Lees onze laatste blogs:

Verrukkelijke vakantietips voor Trevi (Umbrië)

Na een heerlijke tussenstop in Turijn, reizen Elke en Pepijn met baby Floris richting Umbrië. Elke doet verslag van hun reis, mét fijne tips voor wie ook met een baby of peuter op vakantie naar Umbrië gaat. Elke: ‘Als je met de auto van Turijn naar Umbrië rijdt, word je door het navigatiesysteem meestal via Genua geleid, omdat dit de kortste weg zou zijn. Maar omdat Floris heel erg bang was in de tunnels in Zwitserland, kregen we de tip om via Parma, Bologna en Florence te rijden. Het is ongeveer zeshonderd kilometer tot in Umbrië en voor ons dus …

Lees meer »

Cantina Dionigi in Bevagna – heilige wijn en een godenmaal

Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna. Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen …

Lees meer »

Pastaworkshop in Perugia

Annerike volgt via Italstudio een taalcursus in Perugia. Na een ochtend hard studeren bij taalschool Comitato Linguistico is er ook tijd voor een ontspannende activiteit: een pastaworkshop! Annerike: ‘Na schooltijd organiseert de school meerdere activiteiten die je kunt ondernemen, van een stadswandeling met aperitivo tot het kijken van een Italiaanse film. Hoewel ik me deze week na schooltijd onderdompel in de wijnweek die de school twee keer per jaar organiseert, heb ik gelukkig ook nog tijd om na de lessen een pastaworkshop te volgen. Zodra de lessen zijn afgelopen, zet docent Livia alle ingrediënten en benodigdheden klaar voor de pastaworkshop. …

Lees meer »

Italiaans leren in Perugia – grammatica, conversatie en naschoolse activiteiten

Annerike volgt een cursus Italiaans in Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Dankzij de vele internationale studenten van de Università degli Stranieri is Perugia een bruisende universiteitsstad. Annerike koos echter voor een kleinschalige, persoonlijker taalschool. Via Italstudio ontdekte ze Comitato Linguistico Perugia, met meerdere activiteiten die je na de lessen kunt ondernemen, van een stadswandeling met aperitivo tot een pastaworkshop, van een seminar over Italiaanse gebaren tot het kijken van een Italiaanse film. ‘Benvenuta Annerike! Ben arrivata?’ Ik ben nauwelijks over de drempel gestapt als ik deze woorden hoor. Wat een warme, gastvrije ontvangst. Mijn lichte zenuwen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw …

Lees meer »

Wijn proeven bij Cantina Cenci in San Biagio della Valle

Annerike dompelt zich een week lang onder in la dolce vita in Umbrië en geniet volop van de wijnweek van taalschool Comitato Linguistico Perugia. Een bijzonder wijnhuis waar tijdens deze wijnweek uitvoerig wordt geproefd, is Cantina Cenci in San Biagio della Valle. Annerike: ‘Onze privéchauffeur en ook de navigatie zijn de weg even kwijt als we richting Cantina Cenci rijden. Gelukkig zien we in de verte, aan het einde van een lange, onverharde weg, een paar oude wijnvaten die zich duidelijk aftekenen tegen de horizon. Wijnmaker en eigenaar Giovanni Cenci en zijn vrolijke truffelhond Mina staan ons al op te …

Lees meer »

Wijnweek in Perugia – een ware ontdekkingstocht langs de wijnen van Umbrië

Annerike volgt regelmatig een korte cursus Italiaans in Italië. Dankzij de tips van Ingrid van Italstudio reisde ze al naar Sanremo, aan de Italiaanse Bloemenrivièra, en naar Florence, voor de speciale cursus Italiaans in de stad. Dit keer reist ze naar Perugia, voor een speciale wijnweek die wordt georganiseerd door taalschool Comitato Linguistico in Perugia: Italiaans leren én wijn proeven ineen. Als dat geen gouden combi is… Annerike: ‘Twee keer per jaar, in mei en in september, organiseert Luca, docent bij Comitato Linguistico in Perugia, een speciale wijnweek, waarbij je je volop kunt onderdompelen in de wijnen van Umbrië. De …

Lees meer »

Kwaliteit onder de kurk – keurmerken voor Italiaanse wijn

Komende week nemen we jullie mee op wijnreis in Umbrië. Als voorbereiding delen we vandaag alvast een paar algemene wijnweetjes, zodat je weet waar we over praten. Zo noemen we de vier verschillende kwaliteitsaanduidingen die er voor Italiaanse wijn bestaan en leggen we kort uit waar deze aanduidingen voor staan. Italianen houden niet alleen van lekker eten, maar ook van een goed glas wijn. Dankzij een eeuwenlange wijntraditie kunnen we nu genieten van wijnen uit alle delen van de laars, van de beroemde Barolo uit Piemonte tot een bruisende prosecco of een frisse Pinot Grigio uit de regio Veneto, van …

Lees meer »

Terugblik mei: een veelzijdige Giro d’Italia van Puglia tot Perugia en Pesaro, van Abruzzo tot Amsterdam, Maastricht en Tongeren

Ciao tutti! Onze maandelijkse terugblik is deze maand bijna nog beter gevuld dan anders. Tijdens de maand van de Giro d’Italia legden we een eigen Giro af, met etappes naar onder meer Perugia (Umbrië), Pesaro (Le Marche), de Valle d’Itria (Puglia) en de Costa dei Trabocchi (Abruzzo). Een aantal etappes lag wat dichter bij eigen huis: zo togen we naar Tongeren voor het jaarlijkse evenement Ciao Tongeren en woonden we in Amsterdam de boekpresentatie van het verrukkelijke  boek over Italië van Onno Kleyn bij. Tijd voor een terugblik op deze grandioze giro di maggio! Giro d’Italia bij L1 Tijdens de …

Lees meer »

Viva la musica! – de 50 mooiste Italiaanse liedjes over muziek

Luister je graag naar Italiaanse muziek? Dan kun je je hart ophalen aan onze nieuwe playlist, met maar liefst vijftig Italiaanse liedjes over muziek, van Musica è van Eros Ramazzotti en Vivo per lei van Andrea Bocelli tot Musica che resta van Il Volo en Come musica van Jovanotti. Er is voor ieder wat wils, van Paolo Conte en Max Gazzé tot Laura Pausini en Ludovico Einaudi, van Lucio Dalla en Fabrizio De André tot Thegiornalisti en Vito Lavita. Je vindt al deze nummers – in totaal goed voor ruim drie uur aan Italiaanse musica – heel handig in een Spotify-playlist, …

Lees meer »

Brisighella – een middeleeuws ezelstraatje, olijfolie en kiwiplantages

Afgelopen zomer bezocht Lieve van Insolita met haar gezin de regio Emilia-Romagna. Ze logeerden in Brisighella, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In deze blog laat ze ons meegenieten van dit pittoreske plaatsje. Lieve: ‘Als we het weggetje naar onze verblijfplaats Podere Ovello inslaan, wordt onze aandacht meteen getrokken door de Pieve del Thò. Dit romaanse bouwwerk is het oudste kerkje in de Lamone-vallei. Het is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw; een precieze datering is niet bekend. Het is tegenwoordig een geliefde trouwlocatie. Wanneer we onze weg vervolgen, zien we rijen vol …

Lees meer »

Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci in Milaan

In 2019 was het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed. Tijd voor een Da Vinci-tour door Milaan, de stad waar Leonardo da Vinci ruim twintig jaar woonde. Inge neemt je mee op pad langs een aantal plekken waar de erfenis van Da Vinci in Milaan te bewonderen is. De paarden van Da Vinci Inge: ‘We starten onze tour in het noorden van het centrum, niet ver van het metrostation Porta Garibaldi. Vanaf het metrostation loop je naar de Porta Garibaldi, een van de stadspoorten die tot het begin van de negentiende eeuw toegang gaven tot de stad. Onder …

Lees meer »

Leestip: De laatste trein uit Ligurië

In haar roman De laatste trein uit Ligurië verbindt Christine Dwyer Hickey het landelijke Ligurië van de jaren dertig met het grauwe bestaan in Dublin tegen het eind van de twintigste eeuw. Dwyer Hickey woont afwisselend in Ierland en aan de Italiaanse Rivièra. Ze kent beide plekken dus goed, maar De laatste trein uit Ligurië is ook op een ander vlak een persoonlijk verhaal. Christine Dwyer Hickey baseerde het namelijk op haar eigen familiegeschiedenis. Ze laat daarmee zien dat identiteit en geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wat je ook verhult of verandert. Het is 1933. Bella Stuart laat haar …

Lees meer »

Wandelen in het Parco Portofino

Portofino is in de hele wereld beroemd. Het is misschien wel het meest mondaine dorpje van de Italiaanse Rivièra, dé vakantiebestemming voor de superrijken met zijn dure winkels en jachthaven vol luxe jachten. Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie in Italië en de vastgoedprijzen rijzen er de pan uit. Natascha: ‘Qua sfeer ligt dit mijlenver af van ons eigen Italiaanse paradijsje midden in de natuur, wat een uitstapje er naar toe des te specialer maakt. We kijken onze ogen uit naar de hordes toeristen die uit de bootjes stappen, naar de exorbitante prijzen in de winkels …

Lees meer »

Street art in Salerno

In een van Felicia’s eerste blogs voor Ciao tutti bracht ze een aantal zaken in beeld die je zeker moet doen wanneer je de havenstad Salerno bezoekt. Een van de dingen is het bewonderen van de bijzondere street art die de stad rijk is. In dit artikel wil Felicia graag iets meer laten zien van deze bijzondere kunstvorm die je op verschillende plekken in de stad kunt tegenkomen. Alice Pasquini Bij een van de eerste initiatieven van de Fondazione Alfonso Gatto, de stichting die bij veel street art-projecten in de stad een rol speelt, was een internationale bekende artiest van …

Lees meer »

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, …

Lees meer »

Parco Scultura La Palomba – beeldenpark even buiten Matera

Ciao tutti-lezer Jacobus van Leusden uit Beerse (België) tipte het Parco Scultura La Palomba, in een grote steengroeve zo’n drie kilometer buiten Matera, dat dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is. Jacobus schreef: ‘Dit bijzondere beeldenpark bevindt zich in een niet meer in werking zijnde steengroeve, die inmiddels het domein is geworden van de beeldhouwer Antonio Paradiso. Paradiso werkt voornamelijk met de lokale steensoorten pietra di Apricena en pietra di Trani en met ijzer en staal. Het is een imposante verzameling van grote tot zeer grote kunstwerken met mooie fijn uitgewerkte details, waaronder stalen sculpturen gemaakt uit de restanten van …

Lees meer »

Droom jij van een huis in Zuid-Italië?

Op zoek naar een droomhuis in Puglia? Hans Smit van Huis In Zuid-Italië helpt je daar graag bij. Hij werkt samen met een gerenommeerde Italiaanse architect en een degelijke bouwondernemer uit de streek. Samen hebben ze de mooiste villa’s gerealiseerd, met oog voor detail en een buitengewoon hoge kwaliteit. We laten je graag kennismaken met Hans en met Huis in Zuid-Italië. La bella Puglia Vanaf het schiereiland Gargano steken witte kliffen ver uit in de zee, die nu eens smaragdgroen, dan weer azuurblauw kleurt. Sporen van het Byzantijnse rijk worden in de hele hak van de laars afgewisseld met invloeden uit het …

Lees meer »

Lunchen in de trullo van fratello Frans en Anna

Vroeger verslonden we de briefwisseling tussen fratello Frans en zijn zus Karin, in Vrij Nederland. Frans was olijven gaan plukken in Puglia. Hij viel als een blok voor de eeuwenoude olijfbomen, wortelend in de rode aarde, en de witte dorpjes met hun langzame ritme. Hij wilde blijven, helemaal toen hij de Italiaanse Anna had ontmoet, die zijn liefde voor dit stukje Italië nog verder aanwakkerde. Samen kochten ze een oude trullo, die ze stukje bij beetje opknapten. In de grootste ruimte kwam een enorm fornuis, kleinere ruimtes werden gevuld met planken voor de culinaire voorraad en een enorme verzameling potten …

Lees meer »

De tuin van fratello Frans in Puglia

‘Loop even mee de tuin in. Ik denk niet dat je ooit zo veel verschillende kleuren groen hebt gezien. De lente is laat dit jaar en bovendien heeft het veel geregend. Maar uiteindelijk trekt de zon toch altijd aan het langste eind in Italië en de plotselinge warmte zorgt voor een kleurenexplosie. Kijk, hier heeft Anna een hoekje gereserveerd voor alle kruiden. Lekker dicht bij het huis zodat je niet op het laatste moment, als je bruschetta goed geroosterd is, nog een heel eind moet lopen om wat verse oregano te plukken om die eroverheen te strooien. Het is een …

Lees meer »

Een fatsoenlijke familie – Rosa Ventrella

Het is dé nieuwe leestip uit het zuiden van Italië voor alle liefhebbers van de boeken van Elena Ferrante: Een fatsoenlijke familie van Rosa Ventrella. Namens Xander Uitgevers mogen we een fragment delen. Iedereen in de oude stad van Bari, de hoofdstad van Puglia, kent Maria als Malacarne, vanwege haar donkere huid, haar oosterse ogen die schijnen als sterretjes en haar ontembare, explosieve karakter. Maria komt uit een arm gezin en vindt haar uitweg uit de dagelijkse sleur in de vriendschap met Michele, een jongen uit een gevreesde criminele familie. Door de jaren heen groeit hun verboden band uit tot …

Lees meer »

De kunst van cartapesta (papier-maché) in Lecce

Al wandelend door Lecce zie je veel winkeltjes met souvenirs gemaakt van cartapesta, papier-maché. Anders dan bijvoorbeeld marmer of hout was dit materiaal altijd voorhanden en bovendien goedkoop, zodat zowel de kunstenaar als de koper geen kapitaal hoefde neer te leggen voor een mooi beeldje. Maar ook voor grote beelden werd in Lecce vaak naar papier en lijm gegrepen. Deze beelden moesten namelijk met enige regelmaat in processie door de stad gedragen worden, op de schouders van een aantal gelovigen. Met dank aan de kunst van papier-maché waren de beelden niet zo zwaar en dus veel beter te tillen. Je …

Lees meer »

Daal af in de grotten van Castellana Grotte

Vorige week logeerden we bij Masseria Cesarina, even buiten Castellana Grotte, het meest noordelijke plaatsje van de Valle d’Itria. Het wordt daarom ook wel de Porta della Valle d’Itria genoemd, de ‘toegangspoort tot de Valle d’Itria’. Het weer was wisselvallig: zonnige dagen waarop het bijna zomer leek werden afgewisseld met grijze dagen, met flinke regen- en onweersbuien. Op zo’n regenachtige dag is een bezoek aan de Grotte di Castellana een must. Je zult verrast worden door de enorme uitgestrektheid van dit grottencomplex, dat meer dan drie kilometer lang en op het diepste punt meer dan honderd meter diep is. Negentig miljoen …

Lees meer »

In de voetsporen van Leonardo da Vinci en Catherina de’ Medici – Italië in de Franse Loire-vallei

Dat Italianen een aangeboren talent hebben voor het creëren en waarderen van schoonheid is geen geheim. In Italië struikel je in bijna elke stad en elk dorp over een schitterende kerk, een indrukwekkend kasteel en fotogenieke piazza’s. Soms word je echter ook buiten de laars verrast door die Italiaanse bellezza. Zelfs op plekken waar je het eigenlijk niet verwacht, zoals in het Loire-dal, ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van Parijs. Als nietsvermoedende bezoeker waan je je plots een beetje in Italië, zoals bij het kasteel van Amboise. Voor wie met de auto via Frankrijk naar Italië reist, is deze Italiaans …

Lees meer »

Kaassoezen uit Il cuoco piemontese perfezionato a Parigi

Terwijl Italië in de zestiende eeuw de culinaire toon zette in Europa, was de Franse keuken in die tijd nog sterk middeleeuws van karakter. In 1651 verscheen er echter een kookboek dat liet zien dat Frankrijk niet stilgezeten had. Met Le cuisinier françois van François Pierre de la Varenne werd een grote stap gezet naar een moderne nationale Franse keuken, die al snel door andere landen in Europa geadopteerd zou worden. Manon van Eetverleden laat zien hoe deze ontwikkeling ook doorwerkt in Italië – met een recept voor kaassoezen! Manon: ‘Na de publicatie van Le cuisinier françois verschijnen er al …

Lees meer »