Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ricotta al caffè – koffie-ricottashots uit Toscane

Deze maand reizen we weer naar Toscane. De voorpret kan nu al beginnen, met het nieuwe kookboek van Giancarlo & Katie Caldesi, dat simpelweg de naam van de regio draagt: Toscane.

De eenvoud van de titel en van de vormgeving van het boek doen meer dan recht aan een van de basisprincipes van de Toscaanse keuken: la semplicità. De Toscaanse keuken bestaat uit pure gerechten, die je met een handvol ingrediënten op tafel zet.

Dat betekent overigens niet dat het om simpele, saaie gerechten gaat. Integendeel, de inwoners van Toscane zijn immens trots op hun regio en de liefde voor hun omgeving vertaalt zich in een keuken die nooit teleurstelt.

Giancarlo & Katie Caldesi dompelen je in hun nieuwe kookboek even onder in die Toscaanse keuken. Bijna driehonderd pagina’s lang leef je mee op het Toscaanse ritme; traag, kalm, met respect voor de seizoenen.

Dankzij de indeling van Toscane geniet je een dag lang van allerlei Toscaans lekkers. Begin de dag bijvoorbeeld met koffie-ricottashots (waarvan we het recept mogen delen), schuif voor de lunch aan tafel met familie, pratend en ondertussen genietend van een goede pasta met ragù, neem de tijd voor een aperitivo met lekkere hapjes, maar eet niet te veel, want ook ’s avonds wacht er nog een heerlijke maaltijd. En wat denk je van de dolci, van abrikozentaart met frangipane tot panforte.

Tegen een achtergrond van glooiende heuvels nemen Giancarlo en Katie Caldesi je mee op een culinaire reis door het diverse landschap, waarbij je tradities en kooktechnieken leert kennen die deze regio zo hartverwarmend maken.

Ontbijten op het Toscaanse platteland

Katie Caldesi: ‘Caffè e cornetto (koffie met een croissant) is het ontbijt dat bij de lokale bar wordt besteld door bijna iedere Italiaan, in elke Italiaanse straat, in elke Italiaanse stad die ik ooit heb bezocht. Ik houd van dit moment van de dag: er hangt een drukke, bruisende, levenslustige sfeer in een kleine ruimte vol goedverzorgde Italianen, geurend naar aftershave en parfum, met fris aangebrachte make-up, die kletsen, lachen en hun eerste suiker- en cafeïneshot van de dag binnenkrijgen.

Onder onze vrienden op het platteland varieert het ontbijt van yoghurt met fruit tot geroosterd Toscaans zoutloos brood met een tomaat en groene Toscaanse olijfolie, of, voor Giancarlo’s vader, brood met een rijpe vijg of een vers stuk meloen.’

Koffie-ricottashots

Giancarlo Caldesi: ‘Dit is een van mijn favoriete recepten in dit boek. In Toscane is dit een oude manier om ricotta te eten als ontbijt of als een merenda (een tussendoortje). Het is eenvoudig, voedzaam, licht en niet te zoet. Ik serveer dit graag in shotglaasjes als ontbijt, maar het kan ook prima als dessert.

Voor vier tot zes kleine shotglaasjes heb je nodig: 250 gram ricotta, uitgelekt | 4 eetlepels koude espresso | 3-4 theelepels fijne kristalsuiker, of naar smaak | 2 theelepels cognac | 20 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)

Klop de ricotta in een kom met de koffie, de suiker en de cognac los. Voeg eventueel nog wat suiker toe. Schep in shotglaasjes en probeer daarbij de zijkant van de glaasjes schoon te houden. Schaaf met een scherp mes krullen van de chocolade en verdeel over het ricottamengsel. Bewaar maximaal één dag in de koelkast. Serveer koud.’

Duik in de keuken van Toscane met

Toscane – simpele recepten en feestmaaltijden uit Italië | Giancarlo & Katie Caldesi | vertaald door Kim Steenbergen | foto’s: Helen Cathcart | ISBN 9789461431875 | € 27,50 | Good Cook | bestel Toscane via deze link bij bol.com

Nog meer lekkers van Giancarlo en Katie Caldesi vind je in hun kookboek Sicilië, waaruit we eerder een verrukkelijk recept voor semifreddo met marsala hebben gedeeld.

foto’s: Helen Cathcart

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *