Passie voor pizza
Onze passie voor Italië brengt ons elke keer weer op de mooiste plekken van Italië én op Italiaanse plekken in eigen land. Zo genoten we in de winter van 2014 van krokant gebakken pizzabodems belegd met allerlei lekkers in de ‘geheime pizzeria’ van Simon GiaccottoDeze link opent in een nieuw tabblad.
Als zoon van een Siciliaanse vader en een Nederlandse moeder blijkt hij toch heel wat van de Italiaanse culinaire genen meegekregen te hebben. En hoewel hij eerst met hart en ziel in de IT werkte, ging zijn hart nóg een beetje sneller kloppen van pizzabodems, deegmengsels, houtovens en bijzondere smaakcombinaties.
De pizza’s vielen bij alle proefpersonen zó in de smaak, dat Simon al snel vaker een pizzaschieter dan een toetsenbord in handen had. Vijf jaar geleden verruilde hij zijn beeldscherm definitief voor deegballen en verkocht hij zijn IT-bedrijf om zich volledig te richten op het bakken van pizza’s.
De koning van de pizza
En met succes, want zijn pizzaroem verspreidde zich razendsnel. Inmiddels bestaat zijn bedrijf, Viva la Pizza, uit meer dan twintig pizzaioli en zijn er genoeg ovens en ander materieel om op zeven plaatsen tegelijkertijd pizza’s te bakken.
De ingrediënten voor Simons succes? Passie, nieuwsgierigheid en openstaan voor kansen. Plus heel veel uren deeg kneden, ovens stoken, pizza’s beleggen en continu proeven. Alleen zo krijg je de kunst van het pizza’s bakken in de vingers. Alleen zo word je de koning van de pizza, die als bekroning van al dat kneden, bakken en proeven nu een heuse Pizzabijbel heeft geschreven.
Pizzabijbel
In deze Pizzabijbel vind je zo ongeveer álles over pizza. Simon leert je hoe je de perfecte pizzabodem maakt – het belangrijkste onderdeel van de pizza – en wijst op het belang van goede ingrediënten.
Voor je aan de slag gaat, duik je samen met Simon in de geschiedenis van de pizza. Vervolgens laat Simon zien welke tools handig zijn als je pizza’s gaat bakken en welke ingrediënten onmisbaar zijn voor een goede pizza. Ook legt de belangrijkste bakbegrippen en –technieken voor het maken van pizza uit.
Handig is het hoofdstuk met heel veel how to’s, waarbij Simon stap voor stap (en met duidelijke foto’s) de belangrijkste technieken voor het maken van pizza laat zien. Eigenlijk geeft hij hiermee tal van geheimen van echte pizzabakkers prijs, waardoor je als een echte Italiaanse pizzabakker de keuken in kunt duiken. Als je de betreffende how to’s goed doorneemt voor je een bepaalde recept maakt, kan het eigenlijk niet mislukken.
Dan is het tijd voor basisrecepten voor zowel pizzadeeg als pizzasaus. Er is deeg met een lange maar ook deeg dat in een handomdraai klaar is, zodat je voor elk kook/eetmoment een passende optie kunt kiezen.
Elke dag pizza?!
Dan komt het échte werk, met een schitterend scala aan pizzarecepten ter inspiratie. We zijn dol op de echte klassiekers, van de margherita tot de quattro formaggi, van de marinara tot de capricciosa.
Voor de vegetarische pizzaliefhebbers zijn er talloze vega-opties, van pizza bianca met gorgonzola en rozemarijn tot pizza met aardappel en provolone, van pizza met bloemkool, mozzarella en taleggio tot pizza met peer, honing en geitenkaas (een heerlijke combinatie van hartig en zoet).
Vleesliefhebbers vinden heel veel inspiratie voor pizza’s met onder meer spinazie, mozzarella en saucijs (die we in een pizzeria al nooit kunnen weerstaan, laat staan in eigen keuken), met taleggio, radiccio en speck (hartverwarmende combi!) of met vijgen, prosciutto en balsamico (mogen we nóg een stukje?).
Aan visliefhebbers heeft Simon ook gedacht; zij kunnen hun hart ophalen aan pizza met ansjovis, gamba’s, kabeljauw, makreel, mosselen, tonijn en zalm (heerlijk in combinatie met venkel). Er is genoeg variatie om elke dag pizza te eten.
Even slikken was het hoofdstuk waarvoor Simon zich heeft laten inspireren door de wereldkeuken. Maar hoe gek het misschien ook klinkt, een pizza met Indonesische rendang of met oer-Hollandse boerenkoolstamppot, het smaakt allemaal even lekker. Onze Italiaanse gasten vroegen zelfs om het recept, dus dat compliment kan Simon alvast in zijn schort steken.
Pizzolo’s
Verrassend is ook de introductie van de pizzolo, een pizza met een krokante onder- én bovenkant. Het voordeel van een pizzolo is dat de ingrediënten beschermd worden door het pizzadeeg, waardoor je allerlei lekkers kunt gebruiken dat op een klassieke pizza niet bestand is tegen de hitte van de oven.
Er is een hoofdstuk met hartige pizzolo-recepten (binnenkort gaan we die met bitterballen testen met Italiaanse vrienden die dol zijn op onze oer-Hollandse borrelhap) en een hoofdstuk met zoete recepten. Daarbij mag een pizzolo met Nutella natuurlijk niet ontbreken, maar probeer ook de recepten met ricotta, aardbeien en balsamico en met ricotta, verse vijgen en honing.
Focaccia
Simon tovert dan nóg een lekker hoofdstuk uit zijn koksmuts, met in de hoofdrol focaccia’s in allerlei soorten. Van de klassieke genovese (met zeezout en rozemarijn) tot de focaccia uit Bari (met tomaatjes en zwarte olijven) en focaccia met aardappelschijfjes en rozemarijn (een succesnummer bij feestjes en picknicks)
Recepten voor de restjes
Heb je nog pizzadeeg over? Ook hiervoor weet Simon raad. In het hoofdstuk Brood van restdeeg vind je recepten voor deze restjes, van soepstengels tot kaneelbroodjes.
Eerste hulp bij pizzabakken
Last but not least is er nog het hoofdstuk Troubleshooter, waarin Simon de zeven zonden van het pizza maken noemt. Natuurlijk doet hij ook uit de doeken hoe je deze zonden kunt vermijden. Zo word jij net als Simon een heuse pizzakoning en tover je de lekkerste pizza’s op tafel.
Nieuwsgierig naar Simons tips, tricks en recepten? Je vindt ze in
Pizzabijbel | Simon Gaccotti | foto’s: Simone van den Berg | styling: Alexandra Schijf | ISBN 9789048836925 | € 29,99 | Carrera Culinair | bestel Pizzabijbel via deze link bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad | ook verkrijgbaar als e-bookDeze link opent in een nieuw tabblad