Zin in een culinaire reis door Florence maar geen tijd om naar de stad te reizen? Emiko Davies’ kookboek Florentine is een prima alternatief. Ze neemt je mee op pad in de renaissancestad, met een zoete start in de pasticcerie van de stad. Je proeft van crostata, cornetti, bomboloncini, budini di riso, torta della nonna en chocoladetaart.
foto: Emiko Davies
In de forno komt de geur van schiacciatine je al tegemoet. Emiko laat je bij haar favoriete bakkers proeven van cecina (taart van kikkererwtenmeel), pandiramerino, schiacciata en cantuccini.
De volgende stop is de markt, waar je ingrediënten koopt voor een venkelfrittata, bijzondere boontjes, panzanella en andere salades. In de vele Florentijnse trattorie word je pappa al pomodoro voorgeschoteld. Of geniet je liever van ribollita, carabaccia, crespelle of pappardelle all’anatra (met eend)?
Bij de macellaio (slager) bestel je natuurlijk vlees voor een onovertroffen tagliata di manzo, peposo of een bistecca alla fiorentina. Maar ook kippenlevertjes voor uitmuntende crostini di fegatini en natuurlijk trippa, pens, een typisch Florentijnse specialiteit.
Nog niet genoeg gegeten? Emiko toont je graag nog wat fijne culinaire stops in de stad, voor een crostini met lardo en honing, voor een panino tartufato (van het beroemde Procacci), smakelijke panini en een verfrissende gelato.
Dankzij de prachtige foto’s waan je je écht even in Florence. Emiko verklapt al haar favoriete adresjes zodat je je weg door Florence kunt eten. Het grote voordeel van dit boek is dat je echter ook meteen je eigen keuken in kunt duiken om de gerechten op de watertandende foto’s te maken. Zo proef je in alle opzichten het beste van Florence!
We delen graag een recept uit Florentine – the true cuisine of Florence. We hebben gekozen voor de budini di riso, rijsttaartjes, aangezien dit het eerste lekkers was dat we tijdens onze food tour door FlorenceDeze link opent in een nieuw tabblad proefden. Een écht authentieke pasticceria in Florence heeft deze taartjes zeker in de vitrine liggen. Meestal worden ze gegeten als ontbijt, maar ze smaken ook prima als tussendoortje of zelfs al toetje (met een bolletje ijs en wat vers zomerfruit).
Het recept is niet heel ingewikkeld; als je alle stappen met aandacht volgt en alles met liefde bereidt, zijn de budini di riso helemaal in balans, met dun en zacht deeg, een stevige vulling die niet té zoet is.
foto’s: Lauren Bamford
Voor 8 budini di riso heb je nodig:
*voor het deeg: 125 gram koude ongezouten boter | 250 gram bloem | 80 gram suiker | 1 ei plus eigeel | de geraspte schil van een citroen
*voor de vulling: 100 gram arborio- of carnarolirijst (voor risotto) | 500 ml melk | 1 eetlepel ingezouten boter | 2 eieren | 1 eetlepel suiker | een snufje zout | de geraspte schil van een citroen en een sinaasappel | 1 theelepel vanille-extract
*muffinvorm | extra bloem en poedersuiker om te bestrooien
Eerst maak je het deeg. Snijd de boter in kleine blokjes. Wrijf de boter tussen je handen met de bloem en de suiker tot een kruimelig deeg. Zorg dat de boter helemaal is opgenomen door het deeg. Voeg vervolgens een geklopt ei, het extra eigeel en de citroenrasp toe en kneed het deeg tot het glad en soepel is. Vorm er een deegbal van, wikkel deze in plasticfolie en laat de deegbal een half uur rusten in de koelkast.
Vervolgens warm je voor de vulling de rijst op laag vuur (wees alert op aanbranden) in de melk. Laat de rijst onder regelmatig roeren zacht worden. Na ongeveer twintig minuten moet je een dik, romig rijstmengsel hebben. Haal de pan van het vuur, roer de boter erdoor en laat het rijstmengsel een beetje afkoelen. Voeg dan ook de geklopte eieren, de suiker, het zout, de citrusrasp en het vanille-extract toe. Roer goed door en laat de rijstvulling dan helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot het ongeveer 2 tot 3 millimeter dik is. Maak met een steekvormpje of een glas rondjes uit het deeg en vul de muffinvormpjes (zowel de bodem als de randen) met deze deegrondjes. Het deeg mag best een aantal millimeter over de rand ligt, dat kun je straks nog wegsnijden.
Verdeel het (goed afgekoelde) rijstmengsel over de muffinvormpjes. Snijd het overtollige deeg eventueel weg. Bak de budini di riso in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze even afkoelen in de vorm, haal ze er dan uit en laat ze helemaal afkoelen. Bestrooi ze voor het serveren met een laagje poedersuiker.
Alle heerlijke recepten, verhalen en foto’s voor een unieke smaakreis door Florence vind je in
foto: Emiko Davies
Florentine – the true cuisine of Florence | Emiko Davies | foto’s: Lauren Bamford | ISBN 9781743790038 | € 18,99 | via deze link als e-book te bestellen bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad