Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Spiesjes met asperge, provolone en munt uit ‘De smaak van Sicilië’

Sicilië is een intrigerend eiland, zowel in cultureel als in culinair opzicht. Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis, dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten voor haar nieuwe kookboek De smaak van Sicilië.

Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus) en zoete desserts als cannoli en cassata. Stuk voor stuk betoverend lekker!

Wij delen vandaag Ursula’s recept voor spiesjes met asperge, provolone en munt. Ursula: ‘Ik schrijf dit recept midden in het aspergeseizoen. Elk jaar kijk ik zuchtend naar het zielige plukje in mijn tuin, in de hoop dat die zomaar een enorme oogst oplevert. Gelukkig levert onze bijzonder gulle buurman ons elk jaar armenvol asperges. Dit kleurrijke, overheerlijke gerecht at ik jaren geleden in Cefalu in Noord-Sicilië met mijn moeder.

Voor 4 personen heb je nodig: 24 asperges, van gelijke grootte, in stukken van 7,5 cm | 400 gram provolone (gebruik provolone affumicato, als je houdt van de rooksmaak) | 6 eetlepels goede kwaliteit extra vergine olijfolie, plus extra om te besprenkelen | royale handvol muntblad | rasp en versgeperst sap van 2 onbehandelde citroenen | zeezout en versgemalen zwarte peper

Blancheer de asperges 1 minuut in kokend water en dompel ze dan in koud water. Snijd de provolone overlangs in minstens 12 stukken die ongeveer even groot zijn als de asperges.

Steek de asperges en kaas aan houten spiesen. Ik neem meestal 2 stukken asperge voor elk stuk kaas, zodat aan elke spies 3 stukken kaas en 6 stukken asperge zitten.

Verhit een grill en bestrijk de spiesen met olijfolie. Rooster ze tot de kaas goudgeel is; keer ze één keer. Leg de spiesjes op een bord en verdeel er goede olijfolie, muntblaadjes, citroenrasp en -sap, zout en peper over.’

Nog veel meer Siciliaanse heerlijkheden vind je in

De smaak van Sicilië | Ursula Ferrigno | foto’s: David Munns | ISBN 9789492500090 | € 25,- │ Edicola Publishing | bestel De smaak van Sicilië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *