Dertien jaar na het succesvolle Jamie’s Italië keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. In Jamie kookt ItaliëDeze link opent in een nieuw tabblad draait het om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de beste gerechten uit alle windstreken van de laars.
De Britse topchef Jamie Oliver bracht de Italiaanse keuken een stukje dichterbij door een food trip door de Italiaanse laars te maken én er een boek aan te wijden. Van spaghetti alle vongole tot verschillende antipasti, het blijft lekker om zijn recepten uit de Italiaanse keuken te maken en Italiaanse avonturen te lezen. Maar wat bracht Jamie Oliver naar Italië?
Het is al een aantal jaren geleden, dat Jamie Oliver naar Italië afreisde om zich onder te dompelen in de Italiaanse manier van koken. Je kunt je afvragen of ze in Italië niet een eigen chef hebben die zoiets voor televisie zou kunnen etaleren, maar in dit programma ging het eigenlijk helemaal niet om topchefs en restaurants. Het ging om maaltijden die de Italianen thuis maakten, een kolfje naar de hand van Jamie Oliver.
Hij kookte samen met mensen thuis, in hun eigen keuken, of zelfs buiten, waarbij hij het liefst gerechten maakte die van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Dat daar veel liefhebbers voor zijn, had Jamie Oliver goed gezien. Er werd soms ‘gewoon’ spaghetti gekookt, maar hoe! De kracht van het Italiaanse eten leek al snel gebaseerd te zijn op koken met natuurlijke ingrediënten.
Geen liflafjes en tierlantijnen, maar verse tomaten, verse pasta, veel groenten van het land en kruiden uit de tuin. Dé ingrediënten van een bord vol heerlijkheid.
Jamie verzamelde natuurlijke ingrediënten uit de streek
Jamie verzamelde dan ook regelmatig van alles in zijn schoudertas herenDeze link opent in een nieuw tabblad en sleepte dat mee naar een Italiaans dorpje waar hij samen met vooral de (groot)moeders een maaltijd bereidde. Tot ieders tevredenheid. Het is fijn om ernaar te kijken en nog lekkerder om te eten.
De plekken die Oliver bezocht waren onder meer de Eolische Eilanden (Sicilië), Puglia, Napels, Rome en Toscane. Plaatsen waar je graag zelf ook op bezoek zou willen om de lokale dis te proeven. Met je schoudertas damesDeze link opent in een nieuw tabblad wandel je er door een prachtig gebied om je even later tegoed te doen aan de meest fantastische smaakvolle maaltijden.
Recepten uit de Italiaanse keuken
Uiteraard rolde hier een boek uit: Jamie kookt ItaliëDeze link opent in een nieuw tabblad. ‘Uit het hart van de Italiaanse keuken’. In het boek staan maar liefst honderdveertig recepten uit de Italiaanse keuken, maar het bijzondere aan dit boek is dat je ook kennismaakt met de eerdergenoemde (groot)moeders die zo goed weten hoe je een maaltijd moet bereiden. Dat maakt het boek ook tot een heerlijk leesboek en niet louter een boek vol recepten. Uiteraard staan er prachtige foto’s bij.
In Jamie kookt Italië vind je oneindig veel nieuwe Italiaanse inspiratie, van klassiekers (al dan niet met een twist) tot eigen kleurrijke creaties die zo op tafel kunnen tijdens een lange lunch in een olijfboomgaard (maar ook gewoon in je eigen keuken). Zo serveert hij spaghetti carbonara met krokante broodkruimels met eekhoorntjesbrood, een gedurfde combinatie voor veel Italianen maar inderdaad verrassend lekker, die bite bij de romige carbonara.
Jamie kookt Italië is een aanrader voor wie van Italië en het heerlijke Italiaanse eten houdt. Ruim tweehonderd pagina’s vol verhalen en recepten voor antipasti, salades, soepen, pasta, vlees, vis, bijgerechten en desserts Je kunt op deze manier van het Italiaanse leven blijven genieten, ook al moet je na een verblijf in Italië weer met je laptoptas (met daarin een Hollands bammetje) naar het werk.
Wij delen een van de kleurrijkste gerechten uit dit boek, dat je meteen doet denken aan zonnige Italiaanse zomers. Simpel, snel klaar maar ook supersmakelijk en een echte blikvanger op tafel.
Gebakken eieren met mozzarella, zoete tomaat & verse basilicum
Jamie Oliver: ‘Dit is echt een fantastisch voorafje of brunchgerecht. Je zet het in een handomdraai op tafel en het is perfect om te delen met familie of vrienden. De manier waarop de mozzarella samensmelt met de tomaten zorgt voor een goddelijk omhulsel voor de gebakken eieren. Hier ga je beslist van genieten.’
foto’s: David Loftus | Jamie kookt Italië
Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 1 gedroogde rode chilipeper | 1 teen knoflook | olijfolie | 2 takjes verse basilicum | 6 verschillend gekleurde rijpe tomaatjes | 1 bol mozzarella van 125 gram | 6 grote eieren | 4-6 sneetjes zuurdesembrood
Verwijder de zaadjes uit de rode peper en verkruimel hem in een grote koude koekenpan. Pel de knoflook, snijd hem in plakjes, doe hem met vier eetlepels olie bij de peper en zet de pan op matig vuur. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, doe de geplukte basilicumblaadjes erbij en bak het geheel ongeveer één minuut terwijl je de tomaatjes in willekeurige stukjes snijdt.
Voeg de tomaatjes toe zodra de boel begint te sissen, scheur de mozzarella in stukjes en doe die er een paar minuten later bij. Maak wat ruimtes vrij in de pan en breek de eieren tussen de tomaatjes en stukjes mozzarella.
Dek de pan af en bak de eieren drie tot vijf minuten, of tot ze naar wens zijn, en rooster intussen de sneetjes brood. Strooi vanuit de hoogte een snuf zwarte peper op de eieren en serveer ze met de warme toast.
Alle andere Italiaanse recepten vind je in
Jamie kookt Italië | Jamie Oliver | foto’s: David Loftus | vertaald door Jaromir Schneider | ISBN 9789021569598 | € 29,99 | Kosmos Uitgevers | bestel Jamie kookt Italië via deze link bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad