Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Saltimbocca alla romana uit Eating Rome van Elizabeth Minchilli

Het is heerlijk om door Rome te struinen, op zoek naar kleurrijke delicatessenwinkels, authentieke trattoria’s en andere fijne culinaire adresjes. Nóg heerlijker is het als je bij de hand genomen wordt door iemand die Rome als haar broekzak kent en in elke wijk precies weet waar de lekkerste adresjes te vinden zijn.

Dankzij collega-blogger Gillian maakten we kennis met zo’n culinaire gids: Elizabeth Minchilli, die sinds haar twaalfde heel Rome aan een proefondervindelijk onderzoek heeft onderworpen. Ze deelt haar bevindingen niet alleen live tijdens een food tour, maar ook op haar blog én in een meer dan heerlijk boek: Eating Rome – Living the Good Life in the Eternal City.

Eating-Rome-Elizabeth-Minchilli-boek

Aangezien we eigenlijk altijd wel door zo’n fijne culi-gids op sleeptouw genomen willen worden, bestelden we deze culinaire Rome-bijbel. Al gauw waren we verloren – niet in Rome, want dankzij Elizabeths aanwijzingen kun je hier niet meer misgrijpen – maar vanwege alle fijne herinneringen en heimwee.

Want wat zouden we weer graag artisjokken eten bij Giggetto (waar Elizabeth een prachtige scheve toren van carciofi vastlegde), snel een stuk pizza bianca halen als tussendoortje en de werkdag eindigen met een warmrode Negroni…

Eating-Rome-Elizabeth-Minchillifoto’s: Eating Rome | Elizabeth Minchilli

Elizabeth neemt je mee naar de kleurrijkste markten, met markante verkopers die stiekem het beste van hun koopwaar achter de uitgestalde kratjes bewaren.

Ze trakteert je op de lekkerste ijssalons, op het volgens ons beste pizzarecept uit de keuken van Gabriele Bonci, op pizzeria’s, trattoria’s en restaurants met traditioneel Romeinse gerechten op de kaart, zoals carbonara, amatriciana, cicoria, puntarelle, broccolo romanesco, carciofi en op nog veel, heel veel meer.

Eating-Rome-Elizabeth-Minchilli-3foto’s: Eating Rome | Elizabeth Minchilli

Alle tips gaan vergezeld van heerlijk herkenbare, persoonlijke verhalen over het leven in Rome, waar het eten van een panino of het bestellen van caffè net even om een andere benadering vraagt dan hier in het noorden. Zo weet je niet alleen waar je moet zijn, maar ook hoe je het beste van het beste kunt bestellen en voor even Romein tussen de Romeinen kunt zijn.

Eating-Rome-Elizabeth-Minchilli-2foto’s: Eating Rome | Elizabeth Minchilli

Daarnaast vertelt Elizabeth ook hoe het is om als buitenlandse (ze werd geboren in Amerika) in te burgeren in Italië in het algemeen en Rome in het bijzonder. Met een schoonmoeder uit Puglia was het bijvoorbeeld een uitdaging om zich aan het maken van orecchiette te wagen. Het is de mix van deze persoonlijke verhalen met tal van culinaire Rometips, lijstjes van ultieme favorieten en (grotendeels) Romeinse recepten die dit boek zo heerlijk maakt.

Met Eating Rome eet je net als Elizabeth je weg door Rome – waarbij je met elke hap verliefder zult worden op deze heerlijke stad. Onmisbaar tijdens je bezoek aan Rome, maar net zo fijn om de komende wintermaanden alvast bij weg te dromen, lijstjes te maken voor je volgende Romebezoek en wat recepten te maken om de heimwee te stillen.

Het water loopt je in de mond bij het lezen van de verhalen en recepten. Je wil meteen een tafeltje reserveren bij de trattoria’s en restaurants die Elizabeth aanbeveelt of de keuken induiken voor het maken van een van haar recepten, met veel Romeinse klassiekers voor elk seizoen.

Saltimbocca alla romana

Wij lieten ons verleiden door de saltimbocca, een vleesgerecht waarvan de naam is afgeleid van de uitdrukking saltare in bocca, in de mond springen – precies wat dit gerecht doet.

Niet alleen omdat je het dankzij de verleidelijke geur meteen wil verorberen nadat je het hebt gemaakt, maar ook omdat de combinatie van dun kalfsvlees met prosciutto en salie zo goed is dat het ongeveer letterlijk je mond in springt als het eenmaal op je bord ligt.

Elizabeth bestelt graag saltimbocca bij Al Pompiere en La Campana, zo vertelt ze, maar ze deelt ook het recept zodat je van dit typisch Romeinse gerecht ook thuis kunt genieten.

saltimbocca-recept (2)

Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 500 gram dun gesneden kalfsvlees (liefst in 12 gelijke stukjes) | zout en vers gemalen zwarte peper | 12 blaadjes salie | 12 dunne plakjes Parmaham | 1 eetlepel ongezouten boter | 1 eetlepel extra vergine olijfolie | 80 milliliter droge witte wijn

Rol elk stukje kalfsvlees zo dun mogelijk uit en breng op smaak met peper en zout. Leg op elk stukje kalfsvlees een plakje Parmaham en een blaadje salie. Zet de salie en de ham vast met een of twee tandenstokers.

saltimbocca-recept (1)

Verwarm de boter en de olijfolie in een grote braadpan en bak de saltimbocca’s ongeveer twee minuten (met het kalfsvlees aan de onderzijde). Draai ze dan om en bak ze nog een minuut. Doe dit eventueel in twee of meer porties en houd de reeds gebakken saltimbocca’s warm in de oven of onder aluminiumfolie.

Voeg na het bakken de wijn toe, schraap alle aangebakken stukjes van de bodem en roer even goed door. Voeg dan alle saltimbocca’s toe, warm nog even kort mee en serveer ze dan met de saus. Waarschuw je gasten voor de zekerheid wel even voor de tandenstokers!

Nog veel meer Romeinse recepten, verhalen en restauranttips vind je in

Eating-Rome-Elizabeth-Minchilli-boek-2

Eating Rome – Living the Good Life in the Eternal City | Elizabeth Minchilli | ISBN 9781250047687 | uitgeverij St Martin’s Press |  alleen nog verkrijgbaar als e-book

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *