Ga op pad met onze City Walks!

Gebakken eieren met mozzarella & tomaat uit Jamie kookt Italië

Dertien jaar na het succesvolle Jamie’s Italië keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. In Jamie kookt Italië draait het om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de beste gerechten uit alle windstreken van de laars.

Met Jamie kookt Italië proef je meer dan honderdveertig nieuwe Italiaanse recepten uit de keuken van Jamie Oliver, van gezonde salades en soepen tot écht comfort food. Allemaal voldoen ze aan zijn standaard: overheerlijk, no-nonsense, vriendelijk voor je portemonnee én voor je schaarse kooktijd.

Jamie Oliver: ‘In Italië zal één ding nooit veranderen, en dat is dat bijna iedereen een ongelooflijke passie voor eten heeft. Bij de meeste Italianen heeft eten een warm plekje in hun hart en we mogen er allemaal van proeven. En het belangrijkste: hoe arm of rijk je ook bent, in Italië eet iedereen heel erg goed; eenvoudige, mooie en toegankelijke producten vind je standaard terug in iedere keuken.

De Italiaanse aard – een onmiskenbare obsessie voor seizoensjuweeltjes en zuinigheid bij het inkopen, een rechttoe rechtaan benadering in de keuken en een vleugje van het magische ingrediënt liefde – verricht wonderen bij het maken van de spectaculairste gerechten om met familie en vrienden van te genieten.

Ik hoop dat je dit boek gaat zien als een handboek voor het Italiaanse goede leven dat je elke dag van de week kunt openslaan. De recepten zijn een mix van fast en slow cooking; van familieklassiekers en nieuwe dingen die ik de afgelopen tijd leerde; van simpele doordeweekse gerechten en fantastische uitpakkers voor in het weekend of speciale momenten waarvoor je lekker lang de keuken in duikt.

Dit boek helpt je om de geliefde, authentieke Italiaanse sfeer thuis te creëren en zorgt ervoor dat de geuren en smaken aan tafel je in gedachten meenemen naar de prachtige streken van Italië. Of je er nog nooit geweest bent of juist al heel vaak, ik hoop dat dit boek voor iedereen een inspiratie is om dit fantastische land (weer) te bezoeken.’

In Jamie kookt Italië vind je oneindig veel nieuwe Italiaanse inspiratie, van klassiekers (al dan niet met een twist) tot eigen kleurrijke creaties die zo op tafel kunnen tijdens een lange lunch in een olijfboomgaard (maar ook gewoon in je eigen keuken). Zo serveert hij spaghetti carbonara met krokante broodkruimels met eekhoorntjesbrood, een gedurfde combinatie voor veel Italianen maar inderdaad verrassend lekker, die bite bij de romige carbonara.

Gebakken eieren met mozzarella, zoete tomaat & verse basilicum
Wij delen een van de kleurrijkste gerechten uit dit boek, dat je meteen doet denken aan zonnige Italiaanse zomers. Simpel, snel klaar maar ook supersmakelijk en een echte blikvanger op tafel.

Jamie Oliver: ‘Dit is echt een fantastisch voorafje of brunchgerecht. Je zet het in een handomdraai op tafel en het is perfect om te delen met familie of vrienden. De manier waarop de mozzarella samensmelt met de tomaten zorgt voor een goddelijk omhulsel voor de gebakken eieren. Hier ga je beslist van genieten.’

foto’s: David Loftus | Jamie kookt Italië

Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 1 gedroogde rode chilipeper | 1 teen knoflook | olijfolie | 2 takjes verse basilicum | 6 verschillend gekleurde rijpe tomaatjes | 1 bol mozzarella van 125 gram | 6 grote eieren | 4-6 sneetjes zuurdesembrood

Verwijder de zaadjes uit de rode peper en verkruimel hem in een grote koude koekenpan. Pel de knoflook, snijd hem in plakjes, doe hem met vier eetlepels olie bij de peper en zet de pan op matig vuur. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, doe de geplukte basilicumblaadjes erbij en bak het geheel ongeveer één minuut terwijl je de tomaatjes in willekeurige stukjes snijdt.

Voeg de tomaatjes toe zodra de boel begint te sissen, scheur de mozzarella in stukjes en doe die er een paar minuten later bij. Maak wat ruimtes vrij in de pan en breek de eieren tussen de tomaatjes en stukjes mozzarella.

Dek de pan af en bak de eieren drie tot vijf minuten, of tot ze naar wens zijn, en rooster intussen de sneetjes brood. Strooi vanuit de hoogte een snuf zwarte peper op de eieren en serveer ze met de warme toast.

Alle andere Italiaanse recepten vind je in

Jamie kookt Italië | Jamie Oliver | foto’s: David Loftus | vertaald door Jaromir Schneider | ISBN 9789021569598 | € 29,99 | Kosmos Uitgevers | bestel Jamie kookt Italië via deze link bij bol.com

Jamie Cooks Italy
Vanaf 19 augustus is Jamie Oliver ook te zien in een nieuw programma op 24Kitchen: Jamie Cooks Italy. Jamie reist door Italië, op zoek naar de lekkerste gerechten uit de Italiaanse keuken. De hoofdrol is echter niet alleen weggelegd voor de Britse tv-kok, maar ook voor een aantal Italiaanse nonna’s.

Jamie Cooks Italy
bestaat uit acht afleveringen, waarin je met Jamie naar onder andere Puglia, Basilicata en Sicilië reist. Naast prachtige beelden van Italië trakteert Jamie je op de heerlijkste gerechten, van cannoli tot verse vis. Heerlijk om te kijken dus!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *