Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans leren in Perugia – grammatica, conversatie en naschoolse activiteiten

Annerike volgt een cursus Italiaans in Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Dankzij de vele internationale studenten van de Università degli Stranieri is Perugia een bruisende universiteitsstad.

Annerike koos echter voor een kleinschalige, persoonlijker taalschool. Via Italstudio ontdekte ze Comitato Linguistico Perugia, met meerdere activiteiten die je na de lessen kunt ondernemen, van een stadswandeling met aperitivo tot een pastaworkshop, van een seminar over Italiaanse gebaren tot het kijken van een Italiaanse film.

‘Benvenuta Annerike! Ben arrivata?’ Ik ben nauwelijks over de drempel gestapt als ik deze woorden hoor. Wat een warme, gastvrije ontvangst. Mijn lichte zenuwen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon.

Hoewel het nog geen negen uur is op deze maandagochtend, is het al een gezellige drukte op school. De studenten druppelen een voor een binnen en staan met een caffè in de hand met elkaar te praten op de gang, tot de docenten aankomen. De lessen beginnen om 9.20 uur en zo te zien heeft iedereen er zin in.

Ik stroom in in de klas van Luca, een enthousiaste docent die al jaren op deze school werkt. Hij organiseert ook de wijnweek waaraan ik deelneem. Maar eerst moet er ’s ochtends hard gestudeerd worden om mijn Italiaans wat op te vijzelen.

Mijn klas is klein, met zeven cursisten. Hierdoor krijgt elke student voldoende aandacht. De meeste van mijn klasgenoten studeren al een paar weken of maanden Italiaans, maar je kunt ook voor een kortere periode een taalcursus volgen.

Voor we écht beginnen wil Luca eerst weten wie er deze week nieuw begint op school, waarom je Italiaans wilt leren en waarom in Perugia.

Solo italiano
De gouden regel is dat iedereen Italiaans spreekt in de klas en in het schoolgebouw, dus ook de studenten onderling. Ik zit bij twee Nederlandse studenten in de klas, maar Nederlands praten is ten strengste verboden. Dat is maar goed ook, want je hebt al snel de neiging om over te schakelen als je Italiaanse talenknobbel je in de steek laat.

Door alleen Italiaans te praten, word je gedwongen om creatief met taal bezig te zijn. Weet je een woord niet, dan kun je het omschrijven. Op deze manier leer je snel veel nieuwe woorden en wordt het steeds gemakkelijker om je in het Italiaans uit te drukken.

Grammatica
De eerste les van Luca bestaat uit grammatica. Dat mag misschien saai klinken, maar dat is het allesbehalve. De lessen zijn vooral afwisselend, met niet alleen maar grammaticaoefeningen – die er natuurlijk wel bij horen – maar ook veel leesfragmenten en gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook moet je soms opdrachten voorbereiden of oefenen met een medestudent.

Eigenlijk is er overal ruimte voor in de les, zolang het maar in het Italiaans is. Uiteraard wordt er hard en serieus gewerkt in de klas, maar er wordt ook heel wat gelachen. Luca weet de nodige grammaticale uitleg af te wisselen met een flinke dosis humor, waardoor het Italiaans leren vooral leuk en ontspannen is.

Aan het einde van de les krijg je meestal een huiswerkopdracht mee. Geen stress, meestal ben je er niet langer dan een kwartier mee bezig, zodat er meer dan genoeg tijd overblijft voor leuke activiteiten na school.

Pausa caffè
Om elf uur is er een welverdiende pausa caffè. De hoogste tijd voor een cappuccino. Naast de school zit de Bus Bar, vaste prik voor een shot cafeïne tussen de lessen door. Een gezellige ontmoetingsplek voor studenten én docenten van de taalschool.

Conversatie
Na de pauze neemt docent Delia het over van Luca, voor de conversatieles. Soms starten we aan de hand van een actueel artikel, soms komt de conversatie vanzelf op gang.

Tijdens de conversatielessen merk je hoe interessant het is om met studenten van over de hele wereld in een klas te zitten. Omdat we deze week toevallig met zeven vrouwelijke cursisten en een vrouwelijke docent in de klas zitten, gaan de gesprekken ook over actuele, universele feministische onderwerpen.

De verschillende nationaliteiten en achtergronden van de studenten maken het in alle opzichten een leerzame week. Je bent niet alleen bezig met Italiaans leren, maar wordt ook verrijkt met nieuwe inzichten uit andere landen en culturen.

Ook bij deze lessen worden serieuze onderwerpen afgewisseld met humor en luchtige gesprekken. De conversatielessen vliegen zo voorbij. Om 13.00 uur zit de lesdag er al weer op en is het tijd voor de lunch.

Naschoolse activiteiten
Na schooltijd organiseert de taalschool meerdere activiteiten, van een stadswandeling met aperitivo tot een seminar over Italiaanse gebaren. Tijdens de activiteiten wordt er alleen Italiaans gesproken, ook tussen de studenten onderling.

Hoewel ik me deze week na schooltijd onderdompel in de wijnweek die de school twee keer per jaar organiseert, heb ik ook nog tijd om een pastaworkshop te volgen op school. Daarvan doe ik vanmiddag uitgebreid verslag.

Thuis op school
Wat meteen opvalt, is de familiaire sfeer op de school. Vanaf het eerste moment dat je de school binnenkomt, merk je dat de medewerkers en docenten erg betrokken zijn bij de studenten. De school is huiselijk ingericht, met een bank bij het secretariaat, waardoor het tussen de lessen door ook echt een ontmoetingsplek wordt.

Elke ochtend word je bij binnenkomst persoonlijk begroet en vragen medewerkers en docenten hoe het met je gaat en wat je gister na school hebt gedaan. Echt een warm bad! Ook onderling zijn de studenten erg betrokken.

Italiaans studeren in Perugia
Perugia is een hele fijne stad om Italiaans te leren, alleen al vanwege de ongedwongen, gemoedelijke sfeer die de stad ademt. Om nog maar te zwijgen van het prachtige historische centrum… Perugia is gebouwd op de heuvel. Vanuit het centrum word je dan ook op verschillende plekken verrast door weidse uitzichten over het omliggende, groene landschap.

Ontdek meer moois in Perugia met onze City Walk in deze prachtige middeleeuwse stad…

Slapen bij Hotel Morlacchi
Tijdens mijn taalcursus verblijf ik bij Hotel Morlacchi, aan de Via Leopoldo Tiberi 2, midden in het historisch centrum van Perugia, op slechts drie minuten lopen van Piazza IV Novembre. De familie Pugliese verwelkomt je graag in hun fijne familiehotel, dat is gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw. Gastvrijheid, gemoedelijkheid en een flinke dosis humor staan hier op de eerste plaats.

Vader en moeder Pugliese geven je, net als hun altijd goedgehumeurde zoons Michele en Vittorio, een meer dan warm welkom en staan altijd klaar om een praatje te maken of je ergens mee te helpen. Je zult je hier dan ook snel thuis voelen.

Ondanks het feit dat het hotel in het centrum ligt, is het er erg rustig. De kamers zijn klassiek ingericht, hebben elk een eigen badkamer en zijn uitgerust met een flatscreen-tv en gratis wifi. Bij het ontbijt kun je genieten van zoete gebakjes, yoghurt, vruchtensap, thee of een heerlijke cappuccino. Als je meer van een minder zoete start van de dag houdt, kun je op verzoek ook een hartig ontbijt krijgen.

Een taalcursus boeken via Italstudio
Ook Italiaans leren bij Comitato Linguistico in Perugia? Neem dan een kijkje op de website van Italstudio voor de mogelijkheden. Italstudio is dé Italië-specialist in taalreizen en studies in Italië. Het aanbod bestaat uit maar liefst vijfenveertig bestemmingen in heel Italië.

Eigenaresse Ingrid gaat regelmatig langs bij de taalscholen en kan je dus goed adviseren bij het maken van een keuze die aansluit bij jouw wensen voor een taalschool. Italstudio kan je bovendien helpen met het zoeken naar een geschikte accommodatie, van een (gedeeld) appartement tot een gastgezin al dan niet met halfpension.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *