Naar hoofdinhoud Naar navigatie
26 mei 2019

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi GustiDeze link opent in een nieuw tabblad tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise.

De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van MonopoliDeze link opent in een nieuw tabblad (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, gezouten olijven en frittata ai fiori.

Na al deze hartige hapjes volgen goed gevulde soepen: bonensoep met kikkererwten, minestra maritata, courgettesoep met eieren en Parmezaanse kaas en soep van de zoetige uien uit TropeaDeze link opent in een nieuw tabblad.

MateraDeze link opent in een nieuw tabblad vormt de achtergrond van het hoofdstuk. Katie vertelt je alles over verschillende pastasoorten die typisch zijn voor de Zuid-Italiaanse keuken en deelt vervolgens een aantal recepten, zoals orecchiette met burrata, tomaten en amandelpesto, paccheri alla cilentana, filjie con ragù calabrese en candele con ‘nduja (een pittige worstsoort uit Calabrië).

De pasta wordt gevolgd door heerlijk veel visrecepten, met onder meer een stoofpotje met ansjovis en voorjaarsgroenten, gevulde mosselen, zwaardvisrolletjes en octopus-aardappelsalade.

Vleesliefhebbers halen hun hart op aan involtini alla piazzetta, capocollo ai funghi, varkensstoofpot met druiven en pollo alla potentina. Voor erbij zijn er heerlijke groentegerechten, zoals gesmoorde venkel met kruiden, Napolitaanse ratatouille en citroensalade met munt (waarvan we verderop het recept delen).

Pane (brood), focaccia en pizza ontbreken natuurlijk ook niet. Wat dacht je van focaccia pugliese, met tomaten en olijven, die ook op de cover van dit boek prijkt? Of van olijvenbroodjes, de enige echte Napolitaanse pizza of brood met venkelzaad?

Voor alle zoetekauwen is er een keur aan dolci: crostata, koekjes, cake… Ook is er een recept voor gefrituurde aubergines in chocoladesaus, het typische gerecht van Maiori, een van de onbekendere plaatsjes aan de AmalfikustDeze link opent in een nieuw tabblad.

Een Zuid-Italiaanse maaltijd is natuurlijk niet compleet zonder likeur, dus deelt Katie ook recepten voor limoncello, venkel-, drop- en walnotenlikeur, Negroni del Capo, amaro en andere digestivi.

Uit dit zonnige zuidelijke kookboek kiezen we een zomers recept, dat voor insalata di limone, citroensalade. Voor zes tot acht personen heb je nodig: 6 onbehandelde biologische citroenen, in hapklare stukken en ontpit | handvol verse muntblaadjes, gescheurd | 1 theelepel peperoncino of chilivlokken | 3 eetlepels extra vergine olijfolie | zeezout

Katie: ‘Bij Da Girone, een eenvoudig restaurant aan de kust van ProcidaDeze link opent in een nieuw tabblad, wordt deze salade geserveerd als contrasterende tegenhanger voor de talrijke gefrituurde gerechten van de kaart. Ik vind het heerlijk na een lange dag in de zon op het strand van Il Postino op Procida, zo genoemd naar de rol als locatie voor de gelijknamige film die een Oscar won.

Gebruik, zoals de inwoners van Procida ook zouden doen, de allerlekkerste citroenen die je maar kunt vinden en schil ze niet! Het contrast tussen het vruchtvlees, het witte vlies en de schil geeft deze salade verrassend veel diepte.

Meng in een middelgrote kom de citroenen, de helft van de munt, de peperoncino en olijfolie. Voeg wat zout toe en hussel goed. Zet de salade opzij om hem minstens een uur te laten marineren. Serveer hem gegarneerd met de rest van de munt.

Extra tip: bij dit gerecht gaat het vooral om hoe je de sterke citrussmaak subtieler maakt. Dat doe je deels door de citroenen in dunne plakjes te snijden. Halveer ze eerst, snijd de helften dan in de lengte in drieën en dan in de breedte in plakjes van drie millimeter of nog dunner als je kunt.

Smaakt dit naar meer? Al Katies recepten uit de Zuid-Italiaanse keuken vind je in

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken | Katie Parla | foto’s: Ed Anderson | ISBN 9789045219738 | € 25,99 | Karakter Uitgevers | bestel Grandi Gusti via deze link bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen