Download gratis de Ciao tutti app

Via dell’Amore (Cinque Terre) – de weg van de liefde

*helaas is de Via dell’Amore tot nader order gesloten*
(de heropening staat gepland voor juli 2024; een deel zal in mei 2023 weer begaanbaar zijn)

De weg van de liefde is niet altijd even makkelijk. Grote hoogten, diepe dalen, her en der wat puin dat geruimd moet worden om het pad weer te effenen… allemaal clichés, maar allemaal waar. Dit alles vormt – als je de bergen en dalen tenminste samen weet te overwinnen – echter een perfecte basis voor de liefde. Dat weten de Italianen als geen ander, en vandaar dat ze alle bovenstaande ingrediënten hebben verenigd in een heuse Via dell’Amore.

Via dell'Amore

Deze Via dell’Amore is te vinden bij de Cinque Terre (in de regio Ligurië), om precies te zijn tussen de dorpjes Manarola en Riomaggiore. De ‘Weg van de Liefde’ is een wandelpad dat over de rotsen slingert, met op veel plekken schitterend uitzicht over zee.

Onderweg kom je op verschillende plekken odes aan de liefde tegen: van een kussend koppel tot hangslotjes die, net als bij de Ponte Milvio in Rome en de Ponte Pietra in Verona de eeuwige liefde symboliseren.

Via dell'Amore 2

Onderweg is er ook een Bar dell’Amore, waar je een verfrissend drankje kunt delen met je geliefde – of gewoon zelf je dorst kunt lessen natuurlijk. Vroeger was deze bar een opslagplaats voor kruit, langs het toen nog primitieve rotspad tussen Riomaggiore en Manarola.

De inwoners van beide dorpen wilden graag dat het pad verbreed zou worden, zodat ze makkelijker van het ene dorp naar het andere konden. Het leven in de dorpjes van de Cinque Terre was toen namelijk nog zeer geïsoleerd; de mensen leefden er echt afgelegen en afgesneden van de buitenwereld.

Na de Tweede Wereldoorlog was het zover en werd het pad verder uitgehouwen, zodat het makkelijker begaanbaar was. Het werd meteen een geliefd toevluchtsoord voor verliefde stelletjes uit beide dorpen, die hier zonder de blik van ouders en priesters konden zoenen en lieve woordjes in elkaars oren fluisteren.

Al gauw kreeg het pad de bijnaam Via dell’Amore, iets dat de inwoners van beide dorpen natuurlijk graag uitbuitten. Dankzij deze Weg van de Liefde kwamen er steeds meer mensen naar de Cinque Terre en werden de verbindingen steeds beter, hetgeen weer nieuwe verliefde stelletjes bracht.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *