Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Een reis door Italië in een stapel smakelijke kookboeken

Als Italiëliefhebbers zijn we niet alleen dol op het land, de schitterende monumenten (van grote musea tot kleine kerkjes), de mensen en de taal, maar ook en vooral op de Italiaanse keuken. Je mag ons wakker maken voor een Italiaanse gelato en na een Italiaanse zomeravond dansen aan het strand, doen we ons het liefst te goed aan spaghetti aglio, olio e peperoncino.

We ontbijten met een cappuccino en een cornetto in een barretje en duiken daarna het liefst de keuken in met verse producten van de markt, voor een lekkere lunch. Inspiratie halen we daarbij graag uit deze stapel smakelijke kookboeken!

Veneto
Voor de lekkerste recepten uit dit stukje Italië wenden we ons tot Valeria Necchio. In haar (Engelstalige) kookboek met de simpele maar doeltreffende titel Veneto deelt ze recepten voor onder meer soep, pasta, risotto, visgerechten en dolci, maar ook portretten van mensen en tips voor bijzondere plekken in deze regio. Je bestelt het kookboek Veneto via deze link bij bol.com.

Ook fijn is het kookboek Venetië van Laura Zavan, Venetië, waar we eerder al een heerlijk recept voor flan di zucca uit deelden.

Ook niet te missen voor verrukkelijke recepten uit de regio Veneto:
*Mangiamo! van Antoinette Coops
*Aan tafel in Venetië van Skye McAlpine
*Venetië – 4 seizoenen genieten van Russel Norman

Piemonte
‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po. Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië.

In haar boek Herfst in Piemonte (helaas alleen nog tweedehands of via de bibliotheek verkrijgbaar) neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes in Valle d’Aosta en het Val Sesia – dit alles om de geheimen van de regionale keuken te ontdekken. Ook bezoekt ze de Langhe, de wijnregio waar onder meer de wereldberoemde Barolo gemaakt wordt.

Wij deelden eerder het recept voor gevulde bladerdeegrolletjes, maar er staan veel meer verrukkelijke recepten in. Herfst in Piemonte is in onze kookboekenkast misschien wel het boek met de meeste sporen van gebruik. Niet alleen omdat we het al zo veel jaren intensief raadplegen maar, ook omdat je er buonissimo uit kunt koken. Het is heerlijk bladeren, waarbij je de herfstige sfeer van Piemonte op elke pagina voelt.

Ligurië
Italië is het land waar mensen uit alle lagen van de bevolking trots zijn op hun cultuur van de goede smaak. In Ligurië, de halve maan die langs zee loopt van Monaco tot aan Toscane, is dat niet anders, zo laat Marlies de Waal ons in haar prachtige kook- en kijkboek Liguria – Leven en eten tussen olijfbomen en zee zien.

Marlies: ‘De smaak van Ligurië hangt samen met de ligging aan zee, de bergen die bijna in zee eindigen (of beter gezegd het gebrek aan vlak land) en het zachte klimaat. Groenten en aromatische kruiden groeien hier fantastisch, ook in het wild.

De Ligurische gerechten zijn fantasierijk, puur, licht en gezond. Soms bestaan ze uit niet meer dan drie ingrediënten, soms zijn de gerechten uitbundig. Altijd blijven de smaken puur, maar wel geraffineerd.’

Marlies deelde als voorproefje van al dat lekkers het recept voor farinata, een soort pizza van kikkererwtenmeel, die ook heerlijk smaakt als lunch of als tussendoortje!

Toscane
Een originele insteek biedt La cucina dei mercati in Toscana, van Giulia Scarpaleggia (van Juls’ Kitchen), met in de hoofdrol de mooiste markten van Toscane maar ook heel veel recepten die je met je marktaankopen kunt maken. Het is een heerlijke gids voor iedereen die van Toscaanse markten & recepten houdt.

Zoals Giulia zelf zegt: ‘Usate questo libro e sporcatelo di farina, portatelo con voi in giro per la Toscana alla scoperta dei mercati e dei prodotti locali.’ – ‘Gebruik dit boek, zorg dat het onder de bloem komt te zitten en neem mee het mee op reis om de mooiste markten in Toscane en de lokale producten die er te vinden zijn te ontdekken.’

Het ruim 360 pagina’s tellende boek is verkrijgbaar in boekhandels in Toscane, via Amazon.it en via IBS.it. Lees je liever in het Engels dan in het Italiaans? Bestel dan From the markets of Tuscanyde Engelstalige editie van Giulia’s boek die in de zomer van 2018 is verschenen.

Liever in het Nederlands genieten van de recepten van Giulia? Dan is het kookboek Eet, proef en beleef Toscane een aanrader. In dit boek neemt Giulia je mee naar de mooiste plekken van de streek en naar bijzondere winkeltjes, waar je de beste ingrediënten kunt kopen.

Bovendien deelt ze ruim honderd traditionele Toscaanse gerechten, van brood tot pasta, van soep tot salade en van jam tot dessert. Stuk voor stuk recepten die al jaren van moeder op dochter worden doorgegeven in Giulia’s omvangrijke Italiaanse familie.

Hier lees je meer over Eet, proef en beleef Toscane en via deze link delen we Giulia’s recept voor pici (een dikke soort spaghetti uit Siena en omgeving).

Dat de Italiaanse keuken divers is, dat weten we: de keuken van Emilia-Romagna is bijvoorbeeld heel anders dan de keuken van Puglia. Maar ook binnen regio’s zijn er verschillen. Zo duikt Emiko Davies in haar kookboek Florentine in de keuken van Florence. Wij gaven al een voorproefje uit Florentine met het recept van budini di riso, rijsttaartjes die perfect zijn om je dag in Florence mee te beginnen.

Dit voorjaar reisde Emiko nog wat zuidelijker en ontdekte ze de culinaire rijkdom van de Maremma, in het zuiden van Toscane. Alle recepten die ze daar verzamelde, bundelde ze in Acquacotta, dat net als de gelijknamige soep het beste van de Zuid-Toscaanse keuken omvat. Wij hebben het net aangeschaft en duiken er binnenkort mee de keuken in!

© foto’s: Emiko Davies

We sluiten ons culinair bezoek aan Toscane af met een klassieker: De Zilveren Lepel Toscane. Deze editie van De Zilveren Lepel bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes.

Het boek bestrijkt het gebied van de bergen van Massa-Carrara in het noorden tot de bosrijke omgeving van Grosseto in het zuiden. Van ravioli uit Siena, konijn uit Aretina tot boerencake met walnoot uit Livorno – je maakt een culinaire reis door een van de populairste regio’s van Italië, waarvan het water je in de mond loopt. Wij deelden het recept voor zuccotto, voor een weergaloos dessert!

Lees ook: Ricotta al caffè – koffie-ricottashots uit kookboek Toscane van Katie & Giancarlo Caldesi

Rome
Roma, non basta una vita… Dat geldt niet alleen voor alle bezienswaardigheden, pleinen en fonteinen in de stad, maar ook voor de Romeinse keuken. Na heel veel proeven stelden we deze top 100 met de lekkerste adresjes van Rome samen, maar in eigen keuken beperken we ons tot twee klassiekers.

Allereerst Verrukkelijk Rome, dat je het best kunt samenvatten als la dolce vita in een kookboek. De in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma’s recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten.

Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn eenvoud zeer aantrekkelijk is. We laten je vast voorproeven met dit recept voor gevulde courgettebloemen.

Ook Eating Rome van Elizabeth Minchilli nemen we graag en vaak ter hand. Wees wel gewaarschuwd, want het water loopt je in de mond bij het lezen van alle verhalen en recepten. Je wil meteen een tafeltje reserveren bij de trattoria’s en restaurants die Elizabeth aanbeveelt of de keuken induiken voor het maken van een van haar recepten, met veel Romeinse klassiekers voor elk seizoen.

Wij lieten ons verleiden door de saltimbocca, een vleesgerecht waarvan de naam is afgeleid van de uitdrukking saltare in bocca, in de mond springen – precies wat dit gerecht doet. Niet alleen omdat je het dankzij de verleidelijke geur meteen wil verorberen nadat je het hebt gemaakt, maar ook omdat de combinatie van dun kalfsvlees met prosciutto en salie zo goed is dat het ongeveer letterlijk je mond in springt als het eenmaal op je bord ligt.

De Britse Rachel Roddy verloor haar hart aan de Romeinse wijk Testaccio. Tijdens een reis door Italië dwaalde ze – na een bezoek aan het Colosseum, de Trevifontein en de Spaanse Trappen – een middag door deze wijk – en ze was meteen verkocht.

Ze huurde een klein appartement vlak bij de markt en genoot elke dag van al het lekkers dat dit stukje Rome te bieden heeft. Ze sloot vriendschap met een aantal marktlui en kookte in haar kleine keuken elke dag opnieuw met de oogst van een rondje markt.

Haar persoonlijke verhalen, recepten en culinaire tips tekende ze op in een boek dat de titel Five Quarters kreeg, als een eerbetoon aan de wijk die meteen als thuis voelde. Met dit boek breng je Testaccio naar je eigen keuken, met onder meer supplì, gefrituurde salie, artisjokken en courgettebloemen, pizza bianca, pasta e ceci, spaghetti alla carbonara, een variant op de klassieke cacio e pepe (met ricotta), polpette, porchetta en een ciambellone (een soort tulband) met ricotta en citroen.

Rachel bracht deze zomer ook een nieuw kookboek uit, Two Kitchens, met familierecepten uit Rome en Sicilië. We hebben het nog niet ingezien, maar Rachel kennende is het vast net zo’n aanrader als haar Five Quarters!

Napels & de Amalfikust
Een bezoek aan Napels en een reis langs de Amalfikust betekent watertanden bij pizza napoletana, babà met rum, torta caprese, insalata caprese, sfogliatelle, ravioli capresi, konijn van het eiland Ischia, inktvis en natuurlijk limoncello.

Thuis lekkerbek je mee met het kookboek De Zilveren Lepel Napels & de Amalfikust. Door de veelzijdige keuken van dit stukje Italië, met geweldige ingrediënten, én door de prachtige fotografie van zowel de omgeving als de gerechten is dit boek een echte must have voor elke Italiëfan. Als voorproefje maak je alvast de torta caprese alle noci, een chocoladetaart met walnoten zoals ze die op het eiland Capri ook maken.

© foto: Simon Bajada | Phaidon Press Limited, 2016

Wie Napels zegt, zegt pizza. De stad is trots op haar culinaire erfgoed en draagt dat uit door een keur aan pizzeria’s waar elke dag ontelbaar veel pizza’s worden gebakken. Voor de thuisbakker zijn er heel wat verschillende kookboeken met pizza in de hoofdrol, maar eigenlijk heb je genoeg aan één boek: Simon Giaccotto’s Pizzabijbel, met naast heel veel recepten (voor zowel klassiekers als moderne variaties) ook heel veel informatie en tips. Zo word je langzamerhand een échte pizzabakker en kun je het opnemen tegen de Napolitanen…

Lees ook: Het Pioppi-dieet – Italiaanse leefstijl om lekker én gezond te leven

Abruzzo
De regio Abruzzo mag dan niet zo bekend zijn, de keuken van deze regio heeft dankzij het kookboek La Cucina d’Abruzzo geen geheimen meer… In dit kleurrijke naslagwerk laten Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit Abruzzo, elk een eigen stukje van de regio zien.

Gemma groeide op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en haar liefde voor eerlijke, traditionele ingrediënten en Giancarlo’s verfijning en mondaine flair gaan perfect samen. Door de vele foto’s, familiekiekjes, sfeerbeelden en informatieve verhalen is het een boek vol Italiaanse passie!

Wij deelden het recept voor biscotti della trebbiatura: simpele koekjes die worden gedoopt in een glaasje wijn. Oorspronkelijk werden deze koekjes alleen gegeten op ‘de dag van de Trebbiatura’, de dag dat de maalmachine voor het geoogste graan langskomt.

Zuid-Italië
Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. In deze blog lees je er meer over!

Puglia
Overal in Italië is het qua eten en drinken genieten geblazen, maar Puglia spant wat dat betreft misschien wel de culinaire kroon. Je kunt er niet alleen heel lekker eten, maar je krijgt er vooral ook heel veel lekkers voorgeschoteld.

Zo schoven wij ooit aan voor een ‘light lunch’ die uiteindelijk uit twaalf (!) gangen bleek te bestaan. En als je in Puglia als voorafje antipasti misti bestelt, dan krijg je een hele tafel vol. Meer dan een maaltijd, maar o zo lekker!

Voor thuis is er nog niet zo’n overdaad aan kookboeken met Puglia in the picture, maar er staan gelukkig wel een paar smakelijke titels in onze boekenkast. Allereerst Proef Puglia, waarin de Zuid-Italiaanse Luca Lorusso en zijn vrouw Vivienne je laten proeven van de keuken van Puglia. We deelden hun recept voor burrata met fagiolini, met romige burrata en verse boontjes. Simpel maar supersmakelijk, waarmee we de keuken van Puglia meteen perfect samenvatten.

Een andere favoriet is het kookboek Fratello & Sorella, een kleurrijke briefwisseling tussen broer en zus die bol staat van buonissimo recepten waarvoor je meteen de keuken in wil duiken.

Twintig jaar geleden vertrok Frans van Munster naar Puglia, om olijven te gaan plukken. Hij werd halsoverkop verliefd, niet alleen op de streek, maar ook op de Italiaanse Anna. Ze kochten een trullo en zetten er een groot fornuis in. La dolce vita kon beginnen.

Frans bewerkte het land, perste druiven en olijven. Regelmatig schreef hij aan zijn zus Karin over het leven als Hollandse olijfboer te midden van Italianen. Via Vrij Nederland kon je drie jaar lang meegenieten van hun briefwisseling, maar nu is er een prachtig kook- en kijkboek waarin talloze brieven vergezeld gaan van heerlijke recepten en prachtige foto’s. Via deze link bekijk je vast een voorproefje van Fratello & Sorella (met recept).

Sicilië
De Siciliaanse keuken is net zo kleurrijk en divers als het eiland zelf. Daardoor is Sicilië niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar kun je ook je culinaire hart ophalen aan alle specialiteiten die het eiland rijk is. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit.

Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van vele verschillende buitenlandse machten. Zo heeft onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt Sicilië genoeg smakelijks!

Giancarlo en Katie Caldesi delen deze rijkdom in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet. Ze hebben de allerlekkerste eilandrecepten gebundeld, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van zachte amandelkoekjes en frambozengranita tot saffraanijs en ricottataart, van amandelcake met vijgen tot semifreddo met marsala, gekaramelliseerde noten en rodewijnsaus… Van deze laatste lekkernij vind je hier het recept, dat door ons al unaniem is verkozen tot lekkerste toetje ooit!

Nog zo’n fijn kookboek met Sicilië in de hoofdrol is De smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno. Zij dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten.

Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus). Stuk voor stuk betoverend lekker, net als Ursula’s recept voor spiesjes met asperge, provolone en munt.

Sardinië
Op het ruige, ongetemde Sardinië wordt geen Italiaans gekookt. Nee, hier wordt Sardijns gegeten! Dat betekent bij de kust vooral veel vis, schaal- en schelpdieren. Wat denk je bijvoorbeeld van sardienkroketjes met pecorino of pasta met gerookte paling en inktvis?

In het binnenland staan juist wild en wilde kruiden en groenten op het menu. Daarmee maak je heerlijke kwartels met vijgen en venkel, geroosterde eend met kastanjes of gestoofde haas. Mét heerlijke zoete noga bij de espresso of deze seadas (gefrituurde kaaspasteitjes), hét klassiek Sardijnse toetje dat overal op het eiland gegeten wordt. Het recept komt uit Kookboek van Sardinië, dat helaas alleen nog tweedehands (of in de bibliotheek) verkrijgbaar is.

Liever heel Italië in één boek? Grijp dan naar

*Osteria – 545 Slow Food recepten uit de Italiaanse keuken
*delicious. Italië
*De Zilveren Lepel
*Jamie kookt Italië
*De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan
*Italian street food van Paola Bacchia
*La dolce vita van Tessa Kiros
*De smaken van Italië van Claudia Roden
*Made at Home van Giorgio Locatelli

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

4 reacties

  1. Wat een HEERLIJK overzicht <3

  2. Josette de Quant

    Wat een leuke boeken allemaal! Er gaat toch eigenlijk niks boven de Italiaanse keuken ❤️

  3. Pierre Vanderhegghen

    Perfetto! Zijn die boeken allen in de handel verkrijgbaar?

  4. Si, als het goed is zijn ze nog allemaal te koop – de link naar de online boekhandels staat er ook overal bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *