Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fratello & Sorella – over Italië, koken & lekker eten

Fratello & Sorella is een kleurrijke briefwisseling tussen broer en zus die bol staat van buonissimo recepten waarvoor je meteen de keuken in wil duiken. Namens uitgeverij Prometheus mogen we alvast een fragment delen.

Twintig jaar geleden vertrok Frans van Munster naar Puglia, om olijven te gaan plukken. Hij werd halsoverkop verliefd, niet alleen op de streek, maar ook op de Italiaanse Anna. Ze kochten een trullo en zetten er een groot fornuis in. La dolce vita kon beginnen.

Frans bewerkte het land, perste druiven en olijven. Regelmatig schreef hij aan zijn zus Karin over het leven als Hollandse olijfboer te midden van Italianen. Via Vrij Nederland mochten we drie jaar lang meegenieten van hun briefwisseling, maar nu is er een prachtig kook- en kijkboek waarin talloze brieven vergezeld gaan van heerlijke recepten en prachtige foto’s.

In Fratello & Sorella nemen Frans en Karin je een jaar lang mee in hun brieven, over de lekkerste producten van het seizoen, over koken en over Italië. Een must have voor elke liefhebber van Italië en de Italiaanse keuken!

Een fragment, met twee brieven én een recept:

Ciao Francesco,
Op een buurtfeest kwam ik aan een levendige tafel terecht met vrouwen die moestuinnieuws uitwisselden. Een van hen vroeg om een recept voor aubergine. Ze had voor het eerst aubergines gekweekt en zei: ‘Ik weet alleen van wokken.’

Ik beloofde het ultieme auberginegerecht melanzane alla parmigiana voor haar op te schrijven. Op zoek naar dat recept kwam ik ook pasta alla Norma tegen; nog zo’n verschrikkelijk lekker gerecht met aubergine, tomaten en basilicum. En ook aubergines met kalfsgehakt gevuld, wat me deed denken aan een fijne, uitgebreide Turkse maaltijd.

Ik las dat het aubergineseizoen loopt van juni tot oktober, dus we kunnen nog even voort. Inmiddels heb ik het recept ook bij de buurvrouw gebracht en voor jou een foto gemaakt van echte Hollandse aubergines.

Ze zijn dunner dan je in de winkel koopt, maar wel net zo prachtig paars. Bijzonder dat het haar gelukt is, zo zonder kas. De moestuin lag weliswaar pal op het zuiden, beschut tussen de koeienstal en een berg kuil, maar dan nog.
Liefs, Karin

♥♥♥

Carissima sorellina mia,
Op de overigens stuitend slechte tv hier zag ik een paar weken geleden een interessant populairwetenschappelijk programma: Super Quark. De presentator, Piero Angela, bejubelde het Nederlandse volk om zijn efficiëntie, organisatievermogen en vernuft.

Hij vertelde de Italianen dat niet zij de grootste tomatenproducent van Europa meer zijn, maar ‘gli olandesi’! Nederland exporteerde vorig jaar 965 miljoen kilo en is daarmee nummer 2, na Mexico met 1140 miljoen. En hoe waren ze dat geworden? Door het opzetten van uiterst geavanceerde kassen waarin geen aarde meer gebruikt wordt.

Worden aubergines bij jullie ook op deze manier gekweekt? En hoe worden ze dan geproefd? Rauw kan niet, de stof solanine die ze dan bevatten kan buikpijn veroorzaken. Er moet dus iemand met een koekenpan klaarstaan om ze even lekker te bakken met een teentje knoflook.

Hier staan aubergines in de rode Pugliese aarde. Ze doen hun uiterste best om het laatste druppeltje water eruit te zuigen. En over de smaak kan ik maar het beste zwijgen.
Tanti baci, Frans

♥♥♥

Daar hoort natuurlijk een recept met aubergines bij, voor melanzane pugliesi om precies te zijn, Pugliese aubergines. Voor 4 personen heb je nodig: 2 grote aubergines, 2 tenen knoflook, 2 eetlepels azijn, een handvol gesnipperde peterselie, een handvol gesnipperd muntblad

Dit voorgerecht hoort bij de standaard antipasti in Puglia, maar je kunt het ook goed als groente bij een vlees- of visgerecht serveren.

Schil de aubergines en snij ze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Verhit een koekenpan en bak daarin de plakken aubergine zonder vet aan beide kanten goudbruin. Laat ze afkoelen op een schaal.

Maak een marinade van de olijfolie, azijn, knoflook, zout en peper en muntblad en haal daar alle plakken aubergine even doorheen. Zorg dat de saus goed verdeeld wordt over alle plakken. Leg ze terug op de schaal en strooi er peterselie over.

Fratello & Sorella | Frans & Karin van Munster | met foto’s van Ronald Hoeben | ISBN 9789044634082 | € 22,50 | Uitgeverij Prometheus | alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ik kijk altijd erg uit baar jullie berichten. Heerlijk!! Stukje dolce vita het hele jaar door, dat beïnvloedt de stemming positief!! Bedankt!! Ik blijf jullie volgen.

  2. Josette de Quant

    Als liefhebber van kookboeken en van Italië kan ik mijn hart ophalen op jullie site nu ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *