Download gratis de Ciao tutti app

Frittedda alla Palermitana – met artisjokken – van Marcella Hazan

We vallen in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken op de beroemde Mercato di Ballarò. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen. Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen.

artisjokken

Voor 6 personen heb je nodig: 3 middelgrote of 5 kleine, zeer verse artisjokken | ½ citroen | 1 kilo verse, kleine tuinbonen in de peul | 500 gram verse erwtjes | 125 gram venkel | 175 gram rode ui, fijngesnipperd | 6 eetlepels extra vergine olijfolie | zout

Snijd de schoongemaakte artisjokken in partjes van 1,5 centimeter en maak de stelen schoon. Besprenkel de stukken artisjok met citroensap, zodat ze niet verkleuren. Dop de tuinbonen en de erwtjes en maak de venkel schoon.

Neem een geëmailleerde gietijzeren pan of andere pan met dikke bodem die groot genoeg is voor alle ingrediënten, doe er de gesnipperde ui en de olijfolie in, zet de pan op een laag vuur en laat de ui gaar en glazig worden. Voeg de in stukken gesneden venkel, de artisjokstukken en de artisjokstelen toe, schep om en leg het deksel op de pan. Kijk na 5 minuten in de pan. Als de artisjokken heel jong zijn, moeten ze nu vochtig en glanzend zijn en zou er voldoende olie en vocht van de uien en de venkel over moeten zijn om ze verder in te laten koken. Als ze echter aan de droge kant lijken, voeg dan 3 eetlepels water toe. Voeg bij twijfel hoe dan ook water toe, want veel kwaad kan het niet.

Houd het deksel op de pan. Voeg de tuinbonen en erwten toe als de artisjokken ongeveer halfgaar zijn (na circa 15 minuten). Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe bij twijfel of er voldoende vocht in de pan zit. Schep alles om en breng indien nodig op smaak met zout. Laat de frittedda voor het serveren kort rusten, zodat de aroma’s vrij kunnen komen, en serveer lauwwarm.

Nog veel meer Italiaanse recepten vind je in De klassieke Italiaanse keuken, hét standaardwerk over Italiaans koken, met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten van de ‘godmother of Italian cooking’.

De-klassieke-Italiaanse-keuken-Marcella-Hazan

De klassieke Italiaanse keuken
Marcella Hazan
ISBN 9789021556352
€ 24,99
uitgeverij Kosmos

Bestel De klassieke Italiaanse keuken via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *