Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten uit Veneto

Aperol Spritz, gevulde courgettebloemen, gefrituurde sardientjes, je mag ons er elke nacht opnieuw voor wakker maken. Romige risotto’s, prachtig gelaagde pasticcio (een soort lasagne uit Verona) en verse bigoli (de typische pasta voor de regio Veneto), we scheppen graag een tweede keer op. Natuurlijk houden we dan wél altijd nog een gaatje over voor tiramisù, semifreddo of een stukje taart.

foto: Marleen van Es | Mangiamo!

Dankzij Antoinette Coops ligt al dit lekkers nu ook als we niet op reis zijn in de Italiaanse regio Veneto binnen handbereik. In haar prachtig uitgevoerde kookboek Mangiamo! word je pagina na pagina getrakteerd op de heerlijkste streekgerechten.

Over de schouder van mijn schoonmoeder
Hoe Antoinette aan al die heerlijk authentieke recepten komt? Antoinette: ‘Zeventien jaar geleden emigreerde ik naar Italië. De laars van schoonheid en verval, een georganiseerde zonnige chaos. Samenleving van dolce vita en keiharde realiteit. Een land vol nieuwe smaken en heerlijke geuren, te veel zelfs om in een leven te kunnen bevatten.

Italianen hebben een enorm talent om te genieten van de rijkdommen van hun land: groente, fruit, graan, peulvruchten, vlees, kaas en wijn. Daar moest ik iets mee. Ik ging koken zoals mijn nieuwe landgenoten deden. Dit was mijn zelfbedachte heerlijke inburgeringscursus!

Italianen zijn wat ze eten en dat wilde ik leren kennen. Over de schouder van mijn schoonmoeder keek ik mee in de pannen. We maakten samen verse pasta en risotto, ik snuffelde in haar kookboeken en las over de achtergronden van streekgerechten. Zij leerde me nieuwe ingrediënten te gebruiken, haar fijne kneepjes en ze vertelde honderduit over gerechten uit haar geboortestreek.’

foto: Marleen van Es | Mangiamo!

Anekdotes om van te smullen
Maar Mangiamo! is meer dan recepten alleen. Elk gerecht wordt ingeleid met een persoonlijke anekdote om van te smullen. Ook de inwoners van de streek komen uitgebreid aan het woord. Zo maak je kennis met jachthonden Jack en Oscar en truffelhond Rosa Nera, risottokoning Gabriele Ferron, Amaronemaker Felice Andreis, paardenslagers Giorgio en Lorenzo Avesani en paddofielen Silvia en Mariano.

Antoinette neemt je mee naar bossen en wijngaarden, maar ook naar het Watermeloenfeest. Maar bovenal troont ze je mee naar de keukens van Verona, van Venetië en van de kleine dorpjes op het platteland van de regio Veneto.

foto: Marleen van Es | Mangiamo!

Verleidelijk lekker(s)
Pagina na pagina verleidt Antoinette je met een stevige stoofpot met Amarone, gebakken ei met truffel, goudbruin gebakken kip, hartverwarmende polenta, geroosterde Chioggia-bietjes, koekjes in alle soorten en maten en nectarines uit de oven. Je voorraadkast vul je met Antoinettes hulp met basilicumazijn, kruidenzout, droplikeur, vijgenjam en limoncello.

Met Mangiamo! bewijst Antoinette dat ze een échte Italiaanse mamma is. Haar passie voor mooie ingrediënten spettert de pan uit. Zet je boodschappenmand maar klaar en sla voldoende in, want elk recept vraagt om minstens twee keer opscheppen!

Lees al Antoinettes recepten, verhalen, tips en anekdotes in

Mangiamo! – De heerlijkste streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto | Antoinette Coops | foto’s: Marleen van Es | ISBN 9789046823606 | € 27,99 | uitgeverij Nieuw Amsterdam | bestel Mangiamo! via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *