Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Cacio e pepe uit Made at home van Giorgio Locatelli

Locatelli’s nieuwste boek, Made at home, is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken graag deelt met familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie, het team van zijn beroemde Londense restaurant, Locanda Locatelli.

Willemijn mocht tijdens een bijzondere lunch met niemand minder dan Locatelli zelf alvast een voorproefje nemen van een aantal gerechten in dit nieuwe boekwerk:

Made at home recepten voor hartverwarmende Toscaanse tomatensoep, voor rundvlees-en-aardappelstoof zoals Locatelli’s grootmoeder die altijd maakte, voor burrata uit Puglia (waar Locatelli een vakantiehuis heeft) en voor zoete baci di dama (‘dameszoenen’ van amandel en chocolade) uit zijn kindertijd.

Locatelli deelt ook de recepten voor vier klassieke pasta’s die je uit de voorraadkast kunt maken en die volgens Locatelli ‘elke Italiaanse tiener kent’.

Locatelli: ‘De soort [pasta] die je vrijwel op de automatische piloot maakt als je ’s avonds laat thuiskomt na een avondje stappen met vrienden en rechtstreeks naar de koelkast loopt voor een dosis koolhydraten. Later maak je deze pasta’s na thuiskomst van vakantie, als de kinderen iets te eten willen. Nog weer later, als ze ouder zijn en met hun eigen vrienden op stap gaan, herhaalt de hele cyclus zich, waarbij ze op dezelfde recepten terugvallen als ze in de vroege uurtjes thuiskomen. […]

Maar deze spaghetti’s zijn niet alleen gemakkelijk, snel en simpel te maken; ze kunnen ook verleidelijk en briljant zijn, een volmaakt voorbeeld dat een gerecht zo veel meer kan zijn dan simpelweg de som der delen.’

Cacio e pepe (kaas en peper)
Voor deze pasta met kaas en peper geeft Locatelli kort maar degelijk advies: ‘Ik maal de peper liever niet in een molen, maar met een vleeshamer, het uiteinde van een deegroller of de platte kant van een keukenmes, zodat de korrels in ongelijkmatige stukjes breken. Ik doe dit ook pas vlak voor gebruik, zodat aroma en smaak echt heel vers zijn.’

Locatelli’s recept (voor zes personen) luidt als volgt:

Rasp circa vijf eetlepels jonge pecorino romano, of naar smaak meer. Breng voor de pasta een pan water aan de kook. Voor dit recept, dat alleen kaas en peper bevat, is het water een belangrijk ingrediënt dat de kaas en peper met de pasta bindt. Om die reden moet het kookwater zo veel mogelijk zetmeel bevatten.

Gebruik slechts drie liter water voor 500 gram pasta, met één theelepel zout. Het is belangrijk dat je de pasta door het water blijft roeren, zodat de spaghettislierten niet gaan kleven.

Kneus zodra de pasta in het water ligt twee theelepels zwarte peperkorrels in een pan, voeg een scheutje olijfolie toe, roer er een eetlepel pastakookvocht door en laat de vloeistof zachtjes borrelend inkoken.

Giet de spaghetti af (vang het kookvocht op), doe hem met de geraspte kaas in de pan met peperkorrels en meng alles goed door elkaar. De spaghetti zal nog even doorgaren en laat zo ook meer zetmeel vrij. Voeg ten slotte nog wat pastakookwater toe zodat het zich met de kaas kan mengen en het gerecht romiger wordt.

Lees alle ruim honderdvijftig Italiaanse familierecepten van Giorgio Locatelli in

Made at home | Giorgio Locatelli | ISBN 9789059568341 | € 29,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Made at home via deze link bij bol.com

Geniet van onze puzzelboekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *