Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Napolitaanse geuren

De geur van Napels is uniek. In de smalle straatjes ruik je vooral uitlaatgassen, pruttelende pastasauzen en af en toe een vleugje wasmiddel, als een briesje de boven je hoofd hangende was in beweging brengt. Dichter bij de zee, en zeker op de eilanden voor de kust, ruik je de zee, het zout en in het voorjaar mimosa, jasmijn en andere bloemen die uitbundig bloeien.

Aan de Via Filangieri ruikt het echter anders dan op welke plek dan ook. Hier huist namelijk parfummaker Bruno Acampora – die sinds de jaren zeventig helemaal verslingerd is aan parfum en de zoektocht naar bijzondere geuren. Die passie ontstond overigens buiten Italië, in Saint Tropez, waar Acampora geurenspecialist Giovanni Varon ontmoette. Na deze inspirerende ontmoeting besloot Bruno Acampora zijn leven aan de zoektocht naar exclusieve en unieke geuren te wijden, om zelf bijzondere parfums te kunnen maken. Hij maakte een reis over de wereld en elke locatie, elke mijlpaal liet een diepe indruk na: van Marrakesh tot Venetië, van Capri tot de zijderoute naar China en Japan.

Bruno Acampora 3

Acampora liet zich inspireren door de landschappen, de kleuren en de emoties van vreemde verre landen, maar ook door de schoonheid van bijzondere plekken dicht bij huis, zoals het zonnige eiland Capri – een eiland met een geur die volgens Acampora uniek is en je meteen een zonnig humeur bezorgt.

Een van de eerste geuren die Acampora maakte, in 1974, is dan ook een herinnering aan Capri. De Napolitaanse parfummaker is dol op dit eiland vlak bij zijn thuisstad en hij besteedt er nog steeds graag veel tijd – zowel om inspiratie op te doen voor zijn werk als om heerlijk te ontspannen. Blu, zoals hij de geur heeft genoemd, is een bloemrijk parfum gebouwd op de noten van de tuberoos. De blauwe teint geeft uitdrukking aan de kleuren van de diepe wateren van Capri.

geuren Acampora

Na Blu ontwikkelde Acamparo nog zes andere geuren, waaronder Musc (dat eens werd omschreven als de beste musk van Rome tot Sjanghai), waarvoor hij inspiratie kreeg door de vochtige geuren van de Venetiaanse straten, en Sballo, een geur als de voorjaarslucht die waait over uitgestrekte weilanden met wilde bloemen.

De geur waar wij ons echter meteen thuis bij voelden is Seplasia, de geur van het oude Rome. Seplasia is het nieuwste parfum dat is gecreëerd in het atelier van Bruno Acampora. Dankzij de ijle lucht van Capri, het meest geliefde eiland van keizer Tiberius, is het een cocktail van neroli, citrus, bergamot, citroen en geranium. Met een licht vleugje koriander, gecombineerd met een bloemige harmonie van violet, roos, tuberoos en jasmijn.

Zelf Acampora’s geuren ruiken maar geen reis naar Napels in het vooruitzicht? In Nederland zijn Acampora’s parfums verkrijgbaar via Aafke’s exclusieve Italiaanse parfums.

Bruno Acampora 2

Met de geur van het oude Rome in onze neusvleugels nemen we afscheid van Napels. Vanmiddag trakteren we jullie eerst nog op verse gnocchi en een Napolitaanse boekentip, daarna reizen we onze neus achterna, via het Rome van keizer Tiberius naar de groene heuvels van Toscane.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *