Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Pioppi-dieet – Italiaanse leefstijl om lekker én gezond te leven

Het Italiaanse dorp Pioppi (in de provincie Salerno, regio Campanië) is piepklein. Er wonen nog geen tweehonderd mensen. Men leeft er eenvoudig, maar juist daardoor ook lang en vooral gezond. De inwoners van Pioppi leven gemiddeld tien jaar langer, waarbij ze ook op hoge leeftijd nog zelfstandig wonen en genieten van de buitenlucht. Wat hun geheim is? Het Pioppi-dieet!

Verrukkelijk vers eten én een glas wijn

We kunnen alvast verklappen dat je voor deze gezonde leefstijl geen sportschool nodig hebt, want die er is niet in Pioppi. Bewegen doet men hier gewoon lekker in de buitenlucht: een wandelingetje in de ochtend, om te horen hoe het met iedereen gaat, gevolgd door een paar uur werken in de eigen moestuin.

Want in Pioppi vind je ook geen supermarkt: alles wat de inwoners eten, komt uit eigen tuin – of uit die van de buren. Iedereen heeft een eigen stukje grond waarop fruit en groente worden verbouwd. Zo eet je vers en met de seizoenen mee, een van de geheimen van een gezonde leefstijl.

Af en toe komt er vlees op tafel, maar gezien de ligging, aan de kust, staat er vaker vers gevangen vis op het menu. Natuurlijk wél vergezeld van een glas wijn, want ook dat hoort bij de gezonde leefstijl, aldus de locals in Pioppi.

Gezellig keuvelen maar op tijd naar bed

Het Pioppi-dieet gaat echter niet alleen over eten en bewegen. Het gaat ook om bewustzijn: leef in het moment, maak echt contact met mensen – zeker in je eigen omgeving, maar ook met vreemden – en zorg voor een aantal goede vriendschappen.

In Pioppi is er altijd tijd voor een praatje, worden levens niet via een (telefoon)scherm gedeeld en is iedereen begaan met het wel en wee van zijn buurman. Zo’n hechte samenleving heeft een enorme positieve invloed op je welzijn en gezondheid.

Dat geldt ook voor een goede nachtrust. De inwoners van Pioppi nemen na een lekkere lunch de tijd voor een siësta en gaan ’s avonds op tijd naar bed. Zo beginnen ze ’s ochtends fris en uitgerust aan de dag.

Een liftestyleplan in drie weken

Als je het Pioppi-dieet volgt, hoef je dus geen uren in de sportschool door te brengen of jezelf op een hongerdieet te zetten. Je kunt gerust lekker eten en drinken, door een paar simpele – en vooral hele haalbare – aanpassingen door te voeren in je eet-, slaap- en beweegpatroon. Je zult zien dat je al binnen drie weken effect merkt, waardoor het makkelijk is om deze aanpassingen blijvend in je leven in te passen – hoe druk je leven ook is.

In vijf stappen net zo gezond als de inwoners van Pioppi

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Ervaar zelf dat het Pioppi-dieet echt eenvoudig is toe te passen en meteen effect heeft, in slechts vijf stappen:

1 Eet veel fruit, groenten en vis; gebruik regelmatig extra vergine olijfolie, maar weinig tot geen suiker en weinig zout
2 Eet regelmatig noten, peulvruchten en granen
3 Beweeg veel en wandel ten minste een half uur per dag
4 Onderhoud je sociale contacten en plan daar bewust echt tijd voor in (zonder tussendoor steeds op je telefoon te kijken)
5 Slaap minimaal zeven uur per nacht en doe af en toe een middagdutje

Een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor het Pioppi-dieet, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen vind je in

Het Pioppi-dieet | Dr. Aseem Malhotra & Donal O’Neill | vertaald door Marielle Steinpatz & Saskia Peeters | ISBN 9789045216126 | Karakter |Uitgevers | bestel Het Pioppi-dieet via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *