Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Eet, proef en beleef Toscane met Giulia Scarpaleggia

Een bezoek aan Toscane verandert je smaak voorgoed. De geuren, de kleuren, de smaken… Giulia Scarpaleggia, een van de populairste Italiaanse foodbloggers van dit moment, deelt de geheimen van de Toscaanse keuken op een wel heel bijzondere manier: ze geeft haar eigen familierecepten vrij!

Toscane-eet-proef-beleef

Begin dit jaar schreven we al over deze nieuwe kookboekaanwinst, die we – in het Italiaans – op de kop hadden getikt in Florence. Dit buitengewoon mooi uitgevoerde kookboek, met heerlijke recepten, unieke verhalen, fijne adresjes én mooie foto’s, is vanaf nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

In Eet, proef en beleef Toscane neemt Giulia Scarpaleggia je mee naar de mooiste plekken van de streek, en naar onontdekte markten en bijzondere winkeltjes. Ze laat zien waar je de beste ingrediënten kunt kopen en deelt ruim honderd traditionele Toscaanse gerechten, van brood tot pasta, van soep tot salade en van jam tot dessert. Stuk voor stuk recepten die al jaren van moeder op dochter worden doorgegeven in Giulia’s omvangrijke Italiaanse familie.

Julskitchen

Giulia: ‘Dit boek is de weerslag van al mijn liefde voor Toscane en zijn producten. Het bevat de recepten van mijn familie, zoals die van mijn oma – daarmee ben ik opgegroeid, want ze stonden klaar als ik uit school kwam. Ook de recepten die mijn moeder me op zondagochtend in pyjama stap voor stap geleerd heeft, plus de recepten van mijn overgrootmoeder en ook die van tante Teresa en tante Silvana, van Gelsomino en de andere familieleden en vrienden die me over hun leven hebben verteld via de alchemie van ingrediënten en keukengeheimen.

Dit is mijn familie en ons geheugen: de verhalen over de oorlog van mijn grootmoeder als jong meisje op het platteland, de middagen aan het strand met mijn nicht Margherita, de middagen in San Gimignano met opa Remigio en mijn tante, de houten dienbladen van opa Biagio en de wandelingen en middagen thuis met Claudia en een kom banketbakkersroom.

Dit is het land waarmee ik me verbonden voel en dat mijn bestemming is. Het was heerlijk om daar op te groeien, en ik heb het in de loop van de jaren herontdekt dankzij mijn blog en mijn kookcursussen: Toscane is verlegen maar goedgeefs en veel meer dan alleen tomatensoep en bistecca alla fiorentina. De Toscaanse keuken is een bonte verscheidenheid van recepten, een lappendeken van verschillende streken en kruiden. Toscane is respect voor de seizoensgebondenheid van de producten en verering van oudbakken brood, want je gooit nooit iets weg.

De producenten vertellen met oprechte hartstocht over hun olie, wijn, kaas, vlees en truffels en wijzen je de weg naar landschappen, restaurants, eethuizen, agriturismi, echte mensen en verhalen die de moeite van het kennen waard zijn.

Dit is mijn geliefde Toscane, en ik hoop dat je er dankzij deze recepten en verhalen ook een beetje verliefd op wordt.’

Dat zal geen enkel probleem zijn. Je hart loopt over van de liefde voor dit stukje Italië – en het water loopt je bij elke pagina meer in de mond. Dit weekend delen we dan ook alvast een van de heerlijke recepten uit Giulia’s schatkist.

Alle recepten en verhalen, inclusief heerlijk culinaire adressen, vind je in

Toscane-eet-proef-beleef

Eet, proef en beleef Toscane | Giulia Scarpaleggia | ISBN 9789021555928 | € 19,99 | Kosmos Uitgevers | bestel Eet, proef en beleef Toscane via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *