Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Via dell’Amore (Cinque Terre) – wandel over de weg van de liefde

De weg van de liefde is niet altijd even makkelijk. Grote hoogten, diepe dalen, her en der wat puin dat geruimd moet worden om het pad weer te effenen… allemaal clichés, maar allemaal waar.

Dit alles vormt – als je de bergen en dalen tenminste samen weet te overwinnen – echter een perfecte basis voor de liefde. Dat weten de Italianen als geen ander, en vandaar dat ze alle bovenstaande ingrediënten hebben verenigd in een heuse Via dell’Amore.

Via dell'Amore

Via dell’Amore – tussen Manarola en Riomaggiore

Deze Via dell’Amore is te vinden bij de Cinque Terre (in de regio Ligurië), om precies te zijn tussen de dorpjes Manarola en Riomaggiore. De ‘weg van de liefde’ is een wandelpad dat over de rotsen slingert, met op veel plekken schitterend uitzicht over zee.

Onderweg kom je op verschillende plekken odes aan de liefde tegen: van een kussend koppel tot hangslotjes die, net als bij de Ponte Milvio in Rome en de Ponte Pietra in Verona de eeuwige liefde symboliseren.

Via dell'Amore 2

Onderweg is er ook een Bar dell’Amore, waar je een verfrissend drankje kunt delen met je geliefde – of gewoon zelf je dorst kunt lessen natuurlijk. Vroeger was deze bar een opslagplaats voor kruit, langs het toen nog primitieve rotspad tussen Riomaggiore en Manarola.

De inwoners van beide dorpen wilden graag dat het pad verbreed zou worden, zodat ze makkelijker van het ene dorp naar het andere konden. Het leven in de dorpjes van de Cinque Terre was toen namelijk nog zeer geïsoleerd; de mensen leefden er echt afgelegen en afgesneden van de buitenwereld.

Toevluchtsoord voor verliefde stelletjes

Na de Tweede Wereldoorlog was het zover en werd het pad verder uitgehouwen, zodat het makkelijker begaanbaar was. Het werd meteen een geliefd toevluchtsoord voor verliefde stelletjes uit beide dorpen, die hier zonder de blik van ouders en priesters konden zoenen en lieve woordjes in elkaars oren fluisteren.

Al gauw kreeg het pad de bijnaam Via dell’Amore, iets dat de inwoners van beide dorpen natuurlijk graag uitbuitten. Dankzij deze Weg van de Liefde kwamen er steeds meer mensen naar de Cinque Terre en werden de verbindingen steeds beter, hetgeen weer nieuwe verliefde stelletjes bracht…

Toegang tot de Via dell’Amore

De heropening van de Via dell’Amore – na jarenlange herstelwerkzaamheden – staat gepland voor juli 2024; een deel is tot en met 30 september 2023 al begaanbaar.

Wil je over dit kleine stukje van de Via dell’Amore wandelen, dan moet je tegen betaling een tijdslot reserveren, om te voorkomen dat de weg van de liefde te druk wordt en opnieuw moet sluiten. Reserveren kan online via de officiële website van Via dell’Amore.

Een kaartje kost € 5,-. Elk half uur mogen maximaal dertig mensen de Via dell’Amore betreden, onder begeleiding van een lokale gids (inbegrepen in de ticketprijs). Tot begin september kun je er tot 21.30 uur terecht, daarna sluit het wandelpad om 19.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *