‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po.
Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië.
In haar boek Herfst in Piemonte neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes in de Val Sesia – dit alles om de geheimen van de regionale keuken te ontdekken. Ook bezoekt ze de Langhe, de wijnregio waar onder meer de wereldberoemde Barolo gemaakt wordt.
Deze culinaire reis heeft geresulteerd in een boek vol verleidelijke recepten: risotto met kalfsniertjes, asperges met gesmolten Parmezaanse kaas, taglierini met boter en witte truffel, noga-semifreddo… Allemaal even lekker!
Hartige herfstrolletjes
Voor bij de stevige soep van Tessa Kiros maken we uit dit heerlijke herfstboek rotolini salati – hartige rolletjes. Met deze bladerdeegrolletjes kun je alle kanten op: elke hartige vulling is mogelijk. De verschillende vullingen zijn voldoende voor één plakje bladerdeeg, waarmee je zo’n tien rolletjes kunt maken.
Ingrediënten: 1 pakje roomboterbladerdeeg (uit de diepvries, ontdooid) | voor de eerste vulling: 4 dunne plakjes prosciutto di Parma van goede kwaliteit, ca. 50 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt en versgemalen zwarte peper | voor de tweede vulling: ca. 100 gram geraspte gruyère, versgemalen zwarte peper en ca. 8 ansjovisfilets | voor de derde vulling: 1-2 teentjes knoflook, geperst, ca. 140 gram tomatenpuree, 2-3 mini-bolletjes mozzarella, 4-5 fijngehakte basilicumblaadjes of 10 fijngehakte oreganoblaadjes, peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Voor de eerste vulling leg je de plakjes prosciutto op een plakje bladerdeeg en bestrooi gelijkmatig met kaas en peper. Rol het bladerdeeg zo strak mogelijk op tot een ‘worstje’. Snijd het worstje met een scherp mes in 1 cm brede stukken. Bekleed een bakplaat met vetvrij papier. Schik de rolletjes naast elkaar op de bakplaat en bak ze in 5 tot 8 minuten goudbruin. Je kunt ze zowel direct uit de oven als op kamertemperatuur serveren.
Voor de tweede vulling bestrooi je het bladerdeeg gelijkmatig met kaas en peper. Schik de ansjovis erop, zodat er straks in elk rolletje ansjovis zit, rol het bladerdeeg op tot een ‘worstje’ dat je in stukken snijdt en ga verder als boven.
Voor de derde vulling verdeel je de ingrediënten gelijkmatig over het bladerdeeg. Ga verder als boven.
Heel veel meer herfstig heerlijks vind je in
Herfst in Piemonte | Manuela Darling-Gansser | ISBN 9789043910439 | Uitgeverij Tirion | Herfst in Piemonte is op dit moment alleen tweedehands verkrijgbaar.