Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Cammino 100 Torri – de wandeling van de honderd torens

Il Cammino 100 Torri, de wandeling van de honderd torens, is zoals de naam al doet vermoeden een wandelroute die je langs (meer dan) honderd torens voert, aan de kust van Sardinië. Het is de langste wandelroute van heel Italië en een van de meest betoverende van Europa.

Met een lengte van 1284 kilometer, verdeeld over acht verschillende routes, kun je wekenlang wandelen. Het pad loopt sinds 2013 langs de hele kust van Sardinië. De meeste wandelaars lopen tegen de klok in, maar er is geen officieel vertrek- en aankomstpunt; je kunt dus zelf kiezen hoe lang je wil lopen en waar je begint en eindigt.

Meer dan honderd wachttorens

De naam van deze wandelroute is afgeleid van de wachttorens die je onderweg tegenkomt (al zijn het in werkelijkheid geen honderd, maar honderdvijf torens). De torens werden gebouwd om naderende vijandelijke schepen in de gaten te houden en zo de kust van Sardinië goed te kunnen verdedigen.

De eerste torri werden in de vroege middeleeuwen gebouwd; andere werden begin negentiende eeuw nog aangelegd. Zo werd een echt verdedigingssysteem rond het hele eiland gebouwd, waarbij elke toren in verbinding stond met de buurtorens, zodat nieuws snel kon worden doorgegeven.

De torens zijn onder te verdelen in drie soorten. Allereerst zijn er de Torre de Armas. Dit waren de grootste en best verdedigde torens. Voorbeelden van deze torens zijn de Torre Calamosca in Cagliari en de Torre Grande in Oristano.

De Senzillas waren voor de lichte verdediging. Ze hadden vooral een waarnemings- en eerste verdedigingsfunctie. Onder andere de torens van Chia, Malfatano en Canai behoren tot deze categorie. De Torrezillas waren de kleinste torens en dienden bijna uitsluitend als observatiepunten, zoals de torens van Sa Mora, Sant’Elia en Lazzaretto.

Altijd zee in zicht

Het voornaamste kenmerk van Il Cammino 100 Torri is dat de route nooit ver van de zee afdwaalt. Geen enkel stuk gaat landinwaarts; je volgt steeds de kustlijn. In totaal wandel je vierhonderd kilometer over het strand, zeshonderd kilometer over onverharde wandelpaden en tweehonderddertig kilometer over geasfalteerde wegen.

De tocht voert door zeer verschillende omgevingen: witte stranden, uitdagende heuvelachtige stukken, steile kliffen en onverharde wegen.

De hele route kan worden afgelegd in vijfenveertig tot zestig dagen, afhankelijk van hoe getraind je bent, maar de acht verschillende routes kunnen ook makkelijk afzonderlijk van elkaar gelopen worden. We lichten ze alle acht kort toe.

Via degli Angeli

De Via degli Angeli beslaat een lengte van 62 kilometer. Je start onder de Torre della Scafa, een kleine wachttoren in Sa Scafa, bij Cagliari. Vanaf deze plek kun je bijna alle wachttorens aan de Golf van Cagliari zien. Het eindpunt van deze etappe is in Villasimius.

Via Sarcapos

De 143 kilometer lange Via Sarcapos begint in Villasimius en eindigt in Tertenia. De Via Sarcapos wordt gekenmerkt door de lange stranden, zoals die aan de prachtige Costa Rei en Spiaggia di Feraxi.

Via Ogliastra

Deze etappe begint in Tertenia en eindigt in Budoni. Dit gedeelte is misschien wel de zwaarste etappe van Il Cammino 100 Torri, maar ook de mooiste!

Met een totale lengte van 144 kilometer moet je goed getraind zijn, maar dan wandel je wel op prachtige plekken. De route voert je langs schitterende baaien, spectaculaire kliffen en mysterieuze grotten. Via kronkelende paden loop je door bossen en stuit je op adembenemende vergezichten.

Via Gallura

Het vierde deel van de route is de Via Gallura. Deze start in Porto San Paolo en eindigt ongeveer 240 kilometer verderop in Castelsardo.

Onderweg kom je langs veel bekende stranden, waaronder die van de Gallura (een van de bekendste toeristische bestemmingen van Sardinië) maar ook langs sfeervolle stadjes en de archeologische site Lu Brandali.

Via Catalana

De Via Catalana is met zijn 238 kilometer een van de langste etappes van Il Cammino 100 Torri. Deze etappe begint in Castelsardo en eindigt in het kleurrijke Bosa. Onderweg kom je langs brede stranden en middeleeuwse dorpen. Je geniet van het uitzicht op onder meer Corsica. Ook kom je langs Alghero, een stad die ook wel bekend staat als ‘klein Barcelona’.

Via dei Giganti

De Via dei Giganti voert je in 138 kilometer van Bosa Marina naar Torre dei Corsari. Onderweg kom je langs antieke steden en de archeologische vindplaats Tharros. Deze etappe zit vol geschiedenis en sporen van vroegere beschavingen.

Via delle Miniere

De Via delle Miniere is het gedeelte van Il Cammino 100 Torri dat je langs de zuidwestkust van Sardinië voert. In 98 kilometer gaat het van Torre dei Corsari naar Porto Scuso. De route gaat door het eerste geo-minerale park dat door Unesco als werelderfgoed is bestempeld, met unieke industriële mijnbouwarchitectuur.

Via del Martirio

De Via del Martirio is 205 kilometer lang en loopt van Carloforte naar Cagliari. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze ‘route van de martelaar’ er een met religieuze invloeden. De naam is een verwijzing naar de martelaren Sant’Antioco en Sant’Efisio, die samen met Onze-Lieve-Vrouwe van Bonaria, de beschermheiligen van Sardinië zijn.

Praktische informatie

De beste maanden om (een stuk van) deze route te wandelen, zijn mei, juni, september en oktober. Dan zijn de dagen nog lang en de temperaturen aangenaam. Vermijd de zomermaanden juli en augustus, niet alleen vanwege de warme temperaturen maar ook vanwege de grote drukte aan de kust en elders op het eiland.

De wandeling kan ook in de wintermaanden gemaakt worden. De temperaturen op Sardinië zijn dan nog aangenaam genoeg voor een flinke wandeling. Check dan wel goed welke accommodaties nog open zijn, want een aantal sluit in de winter de deuren.

Op de website van Il Cammino 100 Torri vind je gedetailleerde informatie over de gehele route. Hier vind je ook alle details van de papieren wandelgids, de speciale Cammino delle Torri-app en het Passaporto del Camminatore (‘het paspoort van de wandelaar’).

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *