Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste (en lekkerste) mercati van Toscane

Het is vaste prik: elke woensdagochtend is er markt in Siena. Elke vrijdag wordt het Piazza Arnolfo in Colle Val d’Elsa omgetoverd tot een grote mercato, elke woensdagochtend is er markt in Certaldo en elke zaterdagochtend is Lucca het toneel van een boerenmarkt.

De hele stad of het hele dorp – en omstreken – loopt uit voor de markt. Allereerst om inkopen te doen: vers gebakken brood, net geoogste groente, kleurrijk fruit, een stuk kaas, een paar worstjes… Maar de markt is, zeker in de kleinere dorpjes, ook een sociale happening. Het is dé gelegenheid om vrienden en bekenden te treffen, samen een caffè te drinken en het laatste nieuws door te nemen.

Ook voor ons is een bezoek aan de markt vaste prik als we in Italië zijn. Saskia, die lange tijd in Toscane verbleef, kent het Toscaanse marktschema nog altijd uit haar hoofd. Een woensdag in Siena is immers niet compleet zonder een bezoekje aan de kramen vol lekkernijen, moka’s en ander huisraad.

Tijdens haar verblijf in Florence afgelopen maand viel Saskia qua marktbezoek met haar neus in de boter. Ze was er namelijk precies toen het nieuwe boek van Giulia Scarpaleggia verscheen: La cucina dei mercati in Toscana, met in de hoofdrol de mooiste markten van Toscane.

Dat werd gevierd met een bezoek aan de markt in Colle Val d’Elsa, waar Giulia als klein meisje al samen met haar nonna, oma, heen ging. Nu leidt ze Saskia en collegabloggers Georgette, Ilaria en Valentina rond langs de verschillende kraampjes, met genoeg stops om allerlei lekkers te verzamelen voor de lunch die we – op basis van de recepten uit haar nieuwe boek – bij haar thuis zullen bereiden.

Tegenover het Teatro del Popolo stoppen we eerst voor wat kaas. Natuurlijk moet er uitgebreid geproefd worden, van de pecorino, van de geitenkaas, van de romige gorgonzola (op een knapperig stukje brood) – het is bijna een tweede ontbijt. Maar zo weten we in elk geval wel dat we de allerlekkerste pecorino mee naar huis nemen…

Helaas begint het hard te regenen als we onze tassen vol groente en fruit – met de eerste fave, tuinbonen, van dit jaar (!) – hebben geladen. Op naar Giulia’s keuken, al maken we nog even een stop bij de bloemenkraam.

Irene, een van Giulia’s vriendinnen die ook net een prachtig boek heeft gemaakt en die tevens eigenaresse is van de heerlijke bed & breakfast Val di Rose, verzamelt hier fresia’s en prachtig groen om de tafel straks mooi aan te kunnen kleden.

Op weg naar huis stoppen we nog even bij Il Cavolo a Merenda, een kleine biologische boerderij waar we heerlijke sinaasappel- en peerextract proeven en inslaan. Niet alleen voor straks, bij de lunch, maar ook voor in de koffer!

Na een laatste stop bij slager Luciano rijden we onder een dikke deken van regendruppels naar Giulia’s keuken, waar het vuur lekker warm brandt.

Terwijl Irene met haar bloemversieringen voor sfeer zorgt, binden wij een schort om. Giulia’s vaardige handen zorgen ervoor dat we in no time het deeg voor de pasta tot een flinke bal hebben gerold. Als het deeg rust, krijg Irenes tafelversiering gezelschap van schaaltjes met het lekkers van Il Cavolo a Merenda, vers gebakken brood, planken vol vleeswaren en kaas en de prachtig groene tuinbonen.

Natuurlijk mag ook Giulia’s boek niet ontbreken – en dan vooral het recept op pagina 102, voor de pici. Het deeg heeft namelijk genoeg gerust en mag worden omgetoverd tot pici: dikke pastaslierten die typisch zijn voor deze streek. Na een korte demonstratie van Giulia gaan we aan de slag en al gauw verschijnen er bergjes pici op tafel die Giulia’s goedkeuring kunnen doorstaan.

Terwijl we een schaal vol crostini met zachte kaas en salsiccia, worst, de oven inschuiven, mixt Giulia haar pici-recept met dat voor de tagliolini cacio e pepe, eveneens uit haar boek. Voor deze romige kaassaus raspt ze alvast een flinke hoeveelheid van de pecorino toscano die we die ochtend proefden.

De rest van de kaas is voor bij de verse tuinbonen, waar we niet vanaf kunnen blijven. En zie, terwijl we deze eerste tekenen van lente doppen, gaat ook de zon weer schijnen. Nog voor de crostini gaar zijn en de pasta klaar om in het kokende water te verdwijnen, is het ineens lente in de heuvels rondom Colle Val d’Elsa.

Ook op tafel floreert het groen, dankzij Irenes groene handen. We schuiven aan voor een lange lunch, vol marktverhalen, traditionele Toscaanse recepten, keukenanekdotes en een grande finale met een vers gebakken appeltaart uit de keuken van Val di Rose en een chocoladetaart die eigenlijk te mooi was om in stukken te snijden.

Een feestelijke afsluiting van een heerlijke kennismaking met La cucina dei mercati in Toscana, dat natuurlijk mee naar huis ging. Om nog lekker lang na te genieten van alle delicatessen die de mercati in Toscane te bieden hebben en die we dankzij Giulia nu in mum van tijd omtoveren tot de heerlijkste gerechten!

La cucina dei mercati in Toscana is een heerlijke gids voor iedereen die van Toscaanse markten & recepten houdt. Zoals Giulia zelf zegt: ‘Usate questo libro e sporcatelo di farina, portatelo con voi in giro per la Toscana alla scoperta dei mercati e dei prodotti locali.’ – ‘Gebruik dit boek, zorg dat het onder de bloem komt te zitten en neem mee het mee op reis om de mooiste markten in Toscane en de lokale producten die er te vinden zijn te ontdekken.’ Het ruim 360 pagina’s tellende boek is verkrijgbaar in boekhandels in Toscane, via Amazon.it en via IBS.it.

Lees je liever in het Engels dan in het Italiaans? Bestel dan From the markets of Tuscany, de Engelstalige editie van Giulia’s boek die in de zomer van 2018 is verschenen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *