Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef Puglia – burrata e fagiolini

In het kookboek Proef Puglia nemen de Zuid-Italiaanse Luca Lorusso en zijn vrouw Vivienne je mee naar de keuken van Puglia.

Proef-Puglia-de-eerlijke-keuken-van-Zuid-Italië

Luca: ‘De cucina pugliese gebruikt simpele, betaalbare ingrediënten, die duurzaam en lokaal geproduceerd zijn. De methoden zijn door de jaren heen gemoderniseerd en beïnvloed door andere culturen, maar de Pugliesi zijn trots op hun tradities en hebben altijd al de voordelen van hun manier van koken en eten gezien.

De keuken van Puglia wordt ook wel betiteld als cucina povera (‘armeluiskeuken’). Laat je daar niet door misleiden. De gerechten van de armen zijn misschien voortgekomen uit noodzaak en praktisch nut, maar ze kunnen, ondanks hun eenvoud en geringe aantal ingrediënten, uitzonderlijk complex van smaak zijn.

Pugliese gerechten hebben zeer verse en voornamelijk plaatselijk geproduceerde ingrediënten als basis. Het gaat om het typisch mediterrane dieet: de opbrengst van plaatselijke seizoens- en bewaargewassen, gecombineerd met olijfolie als het belangrijkste vet, kaas en yoghurt (dagelijks) en vis en gevogelte (tweemaal per week). Rood vlees is ondergeschikt in deze regionale keuken. Ook het gebruik van specerijen is minimaal. De ingrediënten worden vooral zo bereid dat ze van zichzelf optimaal tot hun recht komen, al worden er wel verse en eventueel gedroogde kruiden gebruikt.

Wij zijn verheugd dat we deze recepten met jou mogen delen. Ze komen recht uit het hart van Puglia, van het gewone volk dat deze keuken beleeft en ademt. Onze wens is dat deze persoonlijke verzameling traditionele recepten jou inspireert om dit kleine stukje Puglia met je familie en vrienden te delen.’

Om Luca’s wens in te willigen, delen wij vandaag vast het recept voor burrata e fagiolini, burrata met sperziebonen. Luca: ‘Verse sperziebonen in combinatie met romige burrata-kaasjes en zoete rijpe vijgen maken deze salade onweerstaanbaar. Toen Vivienne en ik in Puglia waren, realiseerden we ons tijdens een van onze vele uitstapjes dat we elke dag burrata hadden gegeten, bij het ontbijt, de lunch of het avondeten! De romige, zijdeachtige textuur van burrata is uniek en onvergetelijk. Geef er dikke sneden knapperig zuurdesembrood bij.’

Proef-Puglia-burrata-fagiolini

Ingrediënten (voor 6 personen): 200 gram sperziebonen | 6 rijpe vijgen | een half bosje basilicum, gesneden | 1 dl extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelen | 1 tl citroensap | 2-3 middelgrote burrata’s (kun je niet aan burrata komen, gebruik dan verse buffelmozzarella)

burrata-Puglia (2)

Snijd de sperziebonen bij en blancheer ze drie minuten in kokend water. Giet ze af en koel ze kort onder koud stromend water. Leg de sperziebonen op een plat bord, waarbij je in het midden ruimte voor de burrata vrijlaat. Halveer de vijgen en leg ze rond de sperziebonen.

Doe voor de dressing het basilicum, de extra vergine olijfolie en het citroensap plus zout en versgemalen zwarte peper naar smaak in een kleine kom of pot. Schud of roer alles goed door elkaar.

Leg op het moment van serveren de burrata in het midden van de bonensalade. Sprenkel de dressing royaal over de salade en de burrata. Sprenkel er olijfolie over en bestrooi met nog wat peper.

Nog veel meer recepten uit de keuken van Puglia vind je in

Proef-Puglia-de-eerlijke-keuken-van-Zuid-Italië

Proef Puglia | Luca Lorusso & Vivienne Polak | ISBN 9789462501164 | € 25,- | Forte Uitgevers | bestel Proef Puglia via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *