en lijkt het alsof er smeulende kooltjes in het gras liggen, heel apart.

De lichtshow duurt niet langer dan een uur, dan doven de lichtjes. Het leek wel een sprookje, zó mooi magisch zijn die ritmisch bewegende lichtjes in het donker.

Ter hoogte van Casteldimezzo stoppen we boven aan de steile kustlijn en bewonderen we de fel verlichte Adriatische kust, waarbij we zelfs het reuzenrad van Rimini kunnen zien.

Pietro is een meester in het herkennen van vogelgeluiden. Vooral de nachtegaal is nu erg actief met zijn gezang. Regelmatig houden we halt en horen we zijn uitbundige gezang. Via een app op zijn telefoon lukt het Pietro zelfs om, door middel van een lokroep, een antwoord van een nachtegaal terug te krijgen. Kippenvel!

Onze wandeling eindigt bij de baai van Vallugola, een natuurlijke inham tussen de twee landtongen van Gabicce en Casteldimezzo. Vallugola staat bekend om zijn unieke schoonheid met een kiezelstrandje en een klein toeristenhaventje waar het heerlijk vertoeven is.

Na een korte pauze gaan we in het donker dwars door een bloemenveld weer richting ons vertrekpunt, met op ons netvlies nog altijd de energiek dansende vuurvliegjes.

Wil je tijdens je vakantie in Le Marche ook zo’n bijzondere wandeling maken? Il Ponticello – Travel and Nature organiseert verschillende wandelingen, outdoor activiteiten en wandelvakanties in Le Marche.

De deskundige en ervaren gidsen van Il Ponticello nemen je mee (nacht)hiken, mountainbiken, paardrijden, raften, canyoning en vogels spotten. Zowel jij als de natuur zijn bij hen in goede handen, alles gebeurt op een groene en verantwoorde manier, zodat ook de komende generaties nog van dit natuurschoon kunnen genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. mar selderijk

    Iedere keer weer een feest als ik jullie nieuwsbrief ontvang. Te oud om nog op reis te gaan maar…als 18 jarige (net mn motorrijbewijs) menig keer vanuit Amsterdam naar Milaan, Venezie (toen nog een droomstad en geen wildpark met varende vakantie-fabrieken langs de kades.. Comomeer, Rome etc etc…op mijn Lambretta scooter..Italie doorkruist..Al die avontuurlijk droom-tochten in de jaren 50…Bedankt voor jullie prachtige nieuwsbrieven en…heel veel succes en liefde voor dat mooie, gastvrije land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *