Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De kunst van cartapesta (papier-maché) in Lecce

Al wandelend door Lecce zie je veel winkeltjes met souvenirs gemaakt van cartapesta, papier-maché. Anders dan bijvoorbeeld marmer of hout was dit materiaal altijd voorhanden en bovendien goedkoop, zodat zowel de kunstenaar als de koper geen kapitaal hoefde neer te leggen voor een mooi beeldje.

Maar ook voor grote beelden werd in Lecce vaak naar papier en lijm gegrepen. Deze beelden moesten namelijk met enige regelmaat in processie door de stad gedragen worden, op de schouders van een aantal gelovigen. Met dank aan de kunst van papier-maché waren de beelden niet zo zwaar en dus veel beter te tillen.

Je zult je erover verbazen hoe mooi en verfijnd deze beelden zijn gemaakt. Het is een kunst die niet iedereen zomaar onder de knie kan krijgen. Het wordt vaak van generatie op generatie overgedragen en aangeleerd. Zo houdt men de werkwijze in ere en gaan de fijne kneepjes van het ambacht niet verloren.

Zo zagen we tijdens ons verblijf in Lecce tegenover de San Matteo een ezeltje tot leven komen:

Soms zijn er zelfs grotere kunstwerken van papier gemaakt. Loop maar eens binnen bij de Santa Chiara en tuur naar het plafond. Zeg nu eerlijk: je kunt toch eigenlijk niet zien dat dit geheel van papier-maché is gemaakt? Het lijkt écht van hout!

De plaatselijke papier-maché-kunstenaars maken naast beelden voor de kerken van Lecce ook de mooiste souvenirs. Het is moeilijk kiezen tussen een mollig engeltje, de lokale heilige Sant’Oronzo of een aanwinst voor in de kerststal.

Zeker als we bij Marco, onze favoriete papierkunstenaar, gaan kijken, nemen we altijd weer iets mee. Marco heeft zijn atelier aan Piazza Duomo, waar je hem gewoon op de vingers mag kijken. Al plakkend en modellerend vertelt hij je dat hij de traditie van het papier-maché maken van zijn opa leerde.

Het is echt een vak, geen hobby, want het maken van een beeld vereist een bijzondere techniek die je niet zomaar even aanleert. Bovendien is het vrij tijdsintensief; Marco is gemiddeld drie tot vier weken met één beeld bezig. Dit komt ook doordat de verschillende papierlagen tussentijds goed moeten drogen.

Marco werkt daarom vaak aan meerdere beelden tegelijk en zijn werkplaats is dan ook altijd goed vol met beelden in verschillende stadia van voltooiing.

Nog meer cartapesta-creaties vind je in de winkels aan de Via Giacomo Matteotti en de Via Umberto I in. Hier vind je een aantal kunstenaars die in hun kleine ateliers beeldjes van papier-maché maken en verkopen.

In de Via Francesco Antonio d’Amelio zie je allerlei standbeelden en kunstwerken buiten staan. Hier bevindt zich een atelier waar onder andere papier-maché beelden uit de kerk gerestaureerd worden. In aanloop naar Kerstmis maken ze hele kleine kerstengeltjes. Neem zeker even de tijd om met deze fantastische kunstenaars te praten, want ze laten met liefde zien wat je kunt maken met deze speciale techniek.

Nog meer tips voor Lecce

Nog veel meer tips voor Lecce vind je in onze ruim 250 pagina’s tellende digitale reisgids Lecce – de leukste tips & adressen, met unieke verhalen, persoonlijke tips en prachtige foto’s.

We hebben deze gids samengesteld met Joelle, die al jaren in Lecce woont en er tien jaar lang B&B Little Dolce runde. Zo weten we zeker dat we jullie kunnen laten genieten van extra veel insider’s tips voor een bezoek aan deze bellissima barokstad!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in deze Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Patricia Den Tandt

  Beste
  Hartelijk dank voor het interessante artikel over “De kunst van cartapesta (papier-maché) in Lecce”
  De foto van het plafond van Chiesa Santa Chiara is echter dat van de Duomo en niet van Santa Chiara.
  Ik heb het deze zomer bezocht 🙂

  Groetjes
  Patricia

 2. Ciao Patricia,
  je hebt helemaal gelijk, ik heb het meteen rechtgezet (en de foto’s in mijn archief beter gelabeld). Grazie!
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *