Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Five Quarters – een ode aan Testaccio

Elk stukje Rome is ons lief, maar waar Willemijns hart vooral sneller gaat kloppen bij nieuwe archeologische vondsten op en rond het Forum Romanum, heeft Saskia het hare verloren aan de wijk Testaccio.

Testaccio is geen wijk vol beroemde bezienswaardigheden. Het is wél het kloppend hart van de Romeinse keuken, met een heerlijke markt, het vroegere slachthuis en tal van authentieke osteria’s en andere adresjes waar je als lekkerbek nooit teleurgesteld zult worden (de lekkerste vind je allemaal terug in onze City Walk in Testaccio).

artisjokken-markt-Testaccio-Rome (1) Testaccio-markt-RomeVolpetti-Piu-Testaccio-Rome (2) Volpetti-Testaccio-Rome (2)

Op het menu geen haute cuisine, maar echte Romeinse pastagerechten (denk aan cacio e pepe of amatriciana) en vooral veel orgaanvlees. Niet vreemd als je weet dat de arbeiders die in het slachthuis werkten als aanvulling op hun loon vaak het ‘vijfde kwart’ (quinto quarto) kregen; het deel van het karkas waartoe de organen, de kop, de staart en de hoeven behoorden. De benaming quinto quarto doet misschien een beetje vreemd aan, maar het totale gewicht van dit kwart (dat de afnemers van het slachthuis niet wilden hebben omdat het veel te snel bedierf) was ongeveer gelijk aan een kwart van het totale gewicht van het dier dat was geslacht.

Dankzij dit quinto quarto zijn klassieke Romeinse gerechten als coda alla vaccinara (gesmoorde ossenstaart), trippa all aromana (langzaam gegaarde pens in tomatensaus) en rigatoni alla pajata (pasta met ingewanden van kalveren, lammeren of jonge geitjes) ontstaan. Echt het proberen waard tijdens een bezoek aan Testaccio!

Five-Quarters-Rachel-Roddy-2

Five Quarters
Net als Saskia verloor ook de Britse Rachel Roddy haar hart aan Testaccio. Tijdens een reis door Italië dwaalde ze – na een bezoek aan het Colosseum, de Trevifontein en de Spaanse Trappen – een middag door deze wijk – en ze was meteen verkocht.

In plaats van verder zuidwaarts te reizen, naar Sicilië, huurde ze een klein appartement vlak bij de markt en genoot ze elke dag van al het lekkers dat dit stukje Rome te bieden heeft. Ze sloot vriendschap met een aantal marktlui en kookte in haar kleine keuken elke dag opnieuw met de oogst van een rondje markt.

Haar persoonlijke verhalen, recepten en culinaire tips tekende ze op in een boek dat de titel Five Quarters kreeg, als een eerbetoon aan de wijk die meteen als thuis voelde. Met dit boek breng je Testaccio naar je eigen keuken, met onder meer supplì, gefrituurde salie, artisjokken en courgettebloemen, pizza bianca, pasta e ceci, spaghetti alla carbonara, een variant op de klassieke cacio e pepe (met ricotta), polpette, porchetta en een ciambellone (een soort tulband) met ricotta en citroen.

Five-Quarters-Rachel-Roddy-preview (1) Five-Quarters-Rachel-Roddy-preview (2) Five-Quarters-Rachel-Roddy-preview (3) Five-Quarters-Rachel-Roddy-preview (4)

 

Alle Romeinse recepten en verhalen van Rachel vind je in

Five-Quarters-Rachel-Roddy

Five Quarters – Recipes and Notes from a Kitchen in Rome | Rachel Roddy | ISBN 9781444735062 | € 26,99 | uitgeverij Hodder & Stoughton | bestel Five Quarters via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *