Home » Italiaans eten » Recepten » Kaasfondue uit ‘De smaken van Italië’
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kaasfondue uit ‘De smaken van Italië’

Het kookboek De smaken van Italië, in 1989 geschreven door Claudia Roden, is een bekroonde klassieker. Het was lange tijd het meest gezaghebbende én het meest toegankelijke kookboek over een van de lekkerste keukens ter wereld. Deze nieuwe editie, die precies 25 jaar later verschijnt, bevat nog altijd een keur aan Italiaanse recepten, met vooral veel klassiekers. Een mooie heruitgave, al is her en der de tekst duidelijk niet bijgewerkt naar 2014.

De-smaken-van-Italië-Claudia-Roden

Desondanks is het nog altijd een prachtig werk, met recepten uit heel Italië en sfeervolle foto’s. Wij maken vandaag de kaasfondue uit het noorden van Italië, een hartverwarmend gerecht voor winterse dagen met kou en vroeg invallende duisternis.

Fonduta is een romig mengsel van gesmolten kaas en melk, opgediend met (geroosterd) brood of plakjes polenta van de grill. Het is een specialiteit van het Aostadal en van Piemonte. De piatto unico is tevens een fabuleus lekkere saus bij polenta, risotto of tagliatelle. De kaas die we gebruiken is een fontina, genoemd naar de Fontin-berg in de gemeente Quart (Aostadal).

kaasfondue-Claudia-Roden

Voor deze fonduta heb je nodig (voor 6 personen): 500 gram fontina, in blokjes | 3 dl melk | 50 gram boter, gesmolten | 5 grote eidooiers | witte peper | witte truffel (naar keuze)

Doe de kaas in een kom, overgiet hem met de melk en laat dit een paar uur staan zodat de kaas zachter wordt. Verwarm de kaas en de melk au bain-marie en blijf roeren tot de kaas gaat smelten en draderig wordt. Roer de boter erdoor en neem de pan van het vuur. Klop de eidooiers door de saus, zet de pan weer op de au bain-mariepan en roer goed door tot het mengsel glad en romig wordt en licht bindt. Breng op smaak met peper. Laat de saus niet koken, dan zal hij schiften. Schaaf er eventueel wat witte truffel over.

Nog veel meer recepten voor Italiaanse klassiekers vind je in

De-smaken-van-Italië-Claudia-Roden

De smaken van Italië | Claudia Roden | ISBN 9789059565470 | € 39,90 | Fontaine Uitgevers | bestel De smaken van Italië via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *