Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandelen in het Parco Portofino

Portofino is in de hele wereld beroemd. Het is misschien wel het meest mondaine dorpje van de Italiaanse Rivièra, dé vakantiebestemming voor de superrijken met zijn dure winkels en jachthaven vol luxe jachten. Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie in Italië en de vastgoedprijzen rijzen er de pan uit.

Natascha: ‘Qua sfeer ligt dit mijlenver af van ons eigen Italiaanse paradijsje midden in de natuur, wat een uitstapje er naar toe des te specialer maakt. We kijken onze ogen uit naar de hordes toeristen die uit de bootjes stappen, naar de exorbitante prijzen in de winkels en de jachten die er in het water dobberen. Na zo’n uitstap zijn we dubbel zo blij om terug te keren naar de rust van onze Piemontese heuvel.

Wat velen die Portofino bezoeken niet weten, is dat het achterliggende schiereiland een natuurpark is. Het Parco Portofino biedt vele panoramische wandelmogelijkheden. Je kunt kiezen tussen niet minder dan tachtig kilometer paden en allemaal zijn ze de moeite waard. Dit natuurgebied biedt een mooi alternatief voor wie ook iets anders wil doen dan chique flaneren in de steegjes van Portofino.

De meeste toeristen blijven echter in het dorpje hangen. Hoogstens strekken ze eens de benen met een wandeling naar de vuurtoren (faro) op de Punta di Portofino waar ze dan op het gezellige terras van het barretje op het verste punt van de wandeling een fotogenieke cocktail drinken.

Vanuit de jachthaven van Portofino doe je er ongeveer twintig minuten over om er te geraken. Bij elke stap geniet je van de geweldige uitzichten. Wij hoorden dat je op sommige momenten aan de vuurtoren de dolfijnen kunt zien spelen en springen in de zee. Helaas mochten we dit schouwspel nog niet met eigen ogen aanschouwen.

Wat wij zelf erg leuk vinden om te doen, is om vanuit het nabijgelegen vissersdorpje Camogli te voet te vertrekken om zo het hele natuurpark te doorkruisen richting Portofino. Op die manier sla je twee vliegen in één klap: je ontdekt een prachtig natuurgebied én krijgt de kans om twee verschillende, maar even charmante Italiaanse dorpjes te verkennen.

Vanuit Portofino neem je dan de boot terug richting Camogli (zie deze link voor de details), met een tussenstop bij San Fruttuoso. Dit kleine plaatsje op het schiereiland van Portofino is enkel bereikbaar te voet of per boot. Je kunt er het minuscule dorpje verkennen en bij mooi weer van op het strandje de zee in duiken.

Vanuit San Fruttuoso kun je dan verder terug varen naar Camogli. De aankomst in Camogli is echt spectaculair: vanaf de zee vallen de levendige kleuren van dit dorpje nog meer op.

Wat zeker niet aan te raden is (vooral niet tijdens het hoogseizoen) is met de auto naar Portofino te rijden. Er is slechts één toegangsweg en het risico op files is erg groot. Bovendien zijn er weinig parkeerplekken in het dorp – en de weinige die er zijn, zijn peperduur.

Gasten van ons kozen ervoor om een boottocht te maken vanuit Genua naar Portofino. Zij vonden dit ook de moeite waard omdat je dan de hele kustlijn vanaf de zee kunt bewonderen. Via deze link vind je meer info over deze tocht. Er zijn ook vertrekpunten voor boten in Rapallo en Santa Margherita Ligure, net als Camogli kleine maar fijne kuststadjes die qua charme niet onderdoen voor Portofino maar een stuk rustiger zijn.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *